Militarii români din Afganistan se întorc acasă. Procesul de retragere începe la 1 mai. Anunțul ministrului Apărării Nicolae Ciucă

  • Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a participat ieri, alături de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. 

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021. 

Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan. 

Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

În context, ministrul Ciucă a subliniat importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor.  

Oficialul român a exprimat, totodată, aprecieri pentru procesul de planificare derulat de Autoritățile Militare NATO. 

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. 

Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei. Joe Biden a anunțat oficial că începe retragerea trupelor din Afganistan pe 1 mai. Procesul se va finaliza înainte de 11 septembrie

“Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii.“, a anunțat în urmă cu puțin timp președintele american Joe Biden."Cred că prezenţa noastră în Afganistan trebuie să se concentreze asupra motivului pentru care am mers acolo în primul rând: să ne asigurăm că Afganistanul nu serveşte ca bază pentru a ne ataca din nou ţara. Asta am făcut. Am atins acest obiectiv", a spus preşedintele democrat.

"Statele Unite vor începe retragerea lor definitivă la 1 mai", dar "nu vor pleca în grabă", a continuat Joe Biden.

"Trupele americane, precum şi forţele desfăşurate de aliaţii noştri din NATO" vor "părăsi Afganistanul înainte de a 20-a comemorare a atentatelor odioase de la 11 septembrie" 2001, a adăugat el.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Sursa foto: MApN

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării Naționale Militarii români se întorc din Afganistan

23 May 2021 605

Forțele aliate se retrag din Afganistan Lista militarilor români ucişi în misiunile executate în teatrele de operaţii

16 Apr 2021 1220

Nicolae Ciucă „Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă“

15 Apr 2021 638

Colonelul medic Simona Costin – „Militarii români dislocați în Afganistan au înțeles și respectă ireproșabil măsurile de prevenție a răspândirii virusului COVID-19“

02 Dec 2020 970

Atac cu dispozitiv exploziv improvizat Doi militari români răniți în Afganistan. Alți trei sunt evaluați medical

22 Oct 2020 4095

Vot în Afganistan Militarii din Kandahar își fac datoria față de țară (galerie foto)

10 Nov 2019 1240

Oficial de la MApN. Care este starea de sănătate a militarilor români răniți în Afganistan

25 May 2019 2599

UPDATE Alertă. Cinci militari români au fost răniți în timpul unei misiuni în Afganistan. În ce stare sunt

24 May 2019 6150

Unul dintre militarii români răniți în Baza Aeriană Kandahar a fost transportat pentru investigații în Germania

08 May 2019 812

Doi militari români răniți în timp ce executau o misiune de patrulare în Baza Aeriană Kandahar, Afganistan

06 May 2019 5648

Ministrul Gabriel Leș a discutat cu militarii din teatrele de operaţii şi misiuni externe printr-o videoconferință

24 Apr 2019 1147

Ei sunt cei patru militari răniţi în Afganistan! Au mai fost plecaţi în misiuni. Unul din ei urmează să se căsătorească

14 Apr 2019 3259

Primul ministru Dăncilă despre militarii răniţi în Afganistan „Şi-au pus vieţile în pericol luptând pentru menţinerea păcii internaţionale”

13 Apr 2019 6895

UPDATE Militari români răniți în Afganistan! În ce stare sunt. Oficial de la MApN

13 Apr 2019 2419

Mihai Fifor, într-o videoconferință cu militarii din teatrele de operaţii şi misiuni externe

24 Oct 2018 1009