LIVE TEXT Arșaluis Sarchisian Gurău primește premiul Uniunii Armenilor din România pe anul 2022 (FOTO+VIDEO)

 Arșaluis Sarchisian Gurău
 
UPDATE 6

Profesor Arșaluis Sarchisian Gurău a luat cuvântul. 

Nu mă așteptam să fiu atat de emoționată. Totul m-a copleșit. A fost parcă prea mult pentru mine. Cred că s-a exagerat puțin, nu am făcut chiar atât de multe precum s-a spus aici. Când m-a sunat domnul Vosganian să mă anunțe că voi primi acest premiu, am crezut că a greșit cineva.. dar vorbea armenește.  

Trebuie să mulțumesc tuturor pentru acest premiu atât celor care m-au propus dar și celor care nu s-au opus. 


UPDATE 5

Liviu Merdinian a luat cuvântul.

Consider că facem parte dintr-o familie mare aici la Constanța, împreună cu comunitatile turco-tatare, elene, armănești, etc. 

Acum îi face o prezentare doamnei Gurău.


El aseamănă parcursul vieții doamnei Gurău cu o lucrare monumentală, cu construcția unei catedrale. 

Merită pe deplin acest premiu atât pentru trăirea morală cât și pentru trăirea culturala a dânsei.



UPDATE 4

Varujan Vosganian a luat cuvântul. 

Varujan Vosganian

Acest premiu acordat de Uniune se acordă din 1990 și majoritatea celor care l-au primit până acum, sunt bineînteles din Constanța. , a spus Varujan Vosganian. 

Acum, Varujan Vosganian vorbește despre faptul că l-a cunoscut pe tatăl doamnei Gurău. A pomenit de el în cartea lui, Cartea șoaptelor. 



UPDATE 3

În continuarea evenimentului, vorbește Ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan.

Pentru mine este o bucurie să fiu aici în spatiul acesta unic, Dobrogea. Este cea mai mare comunitate a armenilor din România. Am venit pentru a elogia personalitatea distinsă a doamnei Gurău.


Acesta remarcă și contribuția dânsei la îmbogățirea Uniunii Armene în România, prin munca de o viață a dânsei, atât ca profesor cât și ca scriitor.
 
Ambasadorul i-a oferit profesorului un cadou. 


UPDATE 2

A luat cuvântul Angelo Mitchievici. 

Acesta îi laudă cartea lui Vosganian, Cartea șoaptelor, pe care oricine vrea să cunoască mai bne cultura armenească, trebuie s-o citească. 


UPDATE 1

În debutul evenimentului, profesorul a vorbit cu jurnaliștii ZIUA de Constanța despre persoanele care au influențat-o în carieră.

În primul rând familia a avut un rol. Mama mea a avut lectura unui critic, deși nu avea studii înalte. Citea foarte mult. Nu aveam lumină, stăteam toată familia la lumina unei lămpi și citeam. Toată lumea citea. La televizor nu era program. În orice rău e un bine. Acesta a fost un bine. Toți cei pe care i -a cunoscut au avut o mică influență. Premiul acesta trebuie să îl împart cu ei. Îl datorez cu ei. 

  Când profesorul a spus familie, fără echivoc s-a referit și la Uniunea Armenilor. 

Familia a fost școala mea dintâi. Uniunea Armenilor este școala mea de pe urmă. De 32 de ani funcționăm. Ne percepem ca pe o familie, mai lărgită. Ne întâlnim la diverse acțiuni, ne întâlnim și la biserică. Și într-adevăr au avut influență. 


 Arșaluis Sarchisian Gurău a transmis și un mesaj de Ziua Dobrogei. 

Pentru Dobrogea...numai de bine. Este patria mea mai mică în cadrul patriei celei mare. Aș vrea să o văd înflorind, mai mult decât o văd acum., a spus aceasta. 



Profesor Arșaluis Sarchisian Gurău primește sâmbătă, 12 noiembrie 2022, premiul Uniunii Armenilor din România pe anul 2022. Distincția este acordată anual celor care, prin munca și implicarea lor, aduc valoare etniei din care fac parte. 

Decernarea premiului desfășoară în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța. 

La eveniment participă Excelența sa Ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, președintele Sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian și managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

Acesta este un prilej de mândrie pentru întreaga comunitate armeană a României, o ocazie de recunoaștere a unei personalități de excepție, a unui model uman și profesional al armenilor din România., transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța. 

Profesor Arșaluis Sarchisian Gurău


Date despre Arșaluis Sarchisian Gurău

Doamna Arșaluis Sarchisian Gurău s-a născut la 15 decembrie 1941, în Constanța. În toți anii de studiu a avut rezultate deosebite. A urmat clasele primare la Școala Armeană, gimnaziul la Școala Elementară de Fete și Liceul „Mihai Eminescu” (astăzi Colegiul Național „Mihai Eminescu”). Și-a continuat apoi studiile la Institutul Pedagogic din Constanța, Facultatea de Filologie și la Facultatea de limba si literatura română din cadrul Universității București. 

Profesor Arșaluis Sarchisian Gurău
Cunoscătoare și admiratoare a culturii armene și române deopotrivă, a excelat în toate pozițiile pe care parcursul profesional i le-a scos în cale, atât la școala generală la care a fost repartizată după absolvire, cât și la Liceul Pedagogic unde, în urma unui concurs a ocupat primul loc și unde a devenit din oficiu profesor metodist. În același timp, a fost numită de către Inspectoratul Școlar Județean lector la cursurile de perfecționare ale profesorilor de limbă română din Ungaria. 

Totodată, a desfășurat o bogată activitate socială și culturală, atât în școală, cât și în afara ei. Ca membră a Societății de Științe Filologice a participat la simpozioane și sesiuni științifice cu comunicări și referate care, actualizate, au fost publicate ulterior în diverse reviste sau în cărți personale.

În februarie 1990, doamna profesor Gurău a fost printre membrii fondatori ai filialei din Constanța a Uniunii Armenilor din România, făcând parte din Comitetul director. În această calitate a desfășurat o lungă și fecundă activitate în cadrul uniunii.


În concluzie, considerăm că întreaga activitate a acestui strălucit reprezentant al comunității armene exprimă seriozitatea şi profunzimea sa științifică, precum şi o mare corectitudine îmbinată cu o neobișnuită putere de muncă. O asigurăm de întreaga noastră admirație și gratitudine.”, transmit reprezentanții Uniunii Armenilor din România., transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.