Furtuna face ravagii

"Barca" si "Carei" au fost smulse de la cheu

Porturile maritime, Canalul Dunare - Marea Neagra si Bara de la Sulina au fost inchise * Vapoarele aflate atat in rada, cat si la cheiuri au fost avertizate sa ia masuri de siguranta

In cursul zilei de ieri, din cauza furtunii, toate porturile maritime au fost inchise traficului si toate operatiunile pe Canalul Dunare - Marea Neagra au fost sistate. Ecluzele de la Agigea si de la Cernavoda au fost inchise tranzitului convoaielor de barje. Capitaniile porturilor maritime au primit prognozele meteo pentru urmatoarele 48 de ore, reiesind din acestea faptul ca vremea va continua sa se inrautateasca. In timpul zilei de ieri, vantul a suflat cu viteza atingand forta 9 pe scara Beauffort, adica de peste 75 de kilometri pe ora, valurile atingand inaltimi de peste trei metri la tarm si sapte metri in larg. In rada exterioara a Portului Constanta se afla un numar de sapte nave, in cea interioara le fusese permis ancorajul la adapost unui numar de patru nave de mic tonaj. La cheiuri, in operatiuni de incarcare si descarcare se aflau 40 de nave. Port Control Constanta a trimis avize de furtuna tuturor vaselor atat din rada, cat si celor de la cheiuri, prin radiotelefon in canalul 16. Comandantilor navelor li s-a recomandat sa ia toate masurile specifice acestor situatii, asigurand legaturile navelor, precum si supravegherea locurilor de ancoraj. Navele aflate la ancora au procedat la punerea motoarelor principale la cald, fiind pregatite pentru mars la capa daca starea vremii s-ar inrautati. In jurul orei 12.30, cele doua corpuri de nava "Barca" si "Carei", aflate acostate in Portul Constanta Sud-Agigea, s-au desprins din nou de la cheu din cauza legaturilor facute superficial de custodele acestora. Corpurile de nava au fost luate de vant si deplasate spre sudul bazinului unde erau acostate, sprijinindu-se cu coca de digurile din piatra. Dupa ce furtuna va scadea din intensitate, cu ajutorul unor remorchere cele doua vase vor fi aduse inapoi la cheul de unde s-au desprins. Deja, pentru autoritatile portuare cele doua vase au devenit o problema serioasa deoarece, in urma fiecarei inrautatiri a vremii din ultimele sase luni de zile, cele doua corpuri de nava au produs evenimente. Pentru fiecare interventie cu remorchere si echipaje specializate in recuperarea acestor doua nave se cheltuiesc importante sume de bani care nu se stie cum vor fi recuperate si de la cine.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echipa de robotică AICitizen din Focșani a câştigat campionatul mondial de robotică „First Tech Challenge“ desfășurat la Houston (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 298

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 265

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 565

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 551

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 610

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 409

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 478

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 675

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 640

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 706

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 757

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 599

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 794

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 576

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2595