Eveniment

Luptători de la zece structuri MAI fac descinderi în această dimineață. În total, sunt aproape 50 de percheziții (galerie foto)•    La acțiune participă și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică

Luptători ce funcționează în zece structuri diferite ale Ministerului Afacerilor Interne, însoțiți de inspectori antifraudă și coordonați de procurori efectuează 49 de percheziții în această dimineață. Ancheta vizează destructurarea a două grupări ce foloseau firme fantomă pentru achiziționarea mărfurilor.

Potrivit datelor oficiale, acțiunea este coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice. La operațiuni participă polițiști specializați în investigarea criminalității economice din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J.Ilfov, I.PJ.Ialomița, I.P.J.Dolj, I.P.J.Vâlcea, I.P.J.Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători S.I.A.S., precum și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Redăm, în continuare, comunicatul oficial remis de Poliția Română:

În această dimineață,  polițiștiiDirecției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 49 de percheziții în două dosare penale ce vizează două grupări infracționale care foloseau firme fantomă pentru achiziții de mărfuri.

În primul dintre cele două dosare, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, polițiștii specializați în investigarea criminalități economice efectuează 35 de percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj.

Activitățile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spațiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curieratca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate și achitate către bugetul de stat taxele și impozitele rezultate din aceste operațiuni comerciale.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităților fiscale și judiciare, dar și pentru  disimularea adevăratei proveniențe a materiilor prime și a veniturilor ilicite obținute din activitățile evazioniste, membrii grupării ar fi acționat în numele unor societăți comerciale de tip fantoma. Prin intermediul acestora, folosind  transferuri succesive, ar fi reușit să-si însușească banii proveniți din activitatea infracțională.

Gruparea în cauză a acționat în perioada 2016 - 2020, realizând activitatea infracțională prin intermediul a 27 de societăți comerciale, în numele cărora se comercializau articole vestimentare în mediul on line, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv și retrase în numerar de la bancomatele unor unități bancare și însușite de membrii grupării.

În cel de-al doilea dosar în care polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 14 percheziții există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, în scopul obținerii de avantaje de natură fiscală (TVA și impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activității de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăți comerciale.

Activitatea infracțională a constat în derularea unui circuit de tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic, de proveniență din import (Turcia și China), la comanda unor clienți/beneficiari reali din România.

Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverși beneficiari, în același transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanța) și valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv.

Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import (Turcia și China) formulate de către clienții/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu dețineau capacitatea financiară și logistică de a efectua importul în mod direct, societățile comerciale importatoare, controlate membrii grupării,  s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienți.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor 7 societăți comerciale au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD).

Concomitent cu întreruperea activității de import prin intermediul acestor societăți comerciale, persoanele care coordonau în fapt societățilear fi conceput și pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în țară și livrate beneficiarilor.

Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria.În final, bunurile care se aflau în  tranzit vamal sau intracomunitar în Româniaerau descărcate ilegal în țară și livrate fără documente de proveniență clienților/beneficiarilor care le comandaseră.

Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro.

Cele două grupări utilizau aceeași bază logistică de societăți cu un comportament de tip fantomă.
Acțiunea, coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice, este realizată cu sprijinul polițiștilor specializați în investigarea criminalității economice din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J.Ilfov, I.PJ.Ialomița, I.P.J.Dolj, I.P.J.Vâlcea, I.P.J.Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători S.I.A.S., precum și inspectori din cadrul Direcției Generale AntifraudăFiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Sursa foto: Poliția Română
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Chestorul de poliție Sorin Oprea, fost șef al IPJ Constanța, a încetat raporturile de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne

07 Aug 2020 669

Ministerul Afacerilor Interne anunță zeci de percheziții în mai multe județe din țară! Mascații au descins și la Constanța

07 Aug 2020 829

Klaus Iohannis „Criză sanitară creată cu cinism de un partid din România“ (video)

30 Jul 2020 515

Preşedintele Iohannis, şedinţă cu ministrul de Interne şi şeful DSU pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19

30 Jul 2020 362

Proces privind carantina instituționalizată, pe masa magistraților constănțeni. Ce a decis Judecătoria Constanța

23 Jul 2020 677

Modificarea Hotărârii Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă, publicată în Monitorul Oficial

21 Jul 2020 527

Situația financiară și raportul de activitate pentru anul 2019 a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din MAI

18 Jul 2020 587

Veste bună pentru mai mulți polițiști care își desfășoară activitatea în Prefectura Constanţa. Ce s-a stabilit în instanță

18 Jul 2020 863

Amenzi de peste 380.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a infectării cu coronavirus

14 Jul 2020 575

Anunțul ministrului Vela Body-cam-uri pentru polițiști!

10 Jul 2020 525

O constănțeancă a dat în judecată instituțiile statului, pentru a ieși din carantină

10 Jul 2020 843

Raed Arafat, despre epidemia de Coronavirus „Numărul cazurilor active ar putea crește în următoarele zile“

05 Jul 2020 948

Ministerul Afacerilor Interne anunță finalul unei acțiuni la Vama Veche. Tineri prinși cu Ecstasy, cannabis, ketamina și MDMA

05 Jul 2020 890

Peste 180 de polițiști din țară vor acționa, alături de colegii lor din Constanța, în zonele de interes de pe litoral

03 Jul 2020 913

Ședință la Ministerul Afacerilor Interne. Măsuri pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19

03 Jul 2020 1179