„Lucrătura“ DNA Constanţa Conducerea Centralei Nucleare de la Cernavodă, trimisă în judecată

Ionel Bucur, director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa.
 
În cauză au mai trimişi în judecată Mădălina OlteanuIonel EncicăLaurenţiu Theodor Nicola şi Victor Dărămuş. Societatea Naţională Nuclearelectrica are calitatea de parte vătămată, în timp ce Davy Security SRL, Davy Protect & Security SRL şi Davi Protect Com sunt parte responsabilă civilmente.

Oficial DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor: Ionel Bucur, director al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), conflict de interese (patru infracţiuni); Elena Marinela Negulici, în prezent, director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor, director economic al Societăţii Naţionale „Nuclearelectrica“ Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), conflict de interese (trei infracţiuni), şi în stare de libertate a inculpaţilor: Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef Serviciu Protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), conflict de interese (patru infracţiuni); Laurenţiu Theodor Nicola, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef Birou Protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.
 
Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate“.
 
„De precizat că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS. Concret, cei patru inculpaţi au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membri ai Consiliului de Administraţie, directori generali ai SNN, membri ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus-menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generate tocmai de inacţiunea anterioară a inculpaţilor“, mai arată procurorii DNA.
 
„Această conduită infracţională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, contrar dispoziţiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.
Consecinţa directă a favorizării acestei societăţi a fost autorizarea la plată, de către inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către societatea omului de afaceri, plăţi ce reprezintă prejudiciul adus Societăţii Naţionale Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.
 
În perioada noiembrie 2010 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidenţial situat în municipiul Constanţa, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuş Victor, în condiţiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit“, mai spun procurorii.
 
„În perioada aprilie 2012 - noiembrie 2015, inculpaţii Bucur Ionel, Encică Ionel şi Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentaţiei tehnice şi ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă“, potrivit procurorilor.
 
„În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcţi ai serviciilor de pază“, se arată în comunicatul DNA.
 
Conform procurorilor, Societatea Naţională Nuclearelectrica nu a precizat până la acest moment dacă se constituie parte civilă.
 
În cauză, „s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela şi Dărămuş Victor, precum şi poprirea asigurătoare asupra conturilor deţinute de aceştia“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citeşte şi

Ionel Bucur şi Elena Negulici, directorii Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, au „interzis“ la funcţii de conducere

Ionel Bucur şi Elena Negulici
Directorii Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă vin azi în faţa judecătorilor

 
Fost colonel de Securitate, urmărit penal de DNA
Conducerea Centralei Nucleare de la Cernavodă, „decapitată“ (documente)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 852

Crimă în Mamaia! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

10 Mar 2024 811

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1348

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 769

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 994

Acțiune extraordinară DNA Constanța încearcă să „răstoarne“ achitarea definitivă a foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă (DOCUMENT)

19 Nov 2023 1225

Curtea de Apel Constanța motivează achitarea definitivă a foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă!

30 Oct 2023 1024

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1449

Crimă în baza sportivă Tenis Club Mamaia! Începe procesul

19 Oct 2023 851

Achitări pe linie, în primă instanță Amânare de pronunțare în apelul dosarului foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

21 Sep 2023 994

Crimă în Constanța! Principalul suspect, menținut în arest

16 Sep 2023 1749

Dosar DNA Curtea de Apel Constanța amână pronunțarea definitivă în dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

28 Jul 2023 969

DNA Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitată în primă instanță! Când se va decizia finală

25 Jun 2023 1589

Achitări pe linie pentru fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă! Judecata în apel, aproape de final

29 May 2023 1313

Noi medalii pentru sportivii secției de Kempo a CS Medgidia. Rezultate importante și la Campionatul Național de Submission (GALERIE FOTO)

28 Mar 2023 1530