Eveniment

Important! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea Statutului Polițistului

În ședința de Guvern de joi a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Modificarea Statutului Polițistului prin OUG a devenit necesară pentru punerea în acord cu decizii ale Curții Constituționale, dar și pentru eliminarea unor prevederi normative care permiteau accesarea dreptului la pensie înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.

În lipsa noilor reglementări, ar fi fost afectate demersurile inițiate la nivelul MAI pentru reducerea deficitului de personal.

Modificarea prevederilor care permiteau pensionarea timpurie

Au fost reevaluate prevederile referitoare la încetarea raporturilor de serviciu pentru a limita cazurile de accesare excesivă a mecanismelor de ieșire timpurie la pensie, prin utilizarea opțiunii de încetare a raporturilor de serviciu în caz de reorganizare a unității. S-a introdus astfel o prevedere care stabilește că, în situația în care polițistul refuză de două ori funcțiile vacante oferite, în conformitate cu ordinea de prioritate clar reglementată, acesta va fi  numit fără acordul său într-o funcție în aceeași unitate sau într-o unitate în aceeași localitate.

Dreptul la avocat pentru polițiști

În conformitate cu decizia Curții Constituționale, prin actul normativ adoptat de Guvern a fost prevăzut dreptul polițistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de un avocat. De asemenea, au fost eliminate prevederile considerate neconstituționale printr-o decizie a CCR din  8 mai 2018. În acest context, în textul proiectului au fost introduse și criteriile specifice de recrutare pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursurile de ocupare a posturilor de execuție vacante prin reîncadrare ca polițist, transfer sau prin încadrare directă.

Decontarea cheltuielilor pentru asistență juridică

O altă măsură luată în sprijinul polițiștilor este introducerea posibilității decontării cheltuielilor de asistență juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale și/sau civile și pentru situația în care aceștia sunt victime ale unor fapte de ultraj.

Gradele de ofițer acordate de către șefii unităților

Un alt element de noutate este că șeful unității care are calitatea de ordonator de credite va avea competența de acordare a gradelor profesionale pentru ofițeri. În cazul în care acesta nu deține calitatea menționată, competența revine, după caz, ministrului afacerilor interne sau inspectorului general.

În plus agenții de poliție care au promovat un concurs pentru ocuparea unui post vacant de ofițer sau au absolvit cu diplomă de licență programe de studii, organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, vor primi gradul de ofițer corespunzător vechimii în structurile MAI. Până acum, primeau gradul de ofițer doar în funcție de pregătirea și de vechimea în specialitatea corespunzătoare studiilor absolvite, raportate la cerințele postului.

Clarificarea unor prevederi referitoare la plata școlarizării

Cu privire la obligația absolvenților școlilor MAI de a lucra 10 ani în cadrul ministerului sau de a restitui contravaloarea școlarizării, s-a introdus posibilitatea ca angajatul care a absolvit o școală de agenți și între timp este admis la Academie să nu mai plătească contravaloarea cursurilor școlii de agenți. Astfel, pentru școlarizarea în Academie se vor adăuga 10 ani peste perioada rămasă de lucrat în MAI ca fost elev al școlii.

La fel se va proceda și în cazul elevilor școlilor de agenți care sunt admiși la Academie înainte de absolvirea școlii de agenți. De aceste prevederi vor putea beneficia și persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, se află în situațiile menționate şi nu au restituit cheltuielile efectuate.

Se introduce o nouă faptă care constituie abatere disciplinară

Noua formă a Statutului Polițistului introduce o nouă faptă care constituie abatere disciplinară: refuzul nejustificat de a îndeplini o atribuție de serviciu cuprinsă în fișa postului.

Toate aceste modificări au făcut obiectul dialogului sindical, procedurilor de transparență instituțională și avizului Consiliului Economico-Social, proiectul de ordonanță fiind discutat cu organizațiile sindicale reprezentative la nivel de MAI și cu organizația profesională a polițiștilor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Veşti importante pentru toţi poliţiştii. S-a publicat în Monitorul Oficial (document)

21 Jun 2016 102452

Legea privind Statutul polițistului, modificări importante. Iată ce a decis Guvernul

16 Jun 2016 1521

Normele legii privind statutul polițistului au fost aprobate

02 Sep 2015 950

Şefii a opt poliţii locale, printre care şi Constanţa, vor un statut al poliţistului local

23 Feb 2013 1250