LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)


UPDATE 8

Iulia Mihalcea spune că proiectul va ajunge în lunile următoare și la Tulcea și în București.

UPDATE 7 

Are loc un moment coregrafic realizat de Stela Cocârlea cu studenții UOC.

 


UPDATE 6 

Urmează un recital la pian al lui Iulian Bratu, Andreei Bratu și Gabrielei Dobre. 

Iulian Bratu

UPDATE 5


Iulia Mihalcea vorbește în cadrul evenimentului cultural. 

Cu un an în urmă mă aflam la Tulcea și am pornit pe un drum greu, dar care ne-a permis să transmitem un mesaj. 

Ea a compus un poem inspirat din poveștile refugiaților ucraineni. 


UPDATE 4 

 Mădălina Mirea a luat cuvântul. 
 

Expoziția de azi trage un semnal de alarmă. Un semnal de solidaritate față de poporul ucrainean




UPDATE 3 


În continuarea evenimentului, vorbește Petre Enciu. 

Ne-am dorit foarte mult să aducem la Constanța arta în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Mereu arta a venit în completarea celor nespuse de pe urma războaielor. 

Felicitări doamnei Mihalcea pentru inițiativă. Aveți promisiunea că veți primi sprijin din partea CJC. 




UPDATE 2 


Ia cuvântul directorul Muzeului Lelia Rus-Pîrvan. 

Evenimentul este o expoziție ce reunește artiști locali și nu numai. Alături de mine este Petre Enciu și Mădălina Mirea



UPDATE 1

Evenimentul a început. 


Astăzi, 15 ianuarie 2023, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, Muzeul de Artă Constanța organizează un eveniment cultural de amploare ce începe de la ora 15:00.

 Publicul va putea asista la: vernisajul expoziției „O viață într-o valiză”, recitalurile pianistei Andreea Bratu, ale sopranei Gabriela Dobre, al baritonului Iulian Bratu, la momentul coregrafic semnat de Stela Cocârlea, la recitalul de poezie al Iuliei Mihalcea și la filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună.

„O viață într-o valiză” este un proiect cultural inițiat de tulcenii Iulia Mihalcea (din partea Asociației Cultural FAAD) și Iulian Furtună (din partea Companiei Fortuna). Au fost spijiniți de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român. 


„O viață într-o valiză” a fost deja prezentat publicului de la Paris, Viena, Berlin și la Palatul Mogoșoia din București, bucurându-se de succes la final.

„Proiecul s-a născut din calvarul exilului de la începutul războiului din Ucraina și a avut ca punct de plecare Parisul, punctul de destinație al unui grup de refugiați ucraineni, care soseau, în martie 2022, în Vama Isaccea. Refugiații au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor, de cei care aveau să fie inițiatorii acestui proiect cultural, care dorind să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii, au organizat primul eveniment al proiectului cultural pe care l-au zămislit, la Paris, în perioada iunie – iulie 2022. Au urmat ulterior o serie de alte evenimente organizate la ICR Berlin (iulie – august 2022) și ICR Viena (august –septembrie 2022), iar în perioada noiembrie – decembrie 2022 la Palatul Mogoșoaia din București. Miezul proiectului este reprezentat de o expoziție de pictură și artă contemporană, iar vernisajele expoziției au inclus, pentru fiecare eveniment în parte, recitaluri de poezie, muzică clasică, pian, violoncel, vioară, dans modern și canto, precum și proiecția de fragmente din filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună în decursul exodului refugiaților”, specifică Muzeul de Artă în comunicat.

Aceeași sursă menționează că, evenimentul este important pentru cultura națiunii și pentru contribuția pe care o are asupra identității. 

Artiștii care s-au ocupat de realizarea tablourilor sunt: Felix Aftene, Ion Tițoiu, Maria Constantinescu, Florentin Sîrbu, Florin Stoiciu, Ingnat Ștefanov, Eusebio Spînu, Ion Nedelcu, Ioana Lavinia Streinu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Alexandru Potecă, Gheorghe Urdea, Cătălin Trandafir, Andreea Rădulescu, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Iulia Mihalcea, Jorg Kub, Thomas Leimer și Strajeț Piotr Grigorovici. 


Expoziția, curatoriată de Iulia Mihalcea, este deschisă de directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus, iar la eveniment participă, în calitate de invitat, Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.

Expoziția „O viață într-o valiză” este deschisă publicului în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2023.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 535

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 421

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 1561

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 332

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 339

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 387

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

10 Apr 2024 535

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 832

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 423

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea atelierelor educaționale din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”

06 Apr 2024 390

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 613

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 546

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 469

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 386

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 483