Lovitură dură pentru DNA Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi în dosarul „Portul Constanța“ (document)

 
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, ieri, în dosarul „Portul Constanţa“, în care au fost trimişi în judecată 39 de inculpaţi, acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, toţi fiind achitaţi. Printre aceştia se află senatorul Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, secretar general al MAI.
 
Banias a fost trimis în judecată de DNA în luna aprilie, în anul 2012, „pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial“, conform procurorilor.
 
În acelaşi dosar au fost deferiţi Justiţiei alţi 38 de inculpaţi, „membri ai unui grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit“, după cum se arată în actele DNA.
 
Printre cei trimiși în judecată se află (funcții la data producerii faptelor): Eugen Bogatu - director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Laurențiu Mironescu - secretar general al MAI, Sunai Cadîr - director al DRAOV Constanța, Liviu Adrian Durbac - șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Claudiu Constantin Olteanu și Liviu Costel Bratu - adjuncți ai șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Sorin Pătrașcu - ofițer de poliție, comandant adjunct „Grup de nave“ Constanța în cadrul IGPF, Ionuț Marius Scrioșteanu - șef al Biroului Vamal Slobozia, alături de aceştia aflându-se şi inspectori şi lucrători vamali, patroni de firme, administratori şi alte persoane.


 
Amintim că, în dosarul „Portul“, DNA vorbeşte despre un „grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit”.
 
„În perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituțiilor vamale și portuare din Constanța s-a constituit un grup infracțional organizat având ca scop controlul activităților de import-export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța“, conform DNA.
 

„Astfel, crearea unei rețele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în țară prin punctele vamale a permis introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziție externă a mărfurilor, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul rețelei, cu un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România, care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal“, potrivit DNA.
 
În secţiunea „Documente“ este disponibilă minuta judecătorilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 445

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2719

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3612

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 667

500.000 de euro! Afaceristul Dragoș Iulian Tudoran se adresează Curții Supreme pentru a primi daune pentru Dosarul Portul

17 Mar 2024 674

Nava GSP King, proprietatea GSP King Ltd, reţinută de Tribunalul Constanța în Portul Midia!

12 Mar 2024 7121

Cererea formulată de CN APM Constanța, respinsă Decizia magistraților în procesul dintre Șantierul Naval Constanța SA, CN APM Constanța și Socep SA

05 Mar 2024 747

20,14 milioane de euro! Repartizarea profitului din Portul Constanța pe 2022, decisă la Tribunal! Instanța s-a retras pentru deliberări

03 Mar 2024 958

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru Stelian Tocia și Apostol Cristian Ionuț (MINUTA)

27 Feb 2024 627

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 746

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3056

Portul Constanța a reclamat firma Trei Fete Cucuiete SRL. Dosarul, în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța

14 Feb 2024 837

Stelian Tocia și Yuriy Yovdiy, cercetați de DNA Constanța, cer să fie puși în libertate!

13 Feb 2024 634

Chimpex SA, cu sediul în Portul Constanța, acuzată de ucidere din culpă! Judecătorii au încuviințat două expertize vitale

10 Feb 2024 8363

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA pierde definitiv procesul cu Administrația Porturilor pentru un teren de 800 de metri pătrați (MINUTA)

08 Feb 2024 1081