Însemn heraldic Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Ce reprezintă casca, topoarele, şarpele încolăcit pe baston, acvila albastră

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 902 din 26 octombrie a fost publicat Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 113 din 17 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
Printre insemnele heraldice din ordinul semnat de ministrul Carmen Daniela Dan se află şi cel al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

După modificare însemnul heraldic al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă va păstra în componenţă elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.
 
Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate.
 
De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle.
 
Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului.
 
Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
 
Pe pieptul acvilei se află un scut scartelat în săritoare:

1) pe argint, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat;
2) pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil; dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi stânga ramuri de stejar, totul de argint;
3) pe purpuriu, un baston, cu extremitatea superioară în semicerc, care se îngustează înspre partea de jos, poziţionat în pal şi pe care este încolăcit un şarpe, cu capul conturnat;

4) pe argint, o acvilă albastră, redată din faţă, cu aripile deschise şi ridicate în sus, cu capul întors spre aripa dreaptă, cu ciocul şi ghearele roşii.
 
În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond albastru: * DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ * M.A.I.
 
Semnificaţia elementelor însumate

a) turta portocalie cu triunghiul albastru, alezat - protecţia civilă;
b) casca, topoarele, grenada explodând şi ramurile de stejar - elemente preluate din însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care intră în coordonarea şefului departamentului;
c) şarpele încolăcit pe baston - medicina, vindecarea;
d) acvila albastră - element preluat din însemnul heraldic al Inspectoratului General de Aviaţie care intră în coordonarea şefului departamentului;
e) ciocul şi ghearele roşii - forţa departamentului;
f) literele M.A.I. - sigla Ministerului Afacerilor Interne.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Pompier

18 Nov, 2018 11:09

Însemnul heraldic al DSU seamănă cu o ciorbă țărănească sau cu o shaorma, cu de toate !

Articole asemanatoare

Direcţia Generală Anticorupţie din MAI - însemn heraldic. Ce semnifică ramurile de lauri, spada şi coroana deschisă

02 Nov 2018 2783

Cum a fost modificat şi cum arată noul însemn heraldic al ISU „Dobrogea“

12 Aug 2015 3351

Moş Nicolae, aşteptat într-o clădire nouă. Sediul şcolii vechi a fost reabilitat

27 Nov 2014 1599

Hotărârea de Guvern, semnată de un constănţean Comuna Saligny se mândreşte cu noul însemn heraldic

10 Oct 2014 2236