Filiera irakiana

Scuturi umane cu marinari romani

Pe sase nave fantoma au fost imbarcati pana de curand 19 navigatori romani, sechestrati cu nave cu tot, chiar in zona de risc din Irak * Acestia s-au angajat in urma cu trei-patru luni, prin persoane de contact, si au ajuns salariatii firmei Kassab Shipping din Emirate, neinregistrata la nici o autoritate portuara din lume * Toate vasele sunt incarcate cu titei si nu pot inainta catre Golful Persic, pentru ca intra intr-o zona controlata de aviatia americana * Nici una dintre nave nu este inregistrata intr-un document al vreunei autoritati portuare * Sapte dintre marinarii romani au fugit din Irak si au hotarat sa rupa tacerea

Aproape 20 de navigatori romani, imbarcati pe sase nave fantoma, sunt sechestrati cu nave cu tot, chiar in zona de risc din Irak.Mai multi navigatori romani au fost angajati, cu trei-patru luni in urma, pe sase petroliere, fara nici un pavilion, nici macar de complezenta, incarcate cu titei si care, de atunci si pana in prezent, se afla undeva in Irak, chiar la varsarea fluviului Eufrat in Golful Persic. Pe aceste nave, care se numeau "Australia", "Ramitow", "Mechuan", "Geudy", "Mustafa" si "Kerim", si care isi schimba denumirea la fiecare trei-patru zile, se afla imbarcati 12 marinari romani, care stau in fiecare zi cu frica in san ca vor fi bombardati de aviatia americana. La inceput au fost 19, toti din Galati si Tulcea, dar sapte dintre ei au evadat de pe aceste vase pe una din salupele care aprovizionau petrolierele. Ajunsi acasa, cativa dintre cei care au putut sa fuga din aceste inchisori plutitoare, precum si o parte dintre sotiile celor ramasi in Golf au venit la Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru a povesti drama pe care o traiesc echipajele de pe aceste petroliere. Cele sase vase apartin companiei Kassab Shipping, al carei armator este un anume Abdul Cadar, firma neavand nici o autorizatie de functionare din partea nici unui stat. Numele petrolierelor este scris pe niste tablite care se pot lua si schimba oricand.

Romani, sclavi pe vase arabe

Pe nave, echipajele sunt multinationale, comandantii fiind irakieni, cei de la punte indieni, iar masinistii, unde este cel mai greu, romani. In Irak temperatura este foarte ridicata, iar fiecare roman, membru al echipajului, primeste doar un litru de apa la doua zile, 40 de litri de apa pentru spalat si hrana doar cat sa nu moara de foame. Marinarii care au fugit din acest infern au rupt tacerea si ne-au declarat, sub pastrarea anonimatului, ca petrolierele pe care sunt romanii, de fapt niste ruginituri care urmau sa fie taiate la fier vechi, se afla in pozitia cea mai inaintata fata de celelalte vase ancorate in zona si care, la primul raid al aviatiei americane, ar putea deveni torte vii. De fapt, chiar langa petrolierele pe care se afla romanii, mai sunt doua epave, arse si scufundate tot in aceleasi conditii in care se afla si petrolierele fantoma pe care sunt imbarcati romanii. Cele sase petroliere, carora li se poate ordona oricand sa strapunga zona de risc, au incarcat titei de la Basra din Irak, si de aici nu mai pot pleca, iar daca vor reusi sa treaca, bine, daca nu, oricum patronii nu au de pierdut prea mult daca le vor fi scufundate ruginiturile. Ieri, inspectorul ITF pentru Romania, Adrian Mihalcioiu, a luat legatura cu Abdul Cadar, armatorul celor sase petroliere, care a refuzat un dialog cu acesta motivand ca nu intelege la ce refera si ca nu stie nimic despre niste marinari romani aflati in slujba lui. Mihalcioiu ne-a mai declarat ca ieri a adresat memorii catre Parlamentul Romaniei, Presedintie, Ministerul Afacerilor Externe, prin care solicita interventia celor in drept pentru salvarea celor 12 romani aflati intr-o situatie disperata.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 528

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 507

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 579

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 391

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 457

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 659

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 634

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 681

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 745

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 548

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 774

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 567

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2579

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 546

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 545