Eveniment

Metode avangardiste în spionajul modern Cum acţionează băieţii cu ochi albaştri în 2014

România este ţara celor şapte servicii secrete
 
Într-o lume în care nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că informaţia înseamnă cu adevărat puterea şi în care vorbim cu lejeritate despre arme (metaforic, desigur) care nu ucid, dar care pot face, în egală măsură, la fel de mult rău, este important să ştim metodele prin care serviciile secrete îşi adună... informaţiile! Sau mai bine spus puterea. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă, la obiect, metodele avangardiste oficiale pe care le folosesc băieţii cu ochi albaştri de la SRI, de pildă, pentru a (ne) supraveghea. Sursele secrete umane, sursele tehnice, cele deschise, expertizarea tehnică, cooperarea şi parteneriatele şi, mai ales, analiza de „intelligence” sunt câteva dintre cele mai importante strategii de acţiune ale structurii. Foarte important însă este faptul că, aşa cum ne anunţă deschis oficialii Serviciului Român de Informaţii, vorbim despre „metode ale unui intelligence modern”.
 
S-au dus zilele spionajului de modă veche! Cel puţin acestea sunt informaţiile care ne sunt furnizate de SRI. Oficialii structurii ne anunţă că, atunci când vine vorba despre unul dintre cele mai puternice şi mai importante servicii ale băieţilor cu ochi albaştri din România, vorbim despre un „intelligence modern”. Între metodele recunoscute oficial de „sereişti”, la loc de cinste se află aşa-numita analiză de intelligence. Aceasta reprezintă „procesul de filtrare, conexare şi interpretare obiectivă a datelor culese din surse secrete sau deschise, esenţial în orice activitate a Serviciului”. Mai departe, se arată că „frânturi de informaţie uneori disparate şi aparent lipsite de semnificaţie sunt puse în context, integrate în imagini coerente şi convertite în explicaţii, evaluări şi prognoze în legătură cu problematicile de securitate naţională aflate în competenţa SRI”. Aşadar, băieţii cu ochi albaştri veghează şi supraveghează orice frânturi de informaţie care, în ansamblu, ar putea reprezenta un risc pentru securitatea naţională. Ulterior prelucrate prin analiza de intelligence, aceste date sunt puse la dispoziţia „beneficiarilor legali”, pe care îi pot ajuta la „realizarea unor strategii sau planuri de acţiune prin care să se prevină manifestarea riscurilor” sau la „adoptarea unor măsuri adecvate de promovare a intereselor naţionale”.
 
Agenţi recrutaţi
 
Sursele secrete umane utilizate de SRI reprezintă „cea mai complexă parte a activităţii oricărui serviciu de informaţii”, motiv pentru care „selecţia şi formarea ofiţerilor care lucrează cu sursele umane este exigentă, astfel încât, dispunând de o inteligenţă socială şi comunicaţională superioară, să facă posibilă implicarea în prezervarea securităţii naţionale a persoanelor care au acces la informaţii relevante”, conform SRI. Cu alte cuvinte, sursele secrete umane sunt tot una cu agenţii, iar recrutarea lor se face printr-un proces cu mai multe etape. Prima dintre ele este „evaluarea şi determinarea potenţialului sursei de a furniza informaţii relevante (...), dar şi a deschiderii acesteia către o eventuală cooperare”, apoi urmează stabilirea unei relaţii de comunicare şi, în final, dezvoltarea şi menţinerea unei relaţii validate de încredere. Aşa se face că, în final, agentul este „persoana care furnizează în mod voluntar informaţii care, corelate cu date din alte surse (tehnice, deschise), oferă o imagine cât mai completă asupra riscurilor şi ameninţărilor”. Oficialii SRI atrag atenţia că lucrul cu sursele secrete umane este un domeniu ce presupune o mare fineţe, iar ofiţerii serviciului trebuie să manifeste atenţie distributivă, calm şi echilibru, o înţelegere fină a psihologiei umane şi o cunoaştere a limbajului non-verbal, dar şi să ştie să citească printre rânduri, pentru a găsi semnificaţii ascunse în detaliile aparent minore.
 
