Eveniment

Incendiu Club Bamboo MAI, informaţii de ultimă oră! Se intensifică verificările!

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut astăzi, 21 ianuarie, o declarație de presă referitoare la intervenția efectivelor MAI pentru salvarea persoanelor și stingerea incendiului izbucnit în această dimineață la un club din Capitală.
 
Redăm, în continuare, declarația purtătorului de cuvânt:
 

„În această dimineață, în jurul orei 3.30 a izbucnit un incendiu la un cunoscut club din Capitală -  Bamboo, activându-se Planul Roșu de Intervenție.
 
În 2-3 minute, primele echipaje ale politiei au ajuns la fata locului.
 
În urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate de către SMURD și ambulanțe sau au ajuns pe cont propriu, la spital, 44 de persoane, după cum urmează:
 

  •  - 24 de persoane la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca;
  •  - 6 persoane la Spitalul de Urgență Elias;      
  •  - 5 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon;
  •  - 6 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Universitar;
  • - 3 persoane la Spitalul Clinic de Urgență Colentina.

 
La ora 17.00, la unitățile spitalicești mai erau internate 5 persoane:

  • 4 persoane la Spitalul Floreasca și o persoană la Spitalul Sfântul Pantelimon.

 
Victimele transportate la unitățile medicale au suferit, în special, intoxicări cu fum, hipotermii și contuzii.
 
Toate măsurile au fost coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată, care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi care a fost imediat completat cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai principalelor structuri ale MAI, cu atribuții în domeniu.
 
Încă din această dimineață, la sediul MAI este prezentă doamna Sevil Shhaideh desemnată prin decizia prim-ministrului Sorin Grindeanu să exercite atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităților Guvernului, în perioada 18 – 22 ianuarie.
 
Activitățile de intervenție au fost coordonate de ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, alături de ministrul sănătății Florian – Dorel Bodog, secretarul de stat Raed Arafat, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, și șefii altor structuri cu competențe în intervenția în situații de urgență.
 
Prioritatea zero a Ministerului Afacerilor Interne a fost si rămâne salvarea vieților celor implicați în teribilul incident.
 
După asigurarea intervenției la fața locului, doamna ministru Carmen Daniela Dan a dispus verificarea tuturor documentelor cu privire la controalele efectuate la respectivul club.
 
Astfel, a rezultat că în baza solicitării administratorilor de la Bamboo,  Inspectoratul pentru situații de urgență București a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu.
 
Până la acest moment, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu i s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu.
 
Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului.
 
Conform Ordonanței nr 17 adoptată anul trecut, respectiv în 28 august 2016, termenul de obținere a autorizației de securitate la incendiu a fost prorogat  până la finalul lunii iunie 2017.
 
Pentru verificarea respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor și asigurarea climatului de securitate pentru ocupanți, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice la clubul respectiv și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificate, după cum urmează:
 
       25 mai 2015 –  au fost aplicate două amenzi în cuantum de 5.500  lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
       13 - 20 noiembrie 2015 - au fost aplicate două amenzi în cuantum de 15.000 lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
       noiembrie 2016 - a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.
 
Precizăm că firma care deține clubul a avut Autorizație de construcție valabilă pentru perioada 6.12.2012 – 16.11.2016, emisă de Primăria Sectorului 2.
 
În ceea ce privește intervenția la fața locului a efectivelor de pompieri precizăm că apelul la numărul unic de urgență 112 a fost înregistrat la ora 3 și 32 de minute.
 
Imediat au fost trimise echipele de intervenție spre clubul cuprins de flăcări.
 
Primele echipaje de pompieri și SMURD au ajuns la locul intervenției într-un timp scurt, aproximativ 15 minute de la primirea apelului.
 
Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului.
 
În zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate 29 de autospeciale de stingere a incendiilor, 4 autospeciale de intervenție la înălțime, 28 de echipaje SMURD de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, 26 de ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, un punct de comandă mobil, 4 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, un echipaj de scafandri cu barcă, 2 spitale mobile, trei autospeciale de descarcerare și mașina medicului de urgență.
 
De asemenea, echipajele pompierilor salvatori au fost suplimentate cu personalul ISU București-Ilfov care nu era de  serviciu.
 
