Gala „Omul anului în Forţele Navale“. Lista câştigătorilor (galerie foto)

A cincea ediţie a concursului „Omul anului în Forţele Navale“ şi-a desemnat, sâmbătă seara, laureaţii. Premiile au fost acordate de contraamiralul de flotilă Ioan Stănciulescu, şeful Resurselor din Statul Major al Forţelor Navale.
 
„Cei mai merituoşi au câştigat, şi profit de ocazie să le transmit gândurile mele bune nu numai premiaţilor, ci tuturor cadrelor didactice, deopotrivă civile şi militare, care muncesc în învăţământul militar şi care nu contenesc în a dărui din experienţa lor elevilor, studenţilor sau cursanţilor“, a declarat contraamiralul de flotilă prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.
 
84 de militari şi civili din Forţele Navale au intrat în competiţie pentru premiile celor 12 secţiuni ale concursului. În plus, în premieră, a fost introdusă o secţiune specială, intitulată „Alături de Forţele Navale“, destinată persoanelor din afara sistemului care au contribuit semnificativ la promovarea culturii şi tradiţiilor marinăreşti.
 
Iată lista laureaţilor, pe categorii:

Instrucţie şi luptă 

Locotenent-comandor Bogdan Curcă, pilot al Grupului de Elicoptere al Flotilei de Fregate. Tradiţia zburătorilor mării a fost reluată în anul 2005, după 85 de ani de la înfiinţarea Escadrilei de Hidroavioane a Marinei Regale Române, în anul 1920.

Logistică 

Locotenent-comandor Lucian-Doru Neacşu, ofiţer la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“. A reprezentat Forţele Navale Române în comitetul de organizare al SCF Black Sea Tall Ships Regatta - 2014, prima regată a marilor veliere organizată în Marea Neagră.
Calităţile manageriale deosebite ale ofiţerului au fost demonstrate în modul de organizare a acestor activităţi, la care au participat personalităţi de cel mai înalt nivel, peste 100.000 de vizitatori și 1.300 de membri ai echipajelor.

Ştiinţă şi Învăţământ 

Căpitan-comandor Cornel-Marius Abagiu, cadru didactic la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Mangalia. Ofiţerul a avut o contribuţie deosebită la elaborarea Manualului de Proceduri tactice navale şi a Programului de instrucţie pentru misiuni al grupului de nave, materiale didactice utilizate în procesul instructiv-educativ al soldaţilor profesionişti.

Cultură şi tradiţii marinăreşti 

Maistrul militar principal Liviu Tănase, şeful Cercului Militar Constanţa. A avut iniţiativa organizării Concursului Naţional de Creaţie Literară „Fascinaţia mării“, singurul de acest gen din Armata Română. Concursul s-a bucurat de un succes deosebit, numărul participanţilor fiind de peste 160 de scriitori din toate colţurile ţării. Este coordonatorul Clubului Umoriştilor Constănţeni „Prăvălia cu Umor“ şi cel care a înfiinţat pentru elevii constănţeni mai multe cercuri, precum Cercul de Artă Dramatică pentru Copii, Cercul de Muzică Populară sau Cercul de Muzică Uşoară.

Navigaţie şi matelotaj 

Maistrul militar principal Ion Stoiean, şeful de echipaj al navei-şcoală „Mircea“. A promovat permanent arta împletiturilor marinăreşti în rândul cadeţilor de la bordul navei. În perioada premergătoare marşului internaţional din anul 2014, a executat, împreună cu tinerii marinari, activităţi de reprezentare pentru diferite modele de lucrări de matelotaj, pe care, ulterior, le-a introdus în Planul stagiului de practică al studenţilor şi elevilor. De asemenea, a avut ocazia să instruiască, în spiritul marinăresc românesc, şi cadeţii străini care s-au aflat la bord.

Asigurare moral şi sănătate 

Comandor Ciprian Hanciuc, şeful Biroului asistenţă psihologică din Statul Major al Forţelor Navale. A depus eforturi susţinute pentru promovarea obiectivelor Asociaţiei „Camarazii“ în Forţele Navale şi a adus marinarii militari pe primul loc, ca număr de membri cotizanţi, respectiv 4.500 dintr-un total de 20.000. A identificat şi a rezolvat peste 50 de cazuri medico-sociale, atrăgând fonduri de aproximativ 235.000 de lei.

Sport 

Maistrul militar clasa a V-a Sorin Balaban, care face parte din Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică. Este component al lotului naţional de kempo-full contact şi în anul 2014 a obţinut titlurile de campion naţional, european şi vice-campion mondial la acest sport. S-a clasat pe locul I la Campionatul naţional „Submission“ Bucureşti şi pe locul I la campionatul militar de judo de la Sibiu.
 
Voluntariat, ajutor umanitar şi asistenţă religioasă 
Plutonier adjutant principal Liana Naum, şeful Cercului Militar Mangalia. Pe parcursul anului 2014, a îndrumat şi a coordonat mai mulţi tineri din Forţele Navale, în diferite activităţi înscrise pe linia protecţiei mediului şi a voluntariatului. În plus, Teatrul „Magic“ pentru copii şi tineret al Cercului Militar Mangalia a obţinut Premiul I la Gala Societăţii Civile Tinere, de la Covasna.

