Japca la Barou

Drepturile de asigurari sociale ale avocatilor, calcate in picioare cu ajutorul judecatorilor

Desi se lupta pentru drepturile oamenilor de rand, avocatii formeaza o casta lipsita de drepturi, cel putin in privinta asigurarilor sociale * Casa de Asigurari a Avocatilor refuza de principiu sa asigure indemnizatii pentru incapacitatea temporara de lucru, pentru accidente de munca sau in afara muncii sau pentru maternitate, in ciuda statutului adoptat de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania si a altor dispozitii legale * Dumitru Siromasenco, fost judecator, presedinte de tribunal si avocat, incearca de aproape trei ani sa obtina sumele datorate de Casa pentru un concediu medical survenit in urma unei tentative de otravire careia i-a cazut victima * El spune ca justitiei i-au trebuit mai bine de doi ani pentru a stabili ce instanta are competenta materiala pentru a judeca litigiul * Dosarul a fost plimbat de la Tribunal, la Curtea de Apel si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se intoarce inapoi la prima instanta * De un an de zile, presedinta completului amana judecarea de la o luna la alta * Reclamantul crede ca o asemenea cauza, usoara pe acte, este deosebit de grea in practica, pentru ca daca i s-ar da castig de cauza, s-ar crea un precedent periculos pentru ca toti avocatii privati de drepturile lor sociale sa promoveze si sa castige litigii similare cu Casa de Asigurari a Avocatilor * Lui Siromasenco i s-a creat impresia ca justitia asteapta trecerea sa in nefiinta, mai degraba decat sa solutioneze litigiul, asa cum s-a intamplat in cazul a nenumarati avocati care au indraznit sa-si ceara drepturile in justitie * El crede ca drepturile de asigurari sociale nu se acorda, pentru ca fondurile au fost deturnate #

Dumitru Siromasenco, fost judecator, presedinte de Tribunal si avocat, asteapta de aproape trei ani o solutie din partea instantelor de judecata prin care sa poata intra in posesia unor drepturi garantate pe hartie de Casa de Asigurari a Avocatilor. Barbatul spune ca are temeiuri solide pentru a crede ca judecatorii asteapta mai degraba sa treaca in nefiinta, intrucat daca i-ar da castig de cauza, s-ar crea un precedent periculos, prin raportare la care toti avocatii lipsiti de drepturile lor sociale ar putea sa le revendice si sa le castige in instanta. Suma pe care o solicita fostul presedinte de Tribunal nu este una tocmai impovaratoare pentru Casa de Asigurari a Avocatilor, insa acesta nu accepta ca drepturile sale sa fie calcate in picioare, doar pentru faptul ca este batran si bolnav. Dumitru Siromasenco povesteste ca, in data de 21 septembrie 2001, a fost victima unei tentative de otravire, dupa ce a deranjat interesele unor fosti membri ai structurilor de politie politica infiltrate in justitie. Acesta era pensionar, insa avea dispensa din partea Baroului Constanta pentru a pleda in procesele aflate pe rolul instantelor, achitandu-si la zi toate obligatiile catre Casa de Asigurari a Avocatilor. Siromasenco spune ca a fost internat timp de trei luni in spital, deoarece incidentul orchestrat impotriva sa i-a determinat o comotie cerebrala. Dupa externare, a depus toata documentatia aferenta la Casa de Asigurari, atat la filiala constanteana, cat si la sediul central de la Bucuresti. Desi potrivit regulamentului Casei, asiguratii care au un stagiu de cotizare de sase luni in ultimele 12 beneficiaza de toate drepturile legale in momentul in care survine un risc asigurat, fostului judecator i-a fost refuzata plata concediului medical. Bazandu-se pe prevederile regulamentului citat, precum si pe dovezile de cotizare si de survenire a riscului, acesta s-a adresat instantei. In acest sens, a solicitat o audienta la presedinta Tribunalului Constanta, Mihaela Ganea, pentru a deschide actiune la sectia de contencios administrativ. Potrivit lui Siromasenco, Ganea a refuzat sa dea curs solicitarii, expediind dosarul la sectia civila, condusa atunci de judecatoarea Daniela Petrovici.

