LIVE VIDEO- TEXT Ziua Marinei, serbată de 120 de ani. Constanța, centrul de greutate al manifestărilor (GALERIE FOTO +VIDEO)


UPDATE 10 

Evenimentul continuă cu un frumos foc de artificii,  toți cei prezenți în Portul Tomis asistă la o reprezentație inedită, o noutate pentru  mulți dintre noi.



UPDATE 9

Mihai Lupu, președintele CJC, a făcut urări celor care poartă numele sfânt. 

Ziua Marinei este un simbol pentru noi, constănțenii. Sfânta Maria în sitoria religiei nostre este un reper de moralitate și de sprijin. Întotdeauna Sfânta Maria ne-a ocrotit.
 
Urez tutoror sănătate și La mulți ani celor care își serbează numele! , a transmis Lupu. 



UPDATE 8

Urmează defilarea aviației și salutul elicopterelor. 





UPDATE 7 

Președintele Iohannis urcăla bordul Navei Școală Mircea. 

UPDATE 6

Președintele Klaus Iohannis a rostit un discurs.

Președintele a precizat  că a fi marinar este „mai mult decât o meserie” și că acest lucru presupune multe sacrificii

 Ziua Marinei 2022 vine în contextul războiului de la graniță.
Președintele Klaus Iohannis
Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Iohannis.

Acesta a subliniat că „mulți nu mai credeau posibil” un astfel de conflict.


"În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa Nord-Atlantică. Prin activităţile comune desfăşurate de militarii români şi aliaţi aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc şi de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos", a transmis preşedintele.

 


UPDATE 5


Incident la Ziua Marinei de la Constanța! 

În timpul slujbei lui Teodosie s-a oprit sunetul.
Ulterior, ÎPS Teodosie a declarat că nu s-a supărat, însă a precizat că îi compătimeste  pe cei care au făcut asta pentru că vor răspunde înaintea lui Dumnezeu.


Nu m-am supărat. De ce se mă supăr? Nu am voie să mă supăr. Îi compătimesc pentru cei ce au făcut asta pentru că înaintea lui Dzeu vor răspunde. ,a spus ÎPS Teodosie. 


Facem precizarea că Teodosie a plecat înaintea ca Iohannis să țină discursul. 


UPDATE 4 

În aceste momente, în cadrul evenimentului , a luat cuvântul Mihai Panait, șeful Statului Major. 

UPDATE 3

Este intonat imnul României. Începe ceremonialul. 


UPDATE 2 

În jurul orei 10.00., la evenimentele dedicate Zilei Marinei de la Constanța, a ajuns președintele Klaus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis

UPDATE 1

Puțin timp ne mai desparte de manifestările ce vor începe azi, 15 august, la Constanța, de Ziua Marinei Române.

La eveniment sunt prezenți Florin Goidea și FlorIn Vizan, cei doi directori CNAPMC, dar și Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. 

Florin Goidea și FlorIn Vizan, directori CNAPMC  





La eveniment au ajuns și Mihai Daraban, președinte CCINA, Septimiu Bourceanu, senator, Mircea Băneasa, deputat, Cosmin Dumitrache director ANR, Niculescu George, fost prefect, secretar de stat Ministerul Energiei, dar si comandați ai forțelor Aliate NATO.

Niculescu George, fost prefect, secretar de stat Ministerul Energiei
Sunt așteptați premierul Nicolae Ciucă și președintele României. 

 A ajuns și prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa, președintele CJC, Mihai Lupu și Constantin Glugă, inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Județului Constanța. 

președintele CJC, Mihai Lupu
Este prezent și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Fotbalistul Ciprian Marica este și el prezent. 

Fotbalistul Ciprian Marica

Premierul Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode au ajuns la Constanța. 



ministrul de Interne Lucian Bode

Chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat este și el prezent la evenimentele deicate Zilei Marinei de la Constanța. 


Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române. 
 
Luni, 15 august, manifestările de la Constanța încep cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea începe cu serviciul religios și este urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, au loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și cuprind expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner, un spațiu special amenajat pentru jocuri virtuale, amenajat de EMEA – World of Warships / War Gaming Europe, în care pasionații de gaming vor putea participa la bătălii navale virtuale și multe surprize.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își  face apariția, în jurul orei 10.55, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii sunt invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.

Formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, până la Midia și retur, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00-20.00, după care publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

 Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, și este planificat să se desfășoare în intervalul orar 21.00-22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.
 
Spectacolul de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța și va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Comandor (dr) Marius-Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1313

151 de ani de la înființarea Școlii Flotilei Lansarea monografiei „Cadeții Marinei Române (1880-1960)“ de Marian Moșneagu

16 Nov 2023 854

Forțele Navale Române 10 noiembrie-Ziua Divizionului 50 Corvete (FOTO)

10 Nov 2023 783

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române deschide a 27-a ediție a Conferinței Naționale "Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație” (FOTO+VIDEO)

13 Oct 2023 1345

Editorial Venim la mare să murim în valuri!

25 Aug 2023 1096

Zile libere 2023 Care este umătoarea minivacanță a bugetarilor

17 Aug 2023 1514

Editorial Marea și-a luat tributul

16 Aug 2023 2231

IPJ BrăilaAcțiunile au vizat prevenirea și combaterea faptelor antisociale de orice natură

16 Aug 2023 606

Bunuri în valoare de peste 3 milioane de lei confiscate de polițiștii de frontieră în minivacanța de Sfânta Maria

16 Aug 2023 795

Știri Constanța Tânăr din Călărași prins cu droguri la Vama Veche

16 Aug 2023 930

Primăria Constanța „Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, spectacolul multimedia cu drone fost reprogramat”

16 Aug 2023 1173

Zeci de permise reținute de polițiștii din Constanța în minivacanța de Ziua Marinei

16 Aug 2023 806

Mamaia El este tânărul care a scos-o pe tânăra de 16 ani din marea învolburată. Trei oameni au murit înecați

16 Aug 2023 18336

MApNMinistrul apărării naționale, prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei Române

16 Aug 2023 558

Cod galben de vânt la Constanța! Până când ține avertizarea

16 Aug 2023 1079