Fregata „Regele Ferdinand" s-a întors acasă Lacrimi de fericire şi momente la intensitate maximă în Portul Militar Constanţa (galerie foto)

04_fregata_1.jpgFregata „Regele Ferdinand" a acostat ieri, în jurul orei 11.00, în Portul Militar Constanţa, după ce a participat, în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie, la operaţiunea Uniunii Europene, numită „Atalanta", de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden.

La ceremonia prilejuită de sosirea navei din misiune au fost invitaţi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, militari în rezervă şi în retragere, veterani de război, precum şi membri ai familiilor echipajului.

Trei dintre marinarii aflaţi pe fregate au devenit părinţi în timpul misiunii, iar ieri şi-au putut vedea pentru prima dată copiii.

De-a lungul ceremoniei s-a precizat că, pe timpul celor 93 de zile de la plecarea în misiune, fregata a realizat câteva premiere importante pentru Forţele Navale: participarea la prima operaţiune de luptă împotriva pirateriei navale, prima misiune desfăşurată în emisfera sudică de o navă militară românească, prima misiune a unui elicopter Puma Naval ambarcat dincolo de apele teritoriale ale României, precum şi capturarea unor persoane suspectate de acte de piraterie. Nu este trecut cu vederea faptul că cele două luni de misiune în cadrul Operaţiei „Atalanta", fregata a parcurs mai mult de 12.500 de mile marine în peste 1.100 de ore de marş, a efectuat şapte misiuni de realimentare pe mare, şapte misiuni de tip „friendly approach", iar elicopterul Puma Naval a efectuat peste 100 de ore de zbor.

fregata_2.jpg

De asemenea, fregata „Regele Ferdinand" a mai participat, sub comandă NATO, la Operaţia „Active Endeavour" din Marea Mediterană, pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal, şi la Operaţia „Unified Protector" de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi se întoarce din această misiune cu un echipaj alcătuit din 235 de marinari. Amintim că, la data de 21 noiembrie, fregata „Regele Ferdinand" şi fregata turcă „Gemlik" au desfăşurat o acţiune pentru capturarea a nouă persoane suspectate de acte de piraterie, în largul coastelor Somaliei.

Un avion de patrulare suedez, care executa misiuni de inspecţie aeriană în cadrul Operaţiei Atalanta, a localizat o ambarcaţiune tradiţională de mici dimensiuni, la o distanţă de 420 de mile marine est de Mogadiscio, capitala Somaliei. Comandantul grupării navale EU NAVFOR a trimis urgent în zonă cele două fregate, pentru inspecţie. Ulterior, cele nouă persoane suspectate de acte de piraterie au fost reţinute şi ambarcate la bordul fregatei „Regele Ferdinand" pentru investigaţii, iar vasul a fost distrus, în vederea prevenirii utilizării acestuia în acte de piraterie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 361

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1072

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot? Da, au răspuns 72 % dintre participanți

14 Apr 2024 584

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 380

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 308

Sondaj de opinie Mulțumiți de arondările școlare? Nu, spun 67% dintre respondenți

07 Apr 2024 452

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 986

IPJ SibiuDrumul spre libertate

05 Apr 2024 300

Primăria Constanța Prezentarea la ghișeele SPIT, doar pe bază de programare!

05 Apr 2024 481

O nouă apariție inedită! Fotbalistul Constantin Budescu, de la Farul Constanța, cântând „Habar n-ai tu cât te iubesc”

04 Apr 2024 1625

Dragostea de bani nu are vârstă - false măicuțe de până la 75 de ani, cercetate penal pentru escrocherii online (VIDEO)

03 Apr 2024 479

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

03 Apr 2024 455

Percheziții DIICOT Pornografie infantilă. Înregistrări video cu minori de 4-5 ani, în ipostaze sexuale explicite

03 Apr 2024 487

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1973

CNSC a decis Licitația pentru sistemul informatic al Portului Constanța contestată de afaceriștii de la Software Imagination & Vision!

02 Apr 2024 461