Imagini de la eveniment Ziua Armatei, marcată la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)


Ziua Armatei României este pentru militari un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Cu acest prilej, marinarii militari participă marți, 25 octombrie, la ceremoniile militare de depuneri de coroane și jerbe de flori, organizate în mai multe orașe din țară.
 
Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de  25 octombrie 1944, după lupte grele și cu prețul vieții a 50.000 de soldați, orașul Carei a fost eliberat de sub ocupație străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obținerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea și Satu-Mare.

Pentru omagierea acestor victorii și a eroilor căzuți de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”.

La Constanța, ceremonia este organizată la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța, iar la activitate participă contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandant al Comandamentului Componentei Navale, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale, veterani de război și veterani din teatrele de operații, comandanți ai unităților militare din Constanța și cercetașii din centrele locale ,,Dacia Pontica” și ,,Bleu-Marin”.
 
Ceremonia se încheie cu defilarea gărzii de onoare.  

La eveniment este prezent prefectul Silviu Coșa, președintele CJC , Mihai Lupu. Din partea Primăriei Constanța este prezent viceprimarul Florin Cocargeanu. Mai sunt prezenți și reprezentanți ai ISU, IPJ, SRI, IJJ, și din partea altor asociații și instituții. 

În debutul evenimentului, a luat cuvântul prefectul Coșa. 

prefectul Coșa


 

Viața de militar a impus multe sacrificii. Sunteți adevărate exemple pentru întreaga comunitate. Acum suntem într-un context dificil. La granițele noastre se desfășoară un război. Oamenii privește înspre dumeavostră cu speranță și cu liniște. La mulți ani dumneavoastră, bravo ostași!, a transmis prefectul, prezent la evenimentul dedicat Zilei Armatei de la Constanța. 


În jurul orei 11.30, în continuarea evenimentului, are loc depunerea de coroane. 



Programul manifestărilor de la Mangalia, Brăila, București  și Tulcea
 
Ceremonia din garnizoana Brăila se va desfășura la „Ansamblul Comemorativ dedicat Eroilor Neamului”, în intervalul 10.00-11.00.
 
În garnizoana Tulcea, ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Armatei României se va desfășura, începând cu ora 10.00, la „Cimitirul Eroilor” din localitate, iar în garnizoana Babadag ceremonia militară se va desfășura la „Monumentul Eroilor” din localitate, de la ora 09.00. De asemenea, infanteriștii marini vor executa un marș cu patru transportoare amfibii blindate de cercetare (TAB C-79) și trei autovehicule speciale, pe itinerarul Babadag – Enisala – Visterna - Sarichioi – Jurilovca și retur.

Potrivit sursei citate la Mangalia, marinarii militari vor fi prezenți la „Complexul Monumental” din Piața Republicii, începând cu ora 10.00. 

Muzeul Național al Marinei Române din Constanța și filiala acestuia din Mangalia vor putea fi vizitate de public, gratuit, marți, 25 octombrie, în intervalul orar 09.00-16.00.
 
La București, o delegație condusă de șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, va lua parte la activitățile organizate de Ministerul Apărării Naționale în Parcul Carol, unde, de la ora 10.00, va avea loc o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori. De asemenea, o delegație de marinari militari condusă de locțiitorul pentru operații și instruire al șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Liviu Coman, va participa la ceremonia militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, organizată de Ministerul Apărării Naționale, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial, la ora 12.00.



Mesajele oficialităților cu prilejul acestei zile, le puteți citi, aici 


Klaus Iohannis, de Ziua Armatei RomâneAnul viitor vom face încă un pas înainte prin creşterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB

Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei Române„Importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă“


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.