LIVE TEXT Eveniment dedicat Zilei Dobrogei, organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanța (GALERIE FOTO)

  • Născuți pe pămănt dobrogean sau „adoptați“ de valurile mării, românii celebrează an de an pe data de 23 noiembrie revenirea Dobrogei la patria-mamă.
Astăzi, 23 noiembrie, are loc un eveniment dedicat Zilei Dobrogei, organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” din municipiul Constanța.

Cu ocazia Zilei Dobrogei, avem plăcerea de a vă invita la un eveniment dedicat acestei zile, organizat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, în data de 23 noiembrie, începând cu ora 11:00., transmite Consiliul Județean Constanța. 

Muzica și voie bună răsună astăzi la Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret Jean Constantin. 

Zeci de suflete în care bate aceeași dragoste pentru Dobrogea s-au adunat astăzi să-și ureze un gând bun la ceas de sărbătoare.

În timp ce muzica populară răsună pe fundal, pe marele ecran al sălii rulează un videoclip reprezentativ pentru spațiul de la malul mării pe care îl numim acasă.

Sala este amuțită. La finalul fiecărui moment artistic se aud ropote de aplauze și ovațiuni. 

Momentul de dans a oferit completarea emoției pe care muzica împreună cu imaginile le-a creat. Muzica este asigurată de Ansamblul folcloric Brâulețul.

În continuarea evenimentului, are loc o ședință solemna prilejuita de aniversarea Zilei Dobrogei. 

Angelo Mitchievici a adăugat câteva vorbe despre acest eveniment:

"Ceea ce caracterizează Dobrogea ține cumva de un paradox. Dobrogea este primul ținut civilizat, primul teritoriu creștinat, urmat de un gol istoric. Aproape peste noapte, Dobrogea devine un teritoriu guvernat de oameni frumoși, cu un plan strategic. Dobrogea este reprezentantă și de multietnia ei"

Subprefectul Secyl Suliman a luat și el cuvântul în cadrul evenimentului. 

"Bogăția acestui pămant a fost dată și este prin oamenii săi. Urez tuturor dobrogenilor la mulți ani. "

Viceprimarul Ionuț Rusu a vorbit cu mândrie despre Ziua Dobrogei. 

" Celebrăm astăzi Ziua Dobrogei. Astazi, dorim să multiplicăm cu instrumentele modernității perioada aceea (1878). Împreună putem face din Dobrogea o casă mai bună pentru noi, pentru copiii noștri. 

Mihai Lupu, președinte CJC:

"Această zi a fost o inițiativă a noastră, a tututor parlamentarilor, nu contează culoarea politică. În 2013, a fost aceasta inițiativă care s-a concretizat în 2015 ca zi națională. Pretuiți ce avem, moștenirile lăsate de milenii aici, ceva ce nu au alții. Dobrogea este pe primul loc ca bogăție arheologică din România. "

Mihai Lupu a scos în evidetanță lucrurile care lipsesc cu desăvârșire în Dobrogea: spitale, centre culturale, apă, gaz și canalizare în anumite comune din județ.

Presedintele CJC, strigăt de ajutor: "Hai să nu mai ținem cont de culoarea politică și să ne gândim în fiecare zi cum să dezvoltăm Constanța, cum să dezvoltăm Dobrogea" .

Mihai Lupu a vorbit despre programul de dezvoltare durabilă asigurând cetățenii că toate doleanțele lor vor fi ascultate de acum înainte.

Evenimentul continuă cu mulțumirile oferite de către președintele CJC pentru fiecare instituție care se implică în viața socială a cetățenilor.


La finalul evenimentului, toți cei care și-au auzit numele au mers să-și ridice macheta onorifică.

Născuți pe pămănt dobrogean sau „adoptați“ de valurile mării, românii celebrează an de an pe data de 23 noiembrie revenirea Dobrogei la patria-mamă.

Într-o zi de toamnă târzie, pe 23 noiembrie 1878, orașul Constanța celebra începutul unei noi vieți. Îmbăcată în tricolor, cu mii de suflete martor al schimbărilor, constănțenii urau bun venit  noilor trupe care au ocupat orașul pentru a le înlocui pe cele rusești.

Dintre acestea amintim Batalionul IV Vânători și o baterie din Regimentul 1 Artilerie; iar pe 1 Decembrie 1878, avea să vină din Tulcea, unde era Comandamentul Diviziei active, un escadron și Stat majorul Regimentului 2 Roșiori.

Astfel, România s-a întregit sub domnia Prințului Carol I. Se împlinesc 143 de ani de la marele eveniment. 

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie - „Constanța e un șantier. Lumea e bulversată. Se vede că e vorba de niște oameni dezorganizați. Cu primarul se poate discuta, dar are o interpunere, o consilieră.(…) Trăiește doar pentru a muri”

22 Dec 2021 7988

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie „Avem în plan construirea unei Catedrale a Dobrogei“

21 Dec 2021 1215

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Cetăți și orașe greco-romane din noul teritoriu al Dobrogei”, de G. Popa-Lisseanu

06 Dec 2021 677

#Dobrogea143 Primăria orașului Murfatlar, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 662

#Dobrogea143 Cosmin Laurențiu Dumitrache, directorul general al Autorității Navale Române, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 668

#Dobrogea143 Horia Constantinescu, comisar șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 723

#Dobrogea143 Judecătorul Luminita Niculache, preşedintele Tribunalului Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 502

#Dobrogea143 Paul Cononov, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 2187

#Dobrogea143 Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 10174

#Dobrogea143 Prof. univ. dr. Adrian Bavaru, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 814

#Dobrogea143 Elena Frîncu, fostă vicecampioană mondială la handbal, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 747

#Dobrogea143 Ionuț Iusco, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 718

#Dobrogea143 Colegiul Comercial „Carol I“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 1453

#Dobrogea143 Prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 1666

Care sunt instituțiile premiate de CJC cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

26 Nov 2021 1879