UPDATE Mină marină observată de o navă comercială pe Marea Neagră în apropiere de Sulina

Sursa foto: Garda de CoastăO mină marină a fost observată de o navă comercială și identificată de polițiștii de frontieră pe Marea Neagră, la 7 mile marine est de Sulina. 

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în urma unei informații venite de la o navă comercială, au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine est de localitatea Sulina, o mină marină, care s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei.

„În data de 15.05.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost sesizați de către o navă comercială cu privire la faptul că la aproximativ 7 mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine.
Aceștia s-au deplasat la locul indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă și au procedat la monitorizarea cu atenție a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată în derivă.
La un moment dat, mina a ieșit din câmpul vizual al polițiștilor de frontieră, intrând în apele ucrainene“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Conform procedurilor specifice, polițiștii de frontieră au instituit o zonă de siguranță, și asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunțate autoritățile naționale dar și cele ucrainene cu atribuții în domeniu, fiind informați de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei.

UPDATE: Oficial de la Forțele Navale Române

Structura Gărzii de Coastă din Sulina a fost informată luni, 15 mai, în jurul orei 14.10, de către comandantul unei nave care se afla în rada portului Sulina că există un obiect plutitor, în derivă, asemănător cu o mină.

După primirea informației, o navă MAI s-a deplasat la locul indicat pentru investigație, iar la ora 16.00 echipajul Gărzii de Coastă a confirmat că obiectul respectiv este o mină marină, la o distanță de aproximativ 12 mile marine de țărmul României, travers Sulina, care pune în pericol siguranța navigației, fiind necesară intervenția scafandrilor militari EOD.


După primirea confirmării, în jurul orei 16.30, s-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituțională pentru asigurarea siguranței navigației în rada portului Sulina. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri EOD și a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, pentru a se deplasa în raionul indicat, în vederea neutralizării și distrugerii minei marine, iar Direcția Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existența pericolului de mină marină.

Curenții marini de suprafață existenți în largul țărmului de la Sulina au generat mișcarea minei marine spre nord - nord-vest, aspect care a condus la ieșirea acesteia din zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române și intrarea sa în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20.00.


Ca urmare, misiunea de intervenție a puitorului de mine și plase a fost suspendată, spațiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la fața locului și a preluat misiunea de cercetare, supraveghere și de neutralizare a minei.

Forțele Navale Române recomandă tuturor navelor care își desfășoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudență și să întărească măsurile de observare, pe timpul navigației, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră și cu formă sferică, în derivă, să anunțe imediat autoritățile române, prin canalele specifice.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Explozie mină Costinești. Ce spune IPJ Constanța

15 Aug 2023 766

Panică la Mangalia! Un turist a sunat la 112 că ar fi văzut o mină marină. Ce au descoperit oficialii? (VIDEO)

14 Aug 2023 828

„S-a zguduit tot pământul” Explozie mină Costinești. Mărturia cutremurătoare a martorului care a sunat la 112 (VIDEO)

14 Aug 2023 3060

Explozie în Costinești! Posibil mină marină. O a doua mină ar pluti în larg (FOTO+VIDEO)

14 Aug 2023 7769

Ministerul Apărării a atribuit contractul pentru reparații și andocare la nava Dragor Maritim 29 afectat de explozia unei mine de război (DOCUMENT)

25 Apr 2023 1054

UPDATE O navă de pescuit a agățat un obiect ce pare a fi o mină marină. Intervin specialiștii Forțelor Navale

13 Apr 2023 1559

Alertă în Marea Neagră! Ce spun autoritățile (VIDEO)

14 Feb 2023 4254

Ce s-a întâmplat cu mina marină de pe plaja din Sfântu Gheorghe. Forțele Navale Române au făcut anunțul (GALERIE FOTO)

27 Jan 2023 1162

UPDATE Mină marină descoperită pe plajă, în zona localității Sfântul Gheorghe, județul Tulcea (VIDEO)

26 Jan 2023 1302

Mină marină, descoperită în apropiere de Portul Constanța. Primele informații! (FOTO)

10 Dec 2022 2405

Dragorul maritim 39 afectat de explozia unei mine de război, pe Marea Neagră, intră în reparații! (DOCUMENT)

23 Nov 2022 1621

UPDATE Nava militară avariată de o mină pe Marea Neagră a ajuns în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Sep 2022 2118

Alertă pe Marea Neagră! O navă militară din cadrul Forțelor Navale Române, cu 75 de militari la bord, avariată după ce lovit o mină

09 Sep 2022 2544

Mină marină din barajul istoric, distrusă de scafandrii Forțelor Navale

04 Aug 2022 1150

Misiune de distrugere a unei mine din Al Doilea Război Mondial, în largul Mării Neagre, travers de Capu Midia

09 Jun 2022 1417