Ministrul Sănătății. Politica prețurilor la medicamente trebuie revizuită

Ministrul Sănătății, foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 7 aprilie, la Conferinţa Naţională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente", că politica de preţuri a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte medicamentele ar trebui revizuită, precizând că cele 20 de fabrici de medicamente din țară aduc 1,5 din PIB.

El a menționat că în proprietatea statului român mai este o singură fabrică.
 

„Este foarte clar că actualul mecanism de natură economică nu este funcţional încât să facă atractivă această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. Una singură mai avem şi noi în proprietate, statul român. Celelalte sunt private. Sunt acţionari români şi străini.

Nu are niciun fel de importanţă. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB. Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii cred că ar trebui puţin revizuită, pentru că noi ne găsim într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani.

Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump.

La finalul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să găsim un mecanism", a declarat ministrul Sănătății.


Ministrul Sănătății a afirmat că trebuie găsită o soluţie rapidă care să permită accesul populaţiei la medicamente generice, scrie Agerpres.

„Eu nu am prea avut timp până acum, dar încep să mă întorc puţin în timp în anul 2012 când mă ocupam de această problemă şi să găsim o soluţie rapidă care să permită pe de o parte accesul la medicamente, economii de la buget, încurajarea utilizării medicamentelor generice şi o discuţie sinceră şi cu producătorii de produse inovative. (...)

Trebuie să găsim împreună o soluţie care să permită accesul pacienţilor, pe de o parte. Lucrul acesta să nu se producă într-un cadru care să descurajeze utilizarea medicamentelor generice. (...) Ca să ai spaţiu să introduci mai rapid medicamentele inovative trebuie şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe, că este taxa clawback în zona de medicamente generice.


Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România", a mai arătat ministrul.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate. Ce subiecte s-au aflat pe lista discuțiilor

14 Jun 2022 448

Alexandru Rafila, despre vaccinurile împotriva COVID- "Au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei"

07 Jun 2022 531

Forumul Național al Copiilor Introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli, printre temele discutate

03 Jun 2022 516

Ordonanță de urgență pentru înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, adoptată

02 Jun 2022 513

România va primi aproximativ 2.000 de doze de vaccin împotriva "variolei maimuţei"

02 Jun 2022 701

Ministrul Sănătății propune introducerea Educaţiei pentru sănătate în şcoli de la 1 iunie 2022

01 Jun 2022 573

Întâlnire a ministrului Sănătății cu proiectanții spitalelor regionale din Cluj-Napoca și Iași

30 May 2022 824

Ministrul Sănătății „Încet, încet infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme“

14 May 2022 914

A fost prelungit acordul prin care copiii cu malformaţii congenitale cardiace sunt operaţi

19 Apr 2022 575

Ministrul Rafila „Au fost în decursul anului trecut momente în care Ministerul Sănătății putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri“

19 Apr 2022 596

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 2065

Alexandru Rafila Personalul medical angajat pe perioada pandemiei va susține un examen pentru continuare activității (VIDEO)

07 Apr 2022 1073

Ministrul Sănătății Se caută cadru legal pentru distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu (VIDEO)

04 Apr 2022 952

Ministrul Sănătății „Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste“

02 Apr 2022 832

Ministerul Sănătății. O parte dintre comprimatele de iodură de potasiu, depozitate la Unifarm SA (VIDEO)

30 Mar 2022 946