LIVE Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța

  • Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și se va desfășura miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23.
  • În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.
Astăzi, 26 mai, are loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Arhiepiscopia Tomisului și se va desfășura miercuri, 26 mai 2021, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, după următorul program:

- Ora 11.00- Conferință extraordinară de presă susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane și membru titular al Académie Européenne des Sciences, des arts et lettres, din Paris (CV-ul complet la https://academiatomitana.ro/prof-constantin-barbu/).

Domnia sa va răspunde punctual la acuzele și argumentele istorice ale Cancelariei Sf. Sinod, din adresa-răspuns referitor la istoricitatea Mitropoliei Tomisului.


- Ora 12.00- debutul lucrărilor Simpozionului, în cadrul căruia vor lua cuvântul: Acad. Prof. Constantin Barbu, Acad. Prof. Ion Deaconescu, Prof. Dr. Nechita Runcan, Conf. Univ. Dr. Ionuț Holubeanu, Lect. Univ. Dr. Pricop Mircea Cristian.

 Constantin Barbu lansează cartea. Este absolvent de Filologie la Universitatea din Craiova.

 Prezentarea i-o face Eugen Tănăsescu. El va prezenta argumente puternice legate de Mitropolia Tomisului.

De Constanța mă leagă o întâmplare foarte simplă. Când se înființa universitatea în 90, ministrul învățământului era Mihai Șora. Ministrul dădea audiențe și eu beam pepsi în camera lor de odihnă. Așa l-am rugat pe Șora să facă universitatea la Constanța și nu în alt oraș", spune Barbu. 

Barbu explică de ce Mitropolia Tomisului a existat și va trebui să existe în continuare.

Patriarhul României este un tip genial, dar cei care au scris scrisoarea catre Arhiepiscopia Tomisului au fost amatori., a mai precizat Barbu.

El a mai spus că scrisoarea a fost scrisă de niște proști, pentru că au făcut referire la plagiat în scrisoare.

În jurul orei 12.30, la eveniment s-a alăturat și ÎPS Teodosie.

Noi aici am adus o lumină. Care a fost în adâncuri, a fost risipită și s-a adunat. Soarele răspandește razele în toate părțile pământului. Pentru împrejurimile acestui tinut, Tomisul este ca un loc în care soarele spiritualității și al civilizatiei și al culturii a rămas aici, chiar dacă razele lui s-au răspândit în toate părțile lumii. Acum, toate razele se adună la locul de baștină, a spus ÎPS Teodosie.

Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală

Avem aici cea mai veche civilizație din Europa, comparabilă cu cea din țara sfântă. La Hârșova, este locul cu civilizația cea mai veche. Se cuvenea să ne redobândim valoarea spirituală, a mai adăugat ÎPS Teodosie.

În cadrul evenimentului se vor lansa încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Pe nedrept, de foarte multă vreme, sub influența nefastă a unor factori politici și sociali improprii, românilor li s-a refuzat titlul de noblețe pe care istoria l-a conferit patriei lor.


Din această pricină, dorința sinceră care animă proiectul „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” este aceea de a contribui la îmbogățirea dialogului dintre specialiști pe tema continuității neîntrerupte a românității pe meleagurile Scythiei Minor (Dobrogea) şi, nu în ultimul rând, de a îmbunătăți condițiile de implementare a valorilor autentice ale culturii istorice a românilor.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cercetătorii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, la simpozionul anual „Cercetări arheologice şi numismatice“

16 Sep 2021 1555

Simpozionul Internațional „Delte și Zone umede“, eveniment de renume în domeniul cercetării, la cea de-a XXVIII-a ediție (galerie foto)

15 Sep 2021 381

Asociația Sine Qua Non, înființată anul acesta, a primit peste 200.000 de lei de la Primăria Constanța pentru organizarea unui simpozion

27 Aug 2021 662

Iorghiana 150 – sub auspiciile Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Elevi și profesori tulceni, într-o manifestare de suflet şi simţire românească

01 Jul 2021 2093

Academia Română Al 53-lea Simpozion Atlas Linguarum Europae- Atlasul limbilor Europei (ALE). Ce cuprinde atlasul

13 Jun 2021 1978

Biblioteca Academiei Române Ion C. Brătianu- 200 de ani de la naștere. Simpozion și expoziție

02 Jun 2021 2330

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 855

#DobrogeaAcademică. Academia Română finanțează cercetarea Simpozionul Granturilor Academiei Române

27 Nov 2020 1556

Simpozionul Știinţific aniversar „1926-2020 - 94 de ani de hidrografie", găzduit de Direcția Hidrografică Maritimă (galerie foto)

21 Feb 2020 925

Suită de activităţi Simpozion dedicat sărbătorii Sfântului Apostol Andrei şi Zilei Naţionale a României, la Liceul Tehnologic „Ion Podaru“ din Ovidiu

27 Nov 2019 1636

Simpozion la Institutul Cantacuzino, cu prilejul a 156 de ani de la nașterea profesorului Ion Cantacuzino

25 Nov 2019 835

Simpozion cultural religios „Profetul și importanța familiei în islam”

18 Nov 2019 1686

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 1219

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 1422

Simpozion dedicat patrimoniului și educației în muzeele de artă, la Tulcea

23 Sep 2019 972