Supraveghere online şi spionaj
 
Un alt instrument de lucru foarte important pentru SRI este sursa deschisă. În vechile sisteme, relevanţă aveau mai ales agenţii şi sursele tehnice, însă, „odată cu era informaţională şi dezvoltarea comunicării globale, sursele deschise au primit o atenţie sporită”, transformându-se într-o pârghie esenţială de culegere a informaţiilor. Astfel, pentru a ne convinge că „antenele” băieţilor cu ochi albaştri ajung cu adevărat peste tot, trebuie spus că în categoria surselor deschise intră „mass media, comunităţile virtuale sau reţelele de socializare - pentru a da doar câteva exemple”. Aşadar, Facebook-ul, Messenger-ul şi forumurile se pot transforma dintr-o realitate virtuală pentru anumiţi utilizatori în adevărate instrumente de adunare a informaţiilor, a intelligence-ului, dacă securitatea naţională o cere. Iar dacă tot am pomenit despre sursele tehnice secrete, trebuie precizat că angajaţii SRI spun că se feresc să apeleze prea des la acest mijloc de culegere a informaţiilor: „În activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii, culegerea de informaţii este întregită de utilizarea surselor tehnice. SRI apelează în mod excepţional la aceste mijloace de obţinere a informaţiilor, numai după epuizarea tuturor celorlalte mijloace şi metode specifice”. Iar asta pentru că utilizarea acestui tip de surse presupune restrângerea unor drepturi şi libertăţi, ceea ce poate fi făcut numai în condiţiile legii, spun oficialii serviciului. Iar ca să spulberăm misterul, acest domeniu face referire la faptul că „ofiţeri specializaţi de informaţii culeg date prin supravegherea directă a ţintelor, interceptarea comunicaţiilor sau alte procedee de supraveghere”. Totodată, se atrage atenţia că SRI-ul este abilitat prin lege să facă asta, dar şi că „se are permanent în vedere protejarea strictă a datelor cu caracter personal ale tuturor cetăţenilor care intră în contact cu persoanele vizate de activitatea de informaţii”.
 
Expertize şi cooperare
 
Expertizarea tehnică şi criminalistică reprezintă una dintre activităţile tehnice desfăşurate în cadrul SRI şi se referă la rapoartele de expertiză solicitate de Ministerul Justiţiei, procurori sau MAI şi care sunt efectuate în interiorul unor laboratoare specializate. Mai exact, vorbim despre experţi criminalişti înalt calificaţi, care efectuează evaluări grafice şi tehnice ale documentelor, care interpretează fizico-chimic probele materiale, care expertizează imagini, aplicaţii şi date informatice, vocea şi vorbirea, date genetice, explozibil, arme şi muniţii, dar şi mijloacele de telecomunicaţii, cele de interceptare ilegală a comunicaţiilor, precum şi mijloacele de plată electronice. Nu în ultimul rând, un important pilon pe care se bazează activitatea SRI este cooperarea internaţională şi parteneriatele. „De la primele contacte internaţionale stabilite la scurt timp după înfiinţarea instituţiei, în anii ′90 - ′91, activitatea de cooperare internaţională desfăşurată de SRI s-a dezvoltat constant, câştigând în complexitate. În format bi- şi multilateral, în cadrul unor cluburi şi platforme de cooperare prestigioase, Serviciul are în prezent relaţii parteneriale cu 119 servicii de informaţii şi securitate şi structuri de aplicare a legii cu atribuţii similare din 64 de ţări”. Pe final, oficialii SRI ne mai anunţă: „Suntem permanent preocupaţi să dezvoltăm relaţiile de cooperare pe bază de reciprocitate şi confidenţialitate şi, în egală măsură, să conservăm capitalul de încredere câştigat prin profesionalism şi eficienţă”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Claudiu Manda, despre protestele din 10 august "Au existat note care au fost trimise către MAI şi Jandarmeriei şi înainte şi după protest"

13 Sep 2018 230

Directorul SRI, audiat la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii

11 Sep 2018 591

Liviu Dragnea, despre acuzaţiile Gabrielei Firea - "Eu zic ca PSD să rămână la guvernare. Sper ca Firea să fie sinceră și neinformată"

09 Sep 2018 418

12 ofiţeri SRI cercetaţi în dosarul retrocedărilor aparent ilegale, în care e implicat Paltin Sturdza

09 Sep 2018 831

Oficial de la DIICOT despre protocolul clasificat încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii

06 Sep 2018 240

Doi dintre cei mai importanţi oameni din SRI au părăsit, de ieri, sistemul. Cine sunt şi ce funcţii, cu greutate, aveau

02 Sep 2018 9035

Tudorel Toader - "Toate protocoalele trebuie scoase la lumină"

30 Aug 2018 224

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a fost trecut în rezervă

28 Aug 2018 276

Tudorel Toader - "Într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc"

28 Aug 2018 251

Ce mesaj a transmis procurorul general al României referitor la protocoalele încheiate între PÎCCJ și SRI

25 Aug 2018 517

Ce spune Dariu Vâlcov despre dosarul deschis după publicarea protocolului de colaborare SRI-PÎCCJ

24 Aug 2018 281

Preşedintele Klaus Iohannis susține că nu a fost informat de SRI înainte de mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei despre posibile violenţe

24 Aug 2018 223

Directorul SRI a anunţat că nu mai este în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România

24 Aug 2018 191

Parchetul General s-a autosesizat după declarațiile lui Darius Vâlcov. A fost deschis dosar pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat

