LIVE Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța

  • Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și se va desfășura miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23.
  • În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.
Astăzi, 26 mai, are loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și se va desfășura miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, după următorul program:

- Ora 11.00- Conferință extraordinară de presă susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane și membru titular al Académie Européenne des Sciences, des arts et lettres, din Paris (CV-ul complet la https://academiatomitana.ro/prof-constantin-barbu/).

Domnia sa va răspunde punctual la acuzele și argumentele istorice ale Cancelariei Sf. Sinod, din adresa-răspuns referitor la istoricitatea Mitropoliei Tomisului.


- Ora 12.00- debutul lucrărilor Simpozionului, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Acad. Prof. Constantin Barbu, Acad. Prof. Ion Deaconescu, Prof. Dr. Nechita Runcan, Conf. Univ. Dr. Ionuț Holubeanu, Lect. Univ. Dr. Pricop Mircea Cristian.

 Constantin Barbu lansează cartea. Este absolvent de Filologie la Universitatea din Craiova.

 Prezentarea i-o face Eugen Tănăsescu. El va prezenta argumente puternice legate de Mitropolia Tomisului.

De Constanța mă leagă o întâmplare foarte simplă. Când se înființa universitatea în 90, ministrul învățământului era Mihai Șora. Ministrul dădea audiențe și eu beam pepsi în camera lor de odihnă. Așa l-am rugat pe Șora să facă universitatea la Constanța și nu în alt oraș", spune Barbu. 

Barbu explică de ce Mitropolia Tomisului a existat și va trebui să existe în continuare.

Patriarhul României este un tip genial, dar cei care au scris scrisoarea catre Arhiepiscopia Tomisului au fost amatori., a mai precizat Barbu.

El a mai spus că scrisoarea a fost scrisă de niște proști, pentru că au făcut referire la plagiat în scrisoare.

În jurul orei 12.30, la eveniment s-a alăturat și ÎPS Teodosie.

Noi aici am adus o lumină. Care a fost în adâncuri, a fost risipită și s-a adunat. Soarele răspandește razele în toate părțile pământului. Pentru împrejurimile acestui tinut, Tomisul este ca un loc în care soarele spiritualității și al civilizatiei și al culturii a rămas aici, chiar dacă razele lui s-au răspândit în toate părțile lumii. Acum, toate razele se adună la locul de baștină, a spus ÎPS Teodosie.

Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală

Avem aici cea mai veche civilizație din Europa, comparabilă cu cea din țara sfântă. La Hârșova, este locul cu civilizația cea mai veche. Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală, a mai adăugat ÎPS Teodosie.

În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Pe nedrept, de foarte multă vreme, sub influența nefastă a unor factori politici și sociali improprii, românilor li s-a refuzat titlul de noblețe pe care istoria l-a conferit patriei lor.


Din această pricină, dorința sinceră care animă proiectul „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” este aceea de a contribui la îmbogățirea dialogului dintre specialiști pe tema continuității neîntrerupte a românității pe meleagurile Scythiei Minor (Dobrogea) şi, nu în ultimul rând, de a îmbunătăți condițiile de implementare a valorilor autentice ale culturii istorice a românilor.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 826

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 864

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 699

LIVE TEXT Simpozion de 1 decembrie la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Nov 2023 1062

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pregătește un simpozion pentru celebrarea Zilei Naționale

28 Nov 2023 754

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 988

Simpozion internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, organizat la MINA Constanța

10 Oct 2023 795

Simpozion internațional despre restaurarea și conservarea artei religioase, la Universitatea Ovidius din Constanța

23 May 2023 970

LIVE TEXT Simpozion organizat de Organizația Femeilor Liberale Constanța de Ziua Mondială a Sănătății (GALERIE FOTO)

07 Apr 2023 1855

Simpozion prilejuit de Ziua Mondială a Sănătății, la Constanța

05 Apr 2023 1270

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

14 Dec 2022 1825

Sărbătoarea Etniei Tătare din România. Simpozion organizat astăzi la sediul UDTTMR Constanța

13 Dec 2022 1293

Simpozion „Dobrogea unitate în diversitate. 144 de ani de la revenirea Dobrogei la România“ la Liceul Tehnologic ,,IC Brătianu” din Nicolae Bălcescu

15 Nov 2022 1660

Program de weekend în Constanța Evenimente 11 - 13 noiembrie 2022

10 Nov 2022 6870

Simpozion dedicat Zilei Dobrogei, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

10 Nov 2022 1659