„Lucrat“ de procurorii Anticorupţie Florin Daniel Mereuţă a fost condamnat la şapte ani de temniţă

Trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Florin Daniel Mereuţă, administratorul SC Media Star General SRL Constanţa, a fost condamnat definitiv. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de evaziune fiscală, pentru folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, dar şi pentru transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.
 
Pe data de 15 aprilie 2013, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mereuţă la nouă ani de închisoare. Bărbatul a fost obligat, în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Media Star General SRL Constanţa, la plata sumei de 4.497.082 de lei, compusă din TVA în valoare de 2.441.259 de lei şi impozit pe profit în valoare de 2.055.808 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată cu începere de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea efectivă a debitului, către partea civilă Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Ieri, judecătorii Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, şi Dan Iulian Năstase, preşedintele Secţiei Penale a aceleiaşi instanţe, au redus pedeapsa de la nouă la şapte ani de închisoare. Tot Curtea de Apel reduce şi cuantumul despăgubirilor civile de la 4.497.082 de lei la 1.300.749 de lei (TVA în valoare de 1.200.549 de lei şi impozit pe profit în valoare de 100.199 de lei), la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată cu începere de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea efectivă a debitului. Decizia este definitivă.
 
Potrivit DNA, în perioada aprilie 2007 - februarie 2008, „Mereuță, administrator de drept al SC Media Star General SRL Constanţa, societate cu obiect de activitate în domeniul comerţului cu cereale, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către stat, nu a înregistrat în contabilitatea firmei toate veniturile realizate şi, concomitent, a înregistrat cheltuieli care au avut la bază operaţiuni comerciale fictive“.

Prejudiciul stabilit de anchetatori 

„În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.497.082 de lei, (echivalentul a 1.245.660 de euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA. În cursul lunii aprilie 2007, inculpatul Mereuţă a declarat reprezentanţilor Registrului Comerţului, în mod fictiv, stabilirea sediului social la o adresă la care firma nu a funcţionat niciodată, în scopul de a se sustrage de la efectuarea controalelor financiar-fiscale. De asemenea, inculpatul Mereuţă Florin Daniel a folosit în interes personal şi contrar intereselor legale ale firmei sale suma totală de 12.290.962 de lei, încasată din valorificarea de mărfuri şi prestarea de servicii către partenerii comerciali. În plus, la data de 2 februarie 2008, Mereuţă Florin Daniel, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, a cesionat către o altă persoană, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul SC Media Star General SRL Constanţa“, au conchis procurorii Anticorupţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.