Jihad, Trandafir şi Ghebaur, reprezentanţii Constanţei Dosarul cu prejudiciul de 30.000.000 de euro, în lucru de un an la DIICOT

Potrivit portalului instanţelor de judecată, El Khalil Jihad a formulat, fără succes, mai multe plângeri împotriva ordonanţei de prelungire a duratei măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara emise de procurori

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală lucrează în continuare la dosarul în care trei constănţeni sunt acuzaţi că fac parte dintr-un presupus grup infracţional „specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale”. Organele de anchetă susţin că prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitate a fost estimat la suma de 30.000.000 de euro şi că
cei luaţi în colimator ar fi „utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat”.

Mediatizarea dosarului a fost făcută în august 2012, când procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au anunţat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în „săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale”. „În acest sens, au fost efectuate un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, 48 de ani, şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică.

Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat”, conform DIICOT. Potrivit acestora, în perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. „Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 de euro. La sediul DIICOT au fost conduse 20 de persoane în vederea audierii”, se mai arată într-o informare a DIICOT.

Câteva zile mai târziu, HotNews.ro a anunţat că „s-a dispus începerea urmăririi penală faţă de un număr de 19 persoane, după cum urmează: El Khalil Jihad (n.r. din Constanţa), Youssef Laoun, Jabre Nassif, El Khalil Raji, Khalil Ibrahim, Saad Iskandar, Stoica Răzvan Laurenţiu, Marioru Marin, Cobala Mario, Abdulgani Ayla, Trandafir Cătălin (n.r. din Constanţa), Ghebaur Liviu Şerban (n.r. din Constanţa), Anghel Mihai, Dita Carmen, Abboud Samir, Morgan Jacqueline-Audrey-Margret, Raduţă Daniel, Frangu Marian, Balasa Natalia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscala, folosire de acte nereale în faţa autorităţii vamale, contrabandă, spălare de bani”. Conform surselor noastre, dosarul se află în continuare la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, unde sunt efectuate cercetări specifice. Potrivit portalului instanţelor de judecată, El Khalil Jihad a formulat, fără succes, mai multe plângeri împotriva ordonanţei de prelungire a duratei măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara emise de procurori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 455

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 500

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1197

Atenție la apelurile telefonice primite! O nouă metodă de înșelăciune prin apeluri telefonice face victime

26 Mar 2024 1411

Poliția Română - Poliția Română informează cu privire la un nou mod de înșelăciune, prin apeluri telefonice

26 Mar 2024 275

#ConstantaEste bine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 1, 26 martie 2024, a trecut luna plină în Balanță

26 Mar 2024 485

Ce prăznuiesc astăzi creștinii ortodocși, în calendarul ortodox pe 26 martie 2024?

26 Mar 2024 659

Primăria Constanța Campania „Adoptă un cățel, salvează o viață” continuă

25 Mar 2024 402

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 794

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 24 martie 2024, în ajunul Bunei Vestiri?

24 Mar 2024 1830

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 431

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 1630

IPJ ClujUn tânăr, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Dej, a fost arestat preventiv

22 Mar 2024 282

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva RA, prin Direcția Silvică Tulcea, a încheiat contracte de peste 400.000 de lei cu două firme locale (DOCUMENTE)

21 Mar 2024 360

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 463