Pompierii au început imediat evacuarea victimelor, acordarea primului ajutor și transportarea către unitățile medicale. Concomitent cu acțiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere și limitare a extinderii incendiului la clădirile învecinate. Până la sosirea salvatorilor, o mare parte dintre persoanele aflate în club s-au autoevacuat.
 
Pentru coordonarea unitară a intervenției, directorul de salvări medicale a dispus instalarea la fața locului a unui punct medical de triaj, pentru evaluarea persoanelor intoxicate cu fum sau a celor cu afecțiuni generate de hipotermie.
Întrucât din informațiile furnizate de persoana care a sunat la 112 s-a constatat că mai multe persoane au încercat să se salveze sărind în lacul din apropierea locației, un echipaj de scafandri a verificat lacul din proximitate pentru salvarea potențialelor victime. Nu au fost identificate persoane în zona lacului.
 
Intervenția pompierilor a fost dificilă din cauza arderii generalizate, focul se manifesta pe o suprafața de aproximativ 3.000 pătrați, cu flacără violentă și a pericolului iminent de prăbușire a clădirii, în condiții de vreme geroasă, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor.
 
La scurt timp de la producerea incendiului, pentru ca rudele victimelor să poată să obțină informații corecte Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziție o linie telefonică specială - 021.206.40.50.
 
La acest număr am primit peste 100 de apeluri. 15 dintre acestea au fost primite de la ambasade, 65 de la persoane care cereau informații despre prieteni sau rude care au fost în club și nu puteau fi contactate, 7 dintre cei care au sunat solicitau informații despre persoane aflate pe lista celor aflați la spital sau în drum spre unitățile medicale, 3 dintre apelați s-au oferit să furnizeze informații despre incendiu, iar 32 de persoane care au sunat au cerut informații care nu aveau legătură cu incendiul.
90% dintre apelurile care semnalau persoane ce nu pot fi contactate au fost verificate și s-a comunicat răspuns solicitanților.

La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București a fost un deschis un dosar penal pentru cercetarea tuturor circumstanțelor care au dus la producerea incendiului.
 
În paralel, specialiștii Inspectoratului de Stat in Construcții au făcut o evaluare a structurii de rezistentă a clădirii constatând colapsul acesteia. Recomandarea ISC este aceea de dezafectare totală. De asemenea, se interzice accesul tuturor persoanelor in interiorul clădirii pana la stingerea integrală a focarelor de incendiu și asigurarea elementelor de construcție ale clădirii.
 
În perioada imediat următoare, forțele de ordine, la indicația procurorului de caz, vor asigura paza zonei, iar la fața locului vor rămâne în continuare echipe de pompieri pentru prevenirea oricăror incidente care pot apărea.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a dispus ca începând chiar din această seară să se intensifice controalele și verificările în toate imobilele în care se desfășoară activități cu public numeros.
 
De asemenea, Vicepremierul si ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh a solicitat Inspectoratului de Stat in Construcții demararea unui control tematic care să verifice aplicarea legii în domeniu, pentru acest tip de construcții.
Pentru acest lucru, se vor forma echipe mixte constituite din reprezentanți ai structurilor MAI și ai Inspectoratului de stat în construcții.
 
Ministrul de interne, Carmen Daniela Dan a solicitat  tuturor efectivelor MAI  să rămână agrenate în activități de asigurare a ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență, mai ales în aceste zile când majoritatea românilor se află  în minivacanța prilejuită de Ziua Unirii.
 
De asemenea, doamna ministru a cerut ca toate structurile MAI care sunt implicate în ancheta deschisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București să acorde tot sprijinul necesar astfel încât aflarea adevărului să se facă cu celeritate.
 
Toate acțiunile de la fața locului s-au realizat în sistem integrat, intervenția pompierilor fiind facilitată prin măsurile specifice de perimetrare și fluidizare a traficului dispuse de către jandarmii și polițiștii veniți în sprijin.
Continuă operațiunea de lichidare a focarelor de incendiu. Echipele mixte, formate din pompieri și polițiști verifică împrejurările care au provocat incendiul.

