Grup infracțional organizat, specializat în fraude prin investiții online, destructurat de procurorii DIICOT (GALERIE FOTO)

Sursa foto: DIICOTLa data de 22.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au coordonat efectuarea a 6 percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, care a pus bazele mai multor centre de asistență telefonică implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

Potrivit procurorilor DIICOT, activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Germania. Concomitent, au fost efectuate percheziții domiciliare în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru comun de comandă în cadrul EUROJUST.

„În cauză, s-a reținut că, în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat a înființat mai multe centre de asistență telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane vătămate.

Până în anul 2020, grupul infracțional a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.

Persoanele vătămate au fost induse în eroare și determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online, controlate de membrii grupului infracțional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiții, sumele de bani fiind colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.

Metoda de operare folosită a constat în determinarea persoanelor vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, pentru care urmau să obțină profituri ridicate.

Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obținerea unor profituri mai mari decât cele prezentate inițial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani“ - au precizat procurorii DIICOT.


În România, doi membrii ai grupului infracțional organizat au deschis mai multe centre de asistență telefonică, în care și-au desfășurat activitatea între 30 și 80 de persoane, de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

„Aceștia au creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către organele de urmărire penală.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unități de stocare a datelor și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.

Cu ocazia activităților desfășurate, două persoane urmărite internațional au fost identificate și arestate.Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din Poliția Română.

La activitățile din România au participat și reprezentanți ai Poliției din Germania.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizta procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții domiciliare în Capitală într-o cauză de trafic de droguri de mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 371

Județul Bacău Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc și deținerea, fără drept, de droguri de risc și mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 393

IGPR 30 de percheziții domiciliare, în 5 cauze penale privind traficul de droguri de risc și mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 429

IGPR Percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și introducerea sau scoaterea din țară de droguri de mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 371

Județul Mureș Cercetați pentru introducerea în țară de droguri de risc și deținere de droguri de mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 318

Percheziții la o persoană din Sălaj bănuită de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc (FOTO)

26 Sep 2023 321

IGPR Persoană din Sibiu cercetată pentru trafic de droguri de mare risc (FOTO)

26 Sep 2023 323

Poliția Română Descinderi la traficanți de droguri din Bistrița (FOTO+VIDEO)

26 Sep 2023 337

15 percheziții într-un caz de trafic de droguri! Tineri din județele Timiș și Caraș-Severin, reținuți (FOTO+VIDEO)

26 Sep 2023 428

Captură impresionantă de droguri! Un suspect, reținut de procurorii DIICOT

22 Sep 2023 512

Bărbat suspectat de trafic de droguri, reținut de procurorii DIICOT!

22 Sep 2023 473

Percheziții DIICOT Arestare la Tribunalul Constanța!

21 Sep 2023 955

Percheziții DIICOT la persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc (GALERIE FOTO)

19 Sep 2023 476

Brașov Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc (FOTO)

16 Sep 2023 554

IGPR Peste 100 de percheziții și investigații, pentru combaterea criminalității organizate

16 Sep 2023 515