Luptători de la zece structuri MAI fac descinderi în această dimineață. În total, sunt aproape 50 de percheziții (galerie foto)



•    La acțiune participă și specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică

Luptători ce funcționează în zece structuri diferite ale Ministerului Afacerilor Interne, însoțiți de inspectori antifraudă și coordonați de procurori efectuează 49 de percheziții în această dimineață. Ancheta vizează destructurarea a două grupări ce foloseau firme fantomă pentru achiziționarea mărfurilor.

Potrivit datelor oficiale, acțiunea este coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice. La operațiuni participă polițiști specializați în investigarea criminalității economice din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J.Ilfov, I.PJ.Ialomița, I.P.J.Dolj, I.P.J.Vâlcea, I.P.J.Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători S.I.A.S., precum și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Redăm, în continuare, comunicatul oficial remis de Poliția Română:

În această dimineață,  polițiștiiDirecției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 49 de percheziții în două dosare penale ce vizează două grupări infracționale care foloseau firme fantomă pentru achiziții de mărfuri.

În primul dintre cele două dosare, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, polițiștii specializați în investigarea criminalități economice efectuează 35 de percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj.

Activitățile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spațiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curieratca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate și achitate către bugetul de stat taxele și impozitele rezultate din aceste operațiuni comerciale.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităților fiscale și judiciare, dar și pentru  disimularea adevăratei proveniențe a materiilor prime și a veniturilor ilicite obținute din activitățile evazioniste, membrii grupării ar fi acționat în numele unor societăți comerciale de tip fantoma. Prin intermediul acestora, folosind  transferuri succesive, ar fi reușit să-si însușească banii proveniți din activitatea infracțională.


Gruparea în cauză a acționat în perioada 2016 - 2020, realizând activitatea infracțională prin intermediul a 27 de societăți comerciale, în numele cărora se comercializau articole vestimentare în mediul on line, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv și retrase în numerar de la bancomatele unor unități bancare și însușite de membrii grupării.

În cel de-al doilea dosar în care polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 14 percheziții există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, în scopul obținerii de avantaje de natură fiscală (TVA și impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activității de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăți comerciale.

Activitatea infracțională a constat în derularea unui circuit de tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic, de proveniență din import (Turcia și China), la comanda unor clienți/beneficiari reali din România.

Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverși beneficiari, în același transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanța) și valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv.

Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import (Turcia și China) formulate de către clienții/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu dețineau capacitatea financiară și logistică de a efectua importul în mod direct, societățile comerciale importatoare, controlate membrii grupării,  s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienți.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor 7 societăți comerciale au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD).

Concomitent cu întreruperea activității de import prin intermediul acestor societăți comerciale, persoanele care coordonau în fapt societățilear fi conceput și pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în țară și livrate beneficiarilor.

Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria.În final, bunurile care se aflau în  tranzit vamal sau intracomunitar în Româniaerau descărcate ilegal în țară și livrate fără documente de proveniență clienților/beneficiarilor care le comandaseră.

Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro.

Cele două grupări utilizau aceeași bază logistică de societăți cu un comportament de tip fantomă.
Acțiunea, coordonată de Direcția de Investigare a Criminalității Economice, este realizată cu sprijinul polițiștilor specializați în investigarea criminalității economice din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J.Ilfov, I.PJ.Ialomița, I.P.J.Dolj, I.P.J.Vâlcea, I.P.J.Cluj, specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, luptători S.I.A.S., precum și inspectori din cadrul Direcției Generale AntifraudăFiscală și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Sursa foto: Poliția Română
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 175

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 185

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 489

Discuții ale ministrului Afacerilor Interne cu reprezentanții aeroporturilor din țară, inclusiv Constanța și Tulcea

11 Mar 2024 462

DGAGrefier din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, trimis în judecată pentru comiterea a 5 infracțiuni

06 Mar 2024 306

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 559

Imagini inedite Primele femei din România care au ajuns agenți de circulație (VIDEO)

02 Mar 2024 790

DGA Călărași-Persoană trimisă în judecată în stare de arest preventiv

21 Feb 2024 370

O firmă de turism dă în judecată ISU Dobrogea. Dosarul, pe rolul Judecătoriei Constanța

15 Feb 2024 718

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 555

SURSE Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanţi ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare,

23 Jan 2024 691

MAI, precizări privind bugetul pentru plata pensiilor fostelor cadre

22 Jan 2024 766

Efectivele MAI au intervenit în peste 3.000 de evenimente în ultimele 24 de ore

17 Jan 2024 568

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore

14 Jan 2024 557

Președintele Corpului Național al Polițiștilor, Marcel Simion, în vizită la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

12 Jan 2024 899