LIVE Ministrul Mediului, prezent la lucrările de înnisipare la lotul 5, întreprinse de Van Oord România, la Eforie (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ministrul mediului, Tanczos Barna, este aşteptat mâine la Eforie unde încep lucrările de înnisipare la lotul 5.

Acestea se desfăşoară în cadrul proiectului de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre.

Proiectul este asemănător cu cel din Mamaia, acolo unde turiştii se plâng însă că au de mers prea mult de la şezlong până la apă. 

Suprafaţa totală a plajelor lărgite va fi de 50 de hectare. Şase kilometri de plaje. Din Eforie Sud până în Eforie Mord.  Investiţia totală se ridică la peste 100 de milioane de euro. Lucrările vor dura 3 ani.

Alături de ministru vor fi şi reprezentanti ai Autorităţii Naţionale Apele Române, ai ABADL, ai Agenţiei pentru Protecţia mediului şi ai Gărzii de Mediu, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Evenimentul se va desfășura în zona digului ECn1 la intrarea în Eforie Sud.


Prezenți la eveniment sunt primarul Chițac și Stere Hira, pe lângă invitații mai sus menționați. 


Marius Stamat, reprezentantul Van Oord
 

"Facem o prezentare a lucrărilor de înnisipare a lotului 5, început din 2021. La 1 iunie 2021 ne-am întâlnit pentru lucrările costiere, care au fost finalizate în mai. În vară nu s-au făcut lucrări pentru ca oamenii să beneficieze de plajă. Practic, în acest moment noi stam pe apa. Acum o săptămână aici nu era nisip. Acum avem 3 metri adâncime de nisip"  a precizat Stamat.

"Ulterior înnisipării, vom lucra în domeniul mediului. Vom dezvolta habitatul pentru două specii de scoici aflate sub protecție si a ierbii de mare.

 "Acestea sunt datele pe care am dorit să le prezint. În curând va ajunge și draga care va aduce nisip"


La eveniment a ajuns și președintele CJC, Mihai Lupu.  





 A luat cuvântul ministrul mediului. 

Ministrul mediului, Tanczos Barna


"Este o investiție pe termen lung. Zeci de an turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă. Pe fonduri europene sunt aceste lucrări. Este o investiție a statului roman. Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum este una bună. Se poate realiza obiectivul ca se lucrează cu cele mai bune utilaje. Mai sunt trei loturi care trebuiesc realizate. Mai trebuie reluate procedurile acolo, căci s-au anulat licitațiile. Din punctul de vedere a Ministerului Mediului protejarea biodiversității este foarte importantă. Speciile sunt mutate pentru a fi protejate cât se lucrează."

"După finalizare, vom merge mai departe pe procedura de amenajare a plajelor, pe modelul de la Constanța. Sper ca anul viitor să avem un câștigător"

Hristu Uzum, directorul ABADL ia cuvântul. 

Hristu Uzum, directorul ABADL

"Lucrarea lotul 5 a fost atribuită către Van Oord care a mai lucrat în alte trei loturi. La noi a demonstrat că este o companie de cuvânt. Felicitări, constructorului. Pe de altă parte, mai avem trei loturi de scos la licitație. Unul este în procedură de atribuire"



Ia cuvântul Mihai Lupu.

Președintele CJC, Mihai Lupu

"Mulțumesc domnilor directori. Litoralul românesc are nevoie de un masterplan. Vă felicit domnule ministru pentru că gândim împreună. Dispunem de o rezervă extraordinară. Până să vin aici, am avut discuții cu Institutul Național al Patrimoniului care întâmpină greutăți în descărcările arheologice."



În continuarea evenimentului a luat cuvântul Vergil Chițac.

 Vergil Chițac, primarul Constanței


"Am spus tot timpul și cred că se înțelege ca proiectul de reducere a eroziunii costiere este cel mai important proiect de la Revoluție încoace. Daca va fi gata și Cazinoul, pe timpul ministeriatului domnului Cseke. Viața e ironică. Cele mai importante proiecte s-au facut sub ministeriatul UDMR."

"Ne mai interesează ca și constănțeni un PUZ de la Portul Tomis până la intrare în Mamaia. Dar asta e o problema pe care o să o discut cu ministrul mediului"



În continurea evenimentului, urmează o pompare de nisip. 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță deblocarea programului Casa Verde panouri fotovoltaice 2023

28 Feb 2024 644

Corina Martin, reprezentant al patronatelor în turism „Vrem să facem turism , iar plaja este doar o componentă a acestui pachet turistic”

21 Feb 2024 718

Nicolae Bucovală, operator de turism „Plajele ar trebuie să se liciteze pe cel puțin zece ani” (VIDEO)

21 Feb 2024 800

LIVE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre exploatarea turistică a plajelor din Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 980

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vine la Constanța

20 Feb 2024 729

În prim-plan, investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună pentru proiecte energetice regionale

19 Jan 2024 521

Ministrul Mediului „Lansăm în consultare un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi“ (video)

17 Jan 2024 714

Mircea Fechet, anunț de ultim moment despre noul Cod Silvic

12 Dec 2023 739

Ministrul Mediului anunță lansarea sistemului de garanție-returnare. Iată cum funcționează (VIDEO)

29 Nov 2023 818

Ministrul Mediului Peste nouă milioane de puieţi de arbori ar urma să fie plantaţi în zonele urbane

27 Sep 2023 770

Şcoala de Vară a tineretului social-democrat se desfășoară la Costinești (VIDEO)

15 Sep 2023 1374

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu o delegație parlamentară a Canadei

06 Sep 2023 835

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 814

„Am solicitat corpului de control să efectueze o analiză“ Ministrul Mediului, despre scurgerea de informaţii din programul „Casa Verde Fotovoltaice“

24 Aug 2023 785

Ministrul Apărării Naționale, în vizită la Chișinău - ,,Republica Moldova este aproape de sufletul nostru!” (GALERIE FOTO)

08 Aug 2023 685