Klaus Iohannis l-a eliberat din funcţie pe Victor Grigoraş, fost procuror din Parchetul Curţii de Apel Constanţa (document)

CSM a decis, începând cu data de 15 martie, încetarea activităţii la DIICOT şi revenirea acestuia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea
 
Victor Grigoraş, fost procuror în Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, aflat în circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa, a fost eliberat din funcţie. Decretul a fost semnat, ieri, de președintele României, Klaus Iohannis, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni.
 
Grigoraş a fost deferit Justiţiei la jumătatea lunii noiembrie 2014, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției, pe când era angajat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Tulcea. Magistratul fusese acuzat de luare de mită și de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale). În aceeaşi cauză a fost deferit Justiţiei şi Omar Harba, cetățean sirian, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

600 de lei și un miel 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în luna decembrie 2013, în calitate de procuror DIICOT - Tulcea, inculpatul Grigoraș Victor a acceptat solicitarea unei persoane, denunțător în cauză, de a face demersurile necesare în vederea găsirii unei căi de preluare de la o altă unitate de parchet, a unui dosar penal în care persoana menționată avea interes“. „După ce a ajuns să efectueze urmărirea penală în dosarul menționat, prin conexarea lui la un dosar aflat la D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Tulcea, în care persoana respectivă formulase denunțul, în calitatea de procuror de caz, inculpatul Grigoraș Victor: la data de 18 aprilie 2014, a primit de la denunțător 600 de lei și un miel, în legătură cu care a dispus să fie remis unei persoane din anturajul său. La data de 28 aprilie 2014, a pretins de la același denunțător o sumă de bani, pentru o altă persoană din anturajul său, solicitarea sa fiind refuzată, la data de 14 iunie 2014, a pretins de la denunțător o sumă de bani pentru sine, sumă care nu i-a fost remisă“, conform rechizitoriului.

Solicitări de export

DNA mai arată că, „la fiecare dintre întâlnirile avute cu acea persoană, inculpatul Grigoraș Victor îi aducea la cunoștință ce acte a îndeplinit în dosarul în care aceasta era parte și ce acte intenționează să îndeplinească, în interesul acesteia, în schimbul sumelor de bani și a bunurilor materiale menționate“. „În paralel cu activitatea descrisă mai sus, la data de 28 aprilie 2014, inculpatul Grigoraș Victor, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a pretins de la inculpatul Omar Harba, administrator al unor societăți comerciale și suspect în aceeași cauză penală pe care o instrumenta, suma de 5.000 de euro și a primit 5.000 de lei și 1.000 de dolari, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Acest act consta în intervenția inculpatului Grigoraș Victor pe lângă conducerea D.S.V.S.A. Brăila și Ialomița, în scopul înlesnirii soluționării favorabile, de către aceste instituții, a solicitărilor de export formulate de firmele aparținând suspectului, act care a fost îndeplinit“, conform rechizitoriului.

Pedepse definitive 

Grigoraş a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la trei ani şi patru luni de închisoare. Harba s-a ales cu un an şi opt luni de închisoare pentru dare de mită, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Instanţa a dispus confiscarea de la Grigoraş a sumelor de 5.000 de lei şi 1.000 USD şi îl obligă la plata acestora către stat.

Teren şi apartament în Constanţa 

Potrivit declaraţiei de avere completate la data de 28 mai 2013, procurorul deţine, ca urmare a unei moşteniri, trei terenuri agricole în comuna Beştepe, din Tulcea. Magistratul mai are un teren intravilan în Tulcea şi unul în Constanţa, acesta din urmă fiind în suprafaţă de 12 metri pătraţi. Procurorul are două case de locuit în Tulcea şi un apartament în Constanţa, două autoturisme, o Dacia Logan, fabricată în 2012, şi un Renault Koleos, din 2008. Magistratul are datorii, din 2009, de 328.960 de lei la CEC Tulcea şi de 33.000 de lei, din 2008, la Banc Post. În calitate de procuror DIICOT, a încasat în 2012, anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, suma de 126.689 de lei, iar soţia sa, ca bibliotecar la Casa de Cultură a Sindicatelor Tulcea, a obţinut venituri de 8.261 de lei. Potrivit declaraţiei de interese, procurorul este membru în Asociaţia Magistraţilor din România.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României a eliberat din funcţie un procuror din Parchetul Curţii de Apel Constanţa

20 Jul 2015 2139

Fostul procuror DIICOT care a luat mită un miel, condamnat la închisoare

11 Jul 2015 1601

DNA Victor Grigoraş, procuror DIICOT Tulcea, trimis în judecată pentru că a luat mită o oaie!

14 Nov 2014 2351

Procurorul DIICOT Victor Grigoraş, suspendat din cauza "cătuşelor"

01 Nov 2014 2029

Oficial despre reţinerea procurorului DIICOT Tulcea, Victor Grigoraş

22 Oct 2014 3016

Procuror DIICOT Tulcea, Victor Grigoraş, reţinut pentru că ar fi luat mită o oaie

22 Oct 2014 2861

Ce averi are în Constanţa procurorul DIICOT Tulcea Victor Grigoraş, urmărit penal de DNA (documente)

11 Oct 2014 7177

Procurorul DIICOT Tulcea, Victor Grigoraş, urmărit penal pentru fapte de corupţie

10 Oct 2014 2575