IGSU Zi plină pentru pompieri. Zeci de incendii și sute de misiuni de acordare a asistenței medicale de urgență

Pompieri. Foto: facebook/IGSUStingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 1.629 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore (27.06.2022).

Potrivit IGSU, totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea celor 91 de incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 145 de misiuni pentru protecția comunităților.

Echipajele de descarcerare au intervenit în 9 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor situații, două persoane și-au pierdut viața ( județele Călărași și Vaslui).

La nivel național, 1.397 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (318 cazuri), urmată de județele Cluj (75), Mureș (65), Timiș (55 cazuri), Brașov (52) și Sibiu (52).

În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 16 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 15 mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (2), Harghita (4), Prahova (2) și Vrancea (2) și 1 mesaj privind dispariția unui copil, în județul Hunedoara.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

❗O misiune complexă care a necesitat efort susținut din partea pompierilor botoșăneni a avut loc în municipiul Dorohoi. Aceștia au fost solicitați să intervină la un incendiu violent izbucnit la un garaj. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum la două garaje, o magazie de lemne și un autoturism, existând pericolul de propagare la alte șapte garaje din imediata apropiere. Intervenția echipajelor de stingere a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale combustibile care întreținea arderea. Pentru localizarea și lichidarea incendiului salvatorii s-au luptat cu flăcările mai bine de două ore. Datorită intervenției prompte și operative, arderea nu s-a extins la clădirile din vecinătate și nu au fost înregistrate victime. 

❗O intervenție care a presupus atenție sporită din partea salvatorilor vasluieni a avut loc pe DE581, pe raza localității Crețești. Echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat la un accident rutier produs între un autotren și un autoturism, în urma căruia au rezultat două victime încarcerate. Salvatorii au extras persoanele dintre fiarele contorsionate ale mașinii și le-au acordat asistență medicală de urgență. Din nefericire, una dintre persoanele găsite încarcerate nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Cea de-a două victimă, după acordarea primului ajutor medical la fața locului, a fost transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

„Astfel, în data de 27.06.2022, pentru gestionarea afluxului de persoane care au intrat pe teritoriul României la granița cu Ucraina și Republica Moldova, IGSU a angrenat 290 de pompieri și 193  mijloace tehnice.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro“ - au precizat reprezentanții IGSU.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă la ISU „Dobrogea”. Conductă de gaze spartă în Constanța. Primele informații!

13 Aug 2022 1991

IGSU Pompierii români au început să lupte cu focul în Franţa (GALERIE FOTO)

13 Aug 2022 478

IGSU Aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, în week-end-ul de Sf Maria

12 Aug 2022 394

IGSU Peste 1.600 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. Constanţa, în topul judeţelor cu multe intervenţii

12 Aug 2022 365

Două aeronave militare au transportat pompierii români în Franţa unde vor lupta cu incendiile de vegetaţie (GALERIE FOTO)

12 Aug 2022 342

UPDATE. Județul Constanța Locuință cuprinsă de flăcări în localitatea Amzacea. Intervin pompierii

11 Aug 2022 1415

Alertă ISU! O persoană a ajuns sub roțile unei mașini, în Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Aug 2022 5556

Incendiu într-o localitate din județul Tulcea. Au intervenit pompierii ISU Delta (GALERIE FOTO)

10 Aug 2022 590

12 persoane implicate într-un accident în lanț pe Autostrada A2 București-Constanța. Un copil a ajuns la spital (GALERIE FOTO)

08 Aug 2022 787

Zile dificile pentru pompierii din Tulcea. Unde au fost solicitați în acest sfârșit de săptămână

08 Aug 2022 329

Ziua de ieri, solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară. Cele mai importante misiuni gestionate de pompieri

08 Aug 2022 365

Bilanț IGSU. Județul Constanța se află pe locul doi la intervențiile SMURD din țară

04 Aug 2022 432

Județul Tulcea Casă din Babadag, cuprinsă de flăcări. De la ce a pornit incendiul (GALERIE FOTO)

04 Aug 2022 534

Raport IGSU Sute de hectare afectate de incendii, în doar o zi

03 Aug 2022 387

​IGSU Bilanțul primei luni de la operaționalizarea punctelor de lucru pe litoral. În ce stațiune s-au raportat cele mai multe persoane asistate medical (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 420