Departamentul pentru Situații de Urgență recomandă persoanelor care au fost în club să se prezinte la Unitățile de primiri Urgențe la apariția oricăror simptome care ar putea avea legătură cu incendiul.
Situația este în dinamică până la finalizarea cercetărilor la fața locului. Vă vom informa imediat pe măsura ce avem noi informații.
De asemenea, președintele și premierul au fost informați cu privire la măsurile dispuse și la acțiunile desfășurate", a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.Sursa foto: Facebook / IGSU

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu Club Bamboo. Începe demolarea, sub supravegherea procurorilor

27 Feb 2017 874

După incendiul de la Bamboo, trei cluburi de top din Capitală închise

29 Jan 2017 1526

Alexandra Stoleru din Constanța, despre incendiul din Bamboo. „Actul meu de eroism a fost normal”

28 Jan 2017 1191

Pregătiri pentru efectuarea cercetărilor la Clubul Bamboo

26 Jan 2017 912

Incendiu Club Bamboo. Anchetatorii vor inspecta zona anexelor

26 Jan 2017 937

Incendiu Club Bamboo 50 de persoane audiate de procurori

24 Jan 2017 1094

Incendiu Club Bamboo. Anchetatorii întocmesc documente

24 Jan 2017 826

FPTR și HORA reacționează în cazul incidentului din clubul Bamboo

23 Jan 2017 835

UPDATE 1. Incendiu club Bamboo. Patronul clubului, audiat astăzi

23 Jan 2017 883

Incendiu Club Bamboo. Patru persoane mai sunt internate

23 Jan 2017 949

Incendiu Club Bamboo. Audierile continuă astăzi

23 Jan 2017 974

Cele mai grave incendii din localurile din Constanţa! Ce s-a schimbat după tragediile din Beirut sau Colectiv

23 Jan 2017 3945

Club Bamboo, mistuit de flăcări! Siguranţa cetăţenilor versus principiul confidenţialităţii. N-am învăţat nimic din Colectiv?! (documente)

23 Jan 2017 3056

Incendiu Club Bamboo. Pompierii încă mai sting incendiul. Ei nu au putut intra în toate încăperile

22 Jan 2017 4084

Incendiu Club Bamboo. 20 de persoane, audiate la Poliţia Capitalei

21 Jan 2017 1324

Incendiu Club Bamboo. Ce filmare a postat ISU Bucureşti-Ilfov (video)

21 Jan 2017 1874

Incendiu Club Bamboo Nicușor Dan - Poliția Locală trebuia să dispună închiderea activităţii

21 Jan 2017 1140

Incendiu Club Bamboo. Localul, amendat în iunie 2016

21 Jan 2017 1145

Incendiu Club Bamboo Vicepremierul Sevil Shhaideh, la sediul MAI

21 Jan 2017 1675

Incendiu Club Bamboo O tânără povesteşte momentele de groază - „S-a fumat şi erau artificii care însoţeau sticlele”

21 Jan 2017 1667

Incendiu Club Bamboo Ministrul Sănătății informează despre starea răniților din spitale

21 Jan 2017 1143

Incendiu Club Bamboo Iohannis - „Am trecut pe lângă o altă tragedie de proporții”

21 Jan 2017 1132

Incendiu Club BambooOficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

21 Jan 2017 1149

Dosarul depus de Bamboo pentru autorizația de funcționare ar fi fost incomplet

21 Jan 2017 951

Incendiu Club Bamboo MAI a convocat Grupa operativă

21 Jan 2017 1025

Incendiu Club Bamboo Avocați - „Erau respectate 100% reglementările pompierilor”

21 Jan 2017 1204

UPDATE 1. Incendiu Club Bamboo Cercetările, preluate de PTB - urmărire penală pentru distrugere

21 Jan 2017 889

Incendiu Club Bamboo Starea persoanei intubate s-a îmbunătățit

21 Jan 2017 1170

Incendiu Club Bamboo. Celebru avocat din Constanța reprezintă interesele clubului

21 Jan 2017 4694

Incendiu Club Bamboo. Ministerul Afacerilor Interne a activat o linie telefonică

21 Jan 2017 1029

UPDATE 11 Incendiu la Clubul Bamboo din București. Bilanț IGSU. Clubul s-a făcut scrum. Zeci de victime. Cod Roșu (galerie foto + video)

21 Jan 2017 35142