Deturnare de fonduri la Casa de Asigurari a Avocatilor

Dupa cateva luni bune, completul de judecata de la sectia civila si-a declinat competenta in favoarea sectiei de contencios administrativ, avand in vedere ca in cauza nu era un raport de munca, ci alte drepturi de asigurari sociale. In consecinta, dosarul a fost scos de pe rol si mutat la sectia de contencios administrativ. Aceasta din urma si-a declinat, dupa cateva luni, competenta in favoarea Curtii de Apel Constanta, care dupa numai un singur termen a decis sa trimita dosarul spre competenta solutionare Curtii Supreme de Justitie (actualmente Inalta Curte de Casatie si Justitie). In data de 15 octombrie 2003, judecatorii de la instanta suprema au stabilit competenta de solutionare a litigiului dintre Dumitru Siromasenco si Casa de Asigurari a Avocatilor in sarcina Tribunalului Constanta, sectia de contencios administrativ. Reclamantul spune ca au trecut doi ani, pana cand judecatorii s-au decis ce instanta trebuie sa judece litigiul. De la repunerea pe rol a dosarului a mai trecut un an, insa presedinta instantei, judecatoarea Lucia Pastila, a gasit motive repetate pentru amanarea cauzei. La momentul de fata, completul a numit un expert contabil, in persoana Ioanei Dobrita, careia ii revine sarcina de a stabili actualizarea sumelor in raport cu rata inflatiei, asa cum a fost aceasta inregistrata de Institutul National de Statistica. Dumitru Siromasenco spune insa ca tergiversarea unui litigiu atat de simplu pe hartie este foarte greu de solutionat in practica, pentru banalul motiv ca daca instanta i-ar acorda castig de cauza, s-ar crea precedentul necesar ca toti avocatii privati de drepturile lor sociale sa le revendice si sa si le castige in justitie. In mod paradoxal, sustine acesta, tocmai avocatii care apara drepturile celor care nu provin din sistemul juridic sunt nedreptatiti in privinta riscurilor pe care si le-au asigurat cotizand luna de luna la sistemul de asigurari al avocatilor. "Am cunoscut mai multi avocati care au fost in aceeasi situatie ca si mine. Cozma Constanta, Weintrab Gustav, Franca Marian sau Grigore Gheorghe au murit inainte de a li se recunoaste drepturile de asigurari sociale. Probabil ca si in privinta mea se intentioneaza acelasi lucru. Nu vad de ce Casa de Asigurari a Avocatilor a incasat lunar de la mine, timp de 50 de ani, cotizatiile specifice, iar in momentul in care a intervenit riscul a refuzat sa-si onoreze obligatiile legale. Eu am avut impresia ca am cotizat la un sistem de asigurari, nu la o forma de caritas. De asemenea, cred ca daca avocatilor li se refuza platile din sistemul de asigurari, atunci cand regulamentul dispune in acest sens, autoritatile competente ar trebui sa se intrebe daca nu cumva sumele in cauza au primit alta destinatie, prin incalcarea legii", spune Dumitru Siromasenco.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șofer sub influența substanțelor psihoactive, depistat în urma unui accident rutier, în Năvodari, județul Constanța. S-a întocmit dosar penal

28 Mar 2024 369

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 253

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1789

Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

27 Mar 2024 659

A fost activat Planul Roșu de intervenție la Techirghiol, în urma unui accident rutier. Detalii de la IPJ Constanța (VIDEO)

27 Mar 2024 765

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5195

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1933

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6230

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 646

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 548

IPJ Constanța Șofer vitezoman, depistat de polițiști fără permis, după ce a produs un accident și a fugit de la locul faptei (VIDEO)

26 Mar 2024 549

IGPR InfotraficTrafic ]ntrerupt pe DN 11

26 Mar 2024 245

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

26 Mar 2024 253

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2930

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 11

25 Mar 2024 336