Comunicarea prin spaţiul cibernetic 

Comandor Ovidiu Isac face parte din Centrul de Informatică al Forţelor Navale. S-a implicat în realizarea, implementarea şi dezvoltarea bazei de date cu personalul din MApN. A contribuit la fluidizarea fluxurilor informatice, pentru schimbul de date cu structurile care compun sistemul naţional de apărare, precum şi la coordonarea sistemelor informatice, privind transmiterea de date libere spre publicare.

Soldatul universal 

Sergent-major Florin-Nicolae Staicu, component al Divizionului 175 Nave Scafandri. În perioada septembrie 2013 - martie 2014, a executat o misiune specifică în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul Detaşamentului naval de forţe pentru operaţii speciale ROUSOTG 3, misiune a ISAF. A executat peste de 20 de misiuni de căutare şi dezamorsare a dispozitivelor explozive improvizate, plasate de forţele insurgente pe căile de comunicaţii rutiere, dând dovadă de curaj, tenacitate, dârzenie şi spirit de camaraderie pe toată perioada acestor misiuni riscante. În urma acestor acţiuni, convoaiele militare s-au deplasat în siguranţă.

Jurnalism, relaţii publice 

Olivia Bucioacă, redactor al Grupului Mass-media al Forţelor Navale. A câştigat trofeul la categoria „Jurnalistul anului - presă scrisă și audio-vizual“, decernat în cadrul „Galei Voluntarului - 2014“, pentru articolele publicate în revista „Marina Română“ și pe site-ul Forţelor Navale, care au vizat acţiunile ecologice şi de voluntariat ale elevilor de la Şcoala Militară de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu“. Activitatea în care s-a implicat la Grupul Mass-media al Forţelor Navale se reflectă în produsele media pe care le-a realizat, alături de colegii săi, pentru emisiunile de radio şi televiziune „Scutul Dobrogei“, revista „Marina Română“ şi pentru site-ul www.navy.ro.

Alături de Forţele Navale Române 

Echipajul navei-şcoală „Mircea“. Comandorul Gabriel Moise este comandantul navei-şcoală „Mircea“. Nava a promovat imaginea Forţelor Navale Române în cadrul SCF Black Sea Tallship Regata 2014. Este cunoscut faptul că poporul român are o conştiinţă predominant continentală şi mai puţin maritimă, în ciuda poziţiei geografice extrem de favorabile, cu deschidere la Marea Neagră şi la Dunăre. Echipajul navei-şcoală „Mircea“ şi comandantul acesteia au susţinut şi au promovat permanent, în rândul românilor, tineri şi bătrâni, militari şi civili, dar şi în rândul populaţiei ţărilor riverane Mării Negre, conştiinţa, spiritul şi tradiţiile marinăreşti proprii, prin toate activităţile desfăşurate la bordul navei de-a lungul anului de instrucţie, dar mai ales prin participarea, în premieră, la Regata Mării Negre, alături de nave, militare şi civile, din alte zece state ale lumii.
 
În perioada acestui eveniment, peste 100.000 de oameni au vizitat navele, în porturile de escală Varna, Bulgaria, Novorossiysk şi Soci, din Rusia, şi Constanţa, din România. Nava-şcoală „Mircea“ este ambasadorul României pe mările şi oceanele lumii, iar echipajul său ne-a reprezentat, întotdeauna, cu onoare şi cinste.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Gala Forțelor navale. Este pentru prima data când un ministru participă la un astfel de eveniment (GALERIE FOTO +VIDEO)

11 May 2023 1631

Constanța Festivitate de premiere a câștigătorilor Concursului „Omul Anului 2021 în Forțele Navale” (GALERIE FOTO)

03 Jun 2022 1700

Cine sunt câștigătorii concursului „Omul Anului 2020 în Forțele Navale”

26 May 2021 1703

Directorul general al CN APM SA a primit premiul „Omul Anului 2020 în Forțele Navale”

26 May 2021 1964

Soldatul Profesionist al Anului 2019 în Forțele Navale. Laureații

14 Aug 2020 2746

Cine sunt câștigătorii concursului „Omul Anului 2017 în Forțele Navale”. Clasamentul oficial al competiției

25 May 2018 2648

Imagini de la eveniment Câștigătorii concursului ”Omul anului în Forțele Navale”, premiați la Constanța (galerie foto+video)

24 May 2018 3614

Cine sunt finaliștii din acest an ai concursului „Omul Anului în Forțele Navale”. Competiția a ajuns la cea de-a VIII-a ediție (galerie foto)

23 May 2018 2253

Concursul „Omul anului în Forțele Navale” a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Cine sunt militarii nominalizați în acest an

22 May 2018 2450

Laureații. Omul anul 2015 în Forțele Navale

08 May 2016 2955

Omul anului 2015 în Forțele Navale. Lista finaliștilor

05 May 2016 2234

Fotoreportaj „Omul anului în Forţele Navale”

08 May 2015 2507