George Vasilievici „Traiesc datorita faptului ca m-am ucis" (document)

cap_3.jpg„Mă lupt cu mine pentru mine. / în timp ce mă câştig mă pierd. / trăiesc datorită faptului că m-am ucis / şi mă iubesc urându-mă. // mă îngrop. mă plâng / şi-mi zic că şi cu mine / şi fără mine viaţa mea merge / mai departe." Acestea sunt cuvintele lui George Vasilievici, poetul şi scriitorul de 31 de ani, care şi-a luat viaţa, spânzurându-se cu un fular, în balconul bucătăriei. Versurile din poezia „Lupta cu mine", postată pe blog-ul poetului în luna iunie 2009, prevesteau parcă tragedia ce avea să urmeze.

Cunoscut ca un tânăr plin de viaţă, dar imprevizibil, de la care nu ştiai la ce să te aştepţi, vestea morţii lui George i-a luat prin surprindere pe toţi apropiaţii săi. Cu doar câteva zile înainte de a se sinucide, tânărul le făcuse o glumă macabră prietenilor: cumpărase o cartelă de telefon şi le trimisese mesaje pe mobil în care îi anunţa sec: „George s-a spânzurat". În cele din urmă, prietenii şi-au dat seama că a fost vorba despre o glumă şi l-au avertizat să nu mai glumească în privinţa unor asemenea lucruri. Sâmbătă, George s-a decis să lase gluma deoparte şi să treacă la fapte serioase: a luat un fular mai vechi, s-a dus în balconul bucătăriei, şi-a trecut ştreangul pe după gât şi a sărit de pe un scaun. Trupul său a fost găsit câteva ore mai târziu, de sora lui, Anca Vasilievici, care venise să-l vadă. Rudele, dar şi prietenii tânărului scriitor au fost şocaţi. „Am citit că ar fi avut mai multe încercări de a se sinucide, dar eu nu cred aşa ceva", ne-a spus Andreea, una dintre prietenele lui George. „Era plin de viaţă, nu era în stare de aşa ceva. Totuşi, era imprevizibil şi niciodată nu ştiai la ce să te aştepţi de la el". Pe de altă parte, după cum ne-au dezvăluit apropiaţii săi, scriitorul nu a dat de înţeles în ultima vreme, că şi-ar fi încheiat socotelile cu viaţa şi că nu ar mai avut pentru ce să trăiască: „Avea planuri de viitor, se gândea să se angajeze în presă, voia să plece la Bucureşti", ne-a spus Andreea.

george_vasilievici.jpg„Şi-a făcut praf viaţa cu drogurile"

Cu toate acestea, se pare că viaţa lui George fusese profund afectată de consumul de droguri, despre el circulând chiar zvonuri potrivit cărora scriitorul ar fi fost, la rândul său, dealer. De altfel, potrivit unor surse, tânărul ar fi fost închis pentru droguri, iar în cadrul unui interviu dat în urmă cu ceva vreme, ar fi dezvăluit faptul că se simte vinovat pentru că le-ar fi dat narcotice şi prietenilor lui. Ieri dimineaţă, de la primele ore, pe blog-urile prietenilor lui Vasilievici circula vestea „George a murit". „Poetul George Vasilievici a murit. S-a spânzurat. Avea 33 de ani. Drogurile l-au adus aici. Ştiu că sună prozaic şi previzibil, dar ăsta e adevărul: şi-a făcut praf viaţa cu drogurile. Şi-a construit drumul ăsta nenorocit umăr la umăr cu alţii pe care îi consider parţial răspunzători de moartea lui", scria un anume Hazzo, pe blog-ul său. „sunt singurul meu duşman / şi în afară nici un prieten / care să nu îmi ia cu îndârjire / partea şi să mă trădeze. / nici o femeie care să / nu mă confunde cu cel pe care-l urăsc / cu cel care distruge. // împotriva mea mă lupt mereu / în inferioritate numerică. / împotriva mea sunt singur / împotriva tuturor" (George Vasilievici, „Lupta cu mine").

Poezie preluata de pe blog (George): http://mugurgrosu.blogspot.com/2010/04/george.html

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

(Re)descoperindu-l pe George Vasilievici, într-o generoasă antologie

18 Mar 2020 4630

Au îndoliat Constanţa. Ce a împins la sinucidere oameni de afaceri, scriitori şi sportivi cunoscuţi. Poveşti de viaţă tulburătoare. Cei mai mulţi au preferat funia (galerie foto)

16 Mar 2017 35882

#Citeşte! ZIUA de Constanţa - 15 ani Retrospectivă aniversară. Episodul 61

10 Nov 2015 1911

„Copilul din flori“ a cărui inimă „este, acum, offline“ Poetul constănţean George Vasilievici ar fi împlinit astăzi 36 de ani

03 Jun 2014 2623