Filmul tragediei verificat la secundă Procurorii Parchetului General cer reconstituirea accidentului de pe lacul Siutghiol (video)

Procurorii care anchetează accidentul aviatic care a avut loc pe lacul Siutghiol au solicitat instituţiilor abilitate documente privind nivelul de echipare al elicopterului, precum şi modificările aduse aeronavei după intrarea în serviciul SMURD, au anunţat ieri reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie.
 
“În continuarea cercetărilor care se efectuează în cauza având ca obiect accidentul aviatic produs la data de 15 decembrie 2014 pe lacul Siutghiol (…), procurori ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus (…) ca Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa să transmită toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea/primirea elicopterului în cauză, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la data de 15 decembrie 2014”, se arată în comunicatul Parchetului General.

 Parchetul a cerut datele tuturor angajaţilor ISU care au participat la operaţiunile de salvare


 De asemenea, anchetatorii au solicitat ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să înainteze Secţiei Parchetelor Militare, în format electronic, datele aflate în evidenţa acestei instituţii cu privire la apelurile telefonice de anunţare a catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014, precum şi identificarea tuturor persoanelor care au cunostinţă despre împrejurările producerii accidentului aviatic, inclusiv în ceea ce priveşte modul de acţiune al echipelor de salvare a victimelor.
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa va trebui să predea raportul de analiză a intervenţiei privind accidentul aviatic, precum şi datele de identificare ale tuturor angajaţilor care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor.
 
În cadrul anchetei, procurorii au mai dispus transmiterea către Biroul Federal German pentru Investigaţii Aeronautice a tuturor dispozitivelor din elicopter pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor.
 
Solicitările nu se opresc aici. Procurorii mai efectuarea unei reconstituiri, pentru stabilirea modului de propagare pe lacul Siutghiol a strigătelor de ajutor provenite de la o persoană aflată pe luciul de apă, la o distanţă de aproximativ 314 – 315 metri de mal, “respectiv de înregistrare a acestor strigate cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu aparatul folosit de către un martor, în aceleasi condiţii si împrejurări în care acesta din urmă a efectuat înregistrarea din 15 decembrie 2014”, se mai arata în comunicat.

Salvatorii cu vieţi au murit în apele reci ale laculuI Siutghiol


 Amintim că, un elicopter SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviatie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prabuşit pe 15 decembrie în lacul Siutghiol. Toate cele patru persoane medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Camelia Harton, pilotul Petre Corneliu Cătuneanu și copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, au murit în urma tragediei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

STIRIPESURSE.ROPomana porcului pe mormintele celor pe care-i puteau salva

19 Dec 2014 2668

UPDATE Zi de doliu la Năvodari. Gabriela Harton, condusă pe ultimul drum. Slujba este oficiată de ÎPS Teodosie (galerie foto)

18 Dec 2014 6135

Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns în zona accidentului aviatic din Constanţa

15 Dec 2014 1751