LIVE Paradă militară la Constanța de Ziua Națională a României (galerie foto+VIDEO)

  • Pe 1 Decembrie, românii de pretutindeni serbează Unirea Transilvaniei cu țara.
  • Anul acesta este organizată și o paradă militară la Constanța .
  • La eveniment sunt prezenți primarul Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu, prefectul Silviu Coșa, președintele Consiului Județean Mihai Lupu și vicepreședintele CJ Stelian Gima.
  • Vergil Chițac a fost huiduit de constănțeni în momentul în care a luat cuvântul.
     
Primarul Costanței și-a prezentat proiectele.În fiecare an, la data de 1 Decembrie, românii de pretutindeni serbează Unirea Transilvaniei cu țara și, astfel, momentul în care România a devenit „România Mare“.
 
Miercuri, la Constanța, începând cu ora 09:00, s-au instituit restricții de circulație pentru toate categoriile de autovehiculele, pe tronsonul delimitat de bulevardul Alexandru Lăpușneanu respective bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul. I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.
Ceremonia propriu-zisă are loc în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul Casei de Cultură, începând cu ora 11:00.
 
Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu se va desfășura parada militară, la care vor participa membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului. Înainte, de la 09.00 au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor, din Cimitirul Central Constanța.

Unirea Transilvaniei cu țara a desăvârșit procesul de unificare teritorială și astfel România s-a transformat în „România Mare“, denumire pe care avea să o păstreze până în anul 1940, când au avut loc amputările teritoriale. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.Silviu Coșa a citit mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă.  
 

 1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.
Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.

Dragi români,

De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.
Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români!

Trăiască România!“ - este mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă.  
Măsuri de siguranță

Accesul va fi permis diferit: pe de o parte, în zonele oficiale, participanții vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau recentei infectări cu COVID-19, pe când participarea populației la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale nu va fi restricționată, dar vor trebui respectate unele măsuri de distanțare socială și va fi obligatorie masca de protecție.

Măsurile propuse se regăsesc integral în proiectul de hotărâre.


 
Astfel, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
 
f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul
SARS-CoV-2.


 
Se permite ca accesul populației la ceremoniile organizate în condițiile alin. (1) să fie permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
 
De asemenea, este prevăzută permiterea organizării și desfășurării activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.
 
Totodaă, se prevede ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României prevăzute la alin. (1), precum și accesul la activitățile prevăzute la alin. (3) să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.


 

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Minivacanţă de 5 zile pentru bugetari, anul acesta. O nouă zi va fi liberă în 2022

19 Jan 2022 623

Românii ar putea beneifica de încă o zi liberă legală

14 Jan 2022 427

Sute de constănțeni, amendați pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Valoarea amenzilor

13 Jan 2022 1217

Farul Constanța Noua achiziție, Michael Omoh, în acțiune. Joc-școală cu Farul II. Hagi, momente pe teren, alături de elevii săi (GALERIE FOTO)

11 Jan 2022 2767

Melodia zilei Ce melodie se află în topul mondial de trei săptămâni (VIDEO)

08 Jan 2022 244

Județul Constanța. Un copil a fost lovit de tractor la Hârșova

07 Jan 2022 625

Forțele Navale Române Puitorul de mine și plase 274, final de misiune în teatrul de operații din Marea Mediterană (GALERIE FOTO)

06 Jan 2022 812

Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, convocat în ședință extraordinară

06 Jan 2022 500

Sute de mii de elevi rămân fără bursa de merit. Deputatul Bogdan Bola vrea să introducă în Legea 1/2011 noi criterii pentru acordarea burselor

06 Jan 2022 2774

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a cumpărat materiale sanitare. Societățile câștigătoare (DOCUMENT)

05 Jan 2022 1776

Primăria Tulcea a semnat un contract pentru achiziția serviciilor de elaborare și tipărire pentru albumul „Colecția Tradițiilor Transfrontaliere" (DOCUMENT)

04 Jan 2022 1781

CNCAV Sub 1.000 români și-au început schema de imunizare împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore

02 Jan 2022 690

Bilanț provizoriu 1.451 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 înregistrate în ultimele 24 de ore

01 Jan 2022 846

Loteria Vaccinării. Numerele care au câștigat marile premii acordate vineri, la extragerile finale

31 Dec 2021 941

Rezultatele Loto 6/49. Numerele câştigătoare extrase vineri la Tragerile Speciale de Anul Nou

31 Dec 2021 968