Lista „viețașilor“ din Constanţa Condamnaţi pe viaţă în cazuri celebre care au îngrozit lumea (galerie foto)

 

În România, în acest moment, cea mai grea pedeapsă penală care se poate aplica unui infractor este pedeapsa închisorii pe viaţă, potrivit textelor legale. În lipsa pedepsei capitale, instanţele din ţara noastră consideră închisoarea pe viaţă drept cea mai grea pedeapsă ce poate fi aplicată unui condamnat.
 
Aceştia ispăşesc cea mai aspră pedeapsă pentru că ar fi ucis cu sânge rece copii, bătrâni, membri ai familiei sau persoane care le-au stat în cale. Faptele „vieţaşilor“, cum sunt cunoscuţi în penitenciar, pot fi asemănate cu cele ale lui „Jack Spintecătorul“.
 
Pe lista „vieţașilor“, aşa cum li se spune celor care nu vor mai fi liberi niciodată, se află samsarul de maşini Remus Ştefan Chiper. Acesta a fost găsit vinovat, în 2014, de către magistraţii Tribunalului Constanţa, de comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tâlhărie, după ce, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, ar fi asasinat trei bărbaţi şi le-ar fi furat autoturismele. Pe data de 22 iunie 2007, instanţa a decis: „Condamnă pe inculpatul Chiper Remus Ştefan la pedeapsa detenţiunii pe viaţă.

Asasinarea cu sânge rece a soţilor Ion din Mangalia

Judecătorii Tribunalului Constanţa au fost chemaţi să pronunţe sentinţa într-un un nou caz de omor deosebit de grav şi tâlhărie. De data aceasta, Ştefan Niculescu şi albanezul Shyti Blenis erau judecaţi pentru asasinarea cu sânge rece a soţilor Ion din Mangalia şi a fiicei lor, Amalia, în vârstă de numai opt ani. Ştefan Niculescu era nepotul victimelor şi vărul fetiţei. Conform anchetatorilor, cu sprijinul albanezului, Niculescu şi-ar fi exterminat rudele. Pe data de 12 iunie 2008, după un proces penal care a durat mai bine de trei ani, magistraţii Tribunalului Constanţa au pronunţat verdictul „vinovat” atât pentru Ştefan Niculescu, cât şi pentru Shyti Blenis. Sentinţa a fost pedeapsa pe viaţă, în 2009.

Asasinate la comanda „regizorului“ Sergiu Băhăian?

În 2011, Tribunalul Constanţa a pronunţat sentinţa detenţiunii pe viaţă în cazul lui Valentin Şlepac, individul care a recunoscut, senin, comiterea a trei asasinate, pe care însă susţine că le-ar fi săvârşit la comanda „regizorului“ Sergiu Băhăian. Şlepac a fost osândit la închisoare pe viaţă pentru omor calificat şi deosebit de grav, comis cu premeditare, pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmărire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse, el fiind catalogat drept o persoană care a mai săvârşit un omor. Valentin Şlepac a murit în 2011, la Spitalul Penitenciar Jilava, din cauza unei afecţiuni cronice.

Dosarul morţii Larei Şaban

Judecătoarele Andreea Ianca şi Maria Uzună, din Curtea de Apel Constanţa, au închis, definitiv, în 2014, dosarul morţii Larei Şaban, de 27 de ani, din Constanţa. Acuzaţi de comiterea faptei, Gilberto Ghiunal Şaban (fratele Larei) şi George Davidescu (fost jandarm) au fost condamnaţi definitiv pentru uciderea tinerei. Acest dosar a fost instrumentat de Andrei Bodean, pe când era procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, acesta lucrând în prezent în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform minutei judecătoreşti, Gilberto Ghiunal Şaban a primit detenţie pe viaţă, pentru omor calificat, dar şi şapte ani de închisoare pentru tâlhărie. De asemenea, George Davidescu a luat, tot pentru omor calificat, închisoare pe viaţă, şi şapte ani pentru tâlhărie. Judecătoarele Andreea Ianca şi Maria Uzună au contopit pedepsele stabilite şi au aplicat inculpaţilor pedepsele cele mai grele, şi anume închisoare pe viaţă.

Şi-ar fi ucis bunica, mătuşa şi un văr

Ştefan Alexandru Stoica, de 23 de ani, din municipiul Constanţa, a fost condamnat, în 2015, la închisoare pe viaţă. Tânărul a fost judecat pentru că şi-ar fi ucis bunica, mătuşa şi un văr, după care a fugit, sustrăgând o sumă de bani şi un automobil. Ştefan Alexandru Stoica a fost acuzat că, în timp ce se afla la domiciliul său din municipiul Constanţa, i-a aplicat bunicii sale, în vârstă de 81 de ani, mai multe lovituri de cuţit în zona toraco-cardiacă, producându-i acesteia leziuni traumatice, cu afectarea organelor interne vitale (cord), care au condus la decesul victimei. Ulterior, arată procurorii, Ştefan Alexandru Stoica şi-a ucis mătuşa şi un văr, după care a sustras o sumă de bani, precum şi autoturismul marca Dacia Supernova, cu care ultimele două victime au venit la domiciliul bunicii sale. Stoica a fost depistat pe raza localităţii Cumpăna. Pentru prinderea acestuia, au fost organizate peste 20 de filtre pe principalele artere rutiere din judeţ. Menţionăm că Stoica a fost obligat să urmeze tratament medical de specialitate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Închisoare pe viaţă pentru George Davidescu O nouă sentinţă în dosarul morţii Larei Şaban

23 Nov 2015 3587

Avocat nemulţumit de pedeapsă

02 Mar 2015 2554