24 Aug 2018 239

Atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august 2018. Serviciul Român de Informaţii a transmis un mesaj

20 Aug 2018 300

SRI. Atacuri cibernetice asupra băncilor din România

18 Aug 2018 665

SRI, precizări cu privire la violenţele de vineri din Piaţa Victoriei

11 Aug 2018 956

SRI angajează. Ai nevoie de diplomă de bacalaureat. Unde trimiți CV-ul

05 Aug 2018 5975

Parchetul General a publicat un protocol de colaborare încheiat cu Serviciul Român de Informaţii

03 Aug 2018 811

Doliu în PSD. Un fost deputat s-a stins din viață. Ce mesaj a transmis senatorul Adrian Țuțuianu

03 Aug 2018 665

Traseul unui fost ofițer SRI Cariera, averea și interesele prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă, și o firmă pierdută pe drum (documente)

03 Aug 2018 5924

Cetățean irakian, suspect de terorism îndepărtat de pe teritoriul României. Ce spun reprezentanții SRI despre acest caz

02 Aug 2018 270

SRI condamnă ferm încercările de denigrare a instituţiei

25 Jun 2018 602

Oficial despre procedura de declasificare a Protocolului de cooperare încheiat între SRI, ÎCCJ și PÎCCJ. Ce prevede documentul încheiat în anul 2009

18 Jun 2018 353

Protocolul SRI-ÎCCJ a fost desecretizat. Ce conţine (document)

18 Jun 2018 514

„Revolta“ angajaţilor din Serviciul Român de Informaţii Nemulţumirile au ajuns la urechile judecătorilor din Constanţa (document)

18 Jun 2018 2589

Oficial de la SRI. Câte mandate de securitate naţională (iniţiale, prelungiri şi completări) solicitate de SRI în perioada 2004 - 2016

31 May 2018 528

Control tematic al Inspecției Judiciare la toate parchetele din țară. Este vizat protocolul dintre Parchetul General și SRI

30 May 2018 583

„Sunt permanent monitorizat, urmărit“ Povestea omului care a chemat la judecată Serviciul Român de Informaţii. Cere daune de 200.000 de euro

17 May 2018 2193

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a furnizat o listă de 19 persoane din media care au avut „relații neetice“ cu ofițerii de la structuri

16 May 2018 1439

Instanța a decis. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi va fi cercetată de Inspecția Judiciară. Magistrații au admis cererea lui Sorin Strutinsky

13 May 2018 1566

SRI te poate angaja! Te pricepi la calculatoare?

29 Apr 2018 3881

Parlamentul a votat înfiinţarea Comisiei speciale pentru modificare legilor securităţii naţionale

18 Apr 2018 484

Soldat în SRI. Condiții de angajare

07 Apr 2018 2698

Tudorel Toader pe Facebook - ”Despre protocoale şi posibile consecinţe!”

06 Apr 2018 788

Autovehicul suspect, parcat în zona Aeroportului Henri Coandă

06 Apr 2018 1029

Claudiu Manda Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a dat detalii cu privire la protocoalelor încheiate de serviciu şi alte instituţii

05 Apr 2018 611

Dezvăluiri după audierea lui Florian Coldea. Mai multe persoane au participat la un eveniment în preajma Crăciunului

05 Apr 2018 582

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI verifică protocolul de colaborare între SRI și PÎCCJ. Vor fi solicitate documente secrete

04 Apr 2018 365

Laura Codruța Kovesi a vorbit despre protocolul de colaborare cu SRI. Ce a declarat șefa DNA

03 Apr 2018 554

Protocolul de colaborare dintre Serviciul Român de Informaţii cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost publicat. Ce prevede acesta (document)

30 Mar 2018 729

DIICOT Bucureşti, în parteneriat cu SRI Începe judecata într-un mega-dosar! Printre inculpaţi, cinci afacerişti din Constanţa

30 Mar 2018 2718

Protocolul secret încheiat între PÎCCJ și SRI va fi desecretizat

27 Mar 2018 410

SRI angajează! Care este profilul candidatului perfect. Trebuie să ai doar zece clase

21 Mar 2018 2208

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis către CSM şi ministrul Justiţiei protocoalele încheiate cu SRI

20 Mar 2018 630

Președintele SRI vrea desecretizarea protocolului SRI-DNA

19 Mar 2018 398

Tudorel Toader solicită procurorului general desecretizarea protocoalelor încheiate între structurile de Parchet şi SRI

19 Mar 2018 434

Mişcarea civică la care au aderat Strutinsky şi Constantinescu se organizează în filiale şi vrea să participe la viitoarele alegeri

19 Mar 2018 3918

Victor Ponta, acuzații la adresa președintelui PSD - ”Liviu Dragnea și Tel Drum au fost protejați de stat”

16 Mar 2018 652

Premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului

16 Mar 2018 466