Modernizarea fregatelor româneşti Demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România au semnat un protocol, în Constanţa (galerie foto)

 

Un protocol de colaborare între firmele din industria de apărare din Turcia, precum Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ș. (STM), Aselsan, Havelsan şi Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii (CSR) din România, firme pretendente la modernizarea fregatelor Tip 22 din România, a fost semnat ieri. Acest protocol de colaborare a fost făcut pentru a participa ulterior la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.
 
La ceremonia de semnare a acestui protocol au participat demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi din România. Discursurile în cadrul protocolului au fost susţinute de ministrul adjunct al Apărării Naţionale a Turciei, Suay Alpay, şi de Onur Ateş, din partea companiei STM. SUA şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativa STM, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei Raytheon, la Constanţa.
 

„Credem că această cooperare va aduce beneficii ambelor ţări. Credem că acest protocol va avea succes şi, umăr la umăr, vom munci pentru el“, a declarat Onur Ateş.

 
Reprezentantul părţii române a arătat că în SEAP a fost publicat anunţul privind dorinţa autorităţilor din România de a moderniza fregatele. Potrivit practicii obişnuite în astfel de cazuri, oricine poate participa la licitaţie.
 

„Este vorba despre o licitaţie internaţională, foarte utilă. Sperăm să avem un parteneriat corespunzător şi să avem un succes în această acţiune. Modernizarea fregatelor este o operaţiune complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât şi de comunicaţii şi este un spectru mai larg. Este dificil de spus preţul (n.r. pentru modernizarea fregatelor), întrucât procedura este încă clasificată, nu a fost lansată şi nici nu sunt elemente clare privind bugetul. A fost lansată faza 1 de înscriere a companiilor şi probabil că în 30 de zile va avea loc şi licitaţia“, a declarat Doru Bancu, directorul general al CSR.

 
La mijlocul lunii ce tocmai a trecut, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria. Fregatele ar trebui să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă, sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă şi cu senzori cu performanţe superioare. Aceste dotări vor fi integrate într-un sistem computerizat modern.
 
„Este logic să îți cauți partenerii corespunzători. Este prima încercare cu o firmă din Turcia. Am mai colaborat cu o firmă din Turcia. Avem experiență în domeniu procedurile pentru Ministerul Apărării, dar pentru o asemenea combinație, cu partea de fregate este pentru prima dată“, a adăugat Doru Bancu.
 
Procesul de modernizare va dura aproximativ trei ani şi jumătate.
 
Trei nave de război aparţinând Flotei Turce, participante la Exerciţiul „Steaua de Mare - 2016“ planificat de către Forţele Navale Turce, au întreprins o vizită portuară la Constanţa în perioada 3 - 4 aprilie, având la comandă pe contraamiralul Yaşar Çamur, comandantul Grupului de Lucru pentru Zona de Vest. Una dintre cele trei nave militare ce au întreprins vizita portuară este TCG Heybeliada, denumită şi Corveta Naţională, aceasta fiind construită în Turcia.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul dual alături de CCINA Constanța

22 Feb 2024 807

UPDATE Femeie decedată într-un accident rutier la ieșire din localitatea Corbu, județul Constanța

12 Dec 2023 1780

Declarații de avere. Venituri declarate eronat Monica - Cristina Caterinici, director în cadrul Consiliului Județean Constanța, interesele mai mari decât averea (DOCUMENTE)

20 Nov 2023 1559

Proiectul de lege care va debloca reabilitarea Cetății Histria din județul Constanța intră la vot în plenul Camerei Deputaților! (DOCUMENTE)

22 Oct 2023 1186

Primăria Constanța, partener al ediției aniversare a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia (DOCUMENT)

25 Jun 2023 1621

Accident rutier grav în Constanța! Un pieton a murit. Implicată o mașină cu numere de Ucraina (FOTO+VIDEO)

14 Jun 2023 4917

Un nou pas către construirea noului CET la Constanța. Ce proiect se află pe masa Guvernului României

07 Jun 2023 1804

Unul dintre comunicatorii Consiliului Județean Constanța a cerut suspendarea activității (DOCUMENT)

04 Jun 2023 1342

În 2020, Chițac le-a demolat terasa Ba cu Mio, ba cu Zio! Familia Darlaiane revine în contractele Primăriei Constanța (DOCUMENTE)

15 May 2023 6723

Conducerea Regiei Județene de Drumuri a cerut, Consiliul de Administrație a încuviințat Fonduri pentru promovare, închiriere locuințe de protocol și un card pentru întâlniri de afaceri (DOCUMENTE)

15 Feb 2023 2906

Protocol încheiat cu Ministerul Educației. Primăria Constanța are la dispoziție cel puțin doi ani să demareze investițiile la Palatul Copiilor și CCS1 (DOCUMENTE)

29 Oct 2022 3417

Averea și interesele lui Marian Cioacă, inspector în CJC - Compartiment Comunicare, Protocol și Organizare Evenimente (DOCUMENTE)

27 Sep 2022 2602

Ce se va întâmpla cu Palatul Copiilor din Constanța? Anunțul inspectorului școlar general, Sorin Mihai!

25 Jul 2022 2300

Cursuri gratuite de prim ajutor pentru elevii constănțeni

06 Jun 2022 2566

SC RIK SRL va livra produse de protocol necesare Primăriei Constanța pentru următoarele 12 luni (DOCUMENTE)

22 Apr 2022 2667