Moment aniversar Foştii judecători ai Curţii de Apel Constanţa, premiaţi cu medalii şi diplome de onoare

La sediul Curţii de Apel Constanţa se desfăşoră, în perioada 30 iunie - 2 iulie, conferinţa „Curtea de Apel Constanţa la 100 de ani de la înfiinţare. Provocări şi perspective determinate de reforma managementului judiciar, respectiv de intrarea în vigoare a noilor conduri (penale şi civile)”.

Ieri, la activităţile prilejuite de conferinţă au participat, alături de magistraţii Curţii de Apel Constanţa şi din instanţele din circumscripţia acesteia, Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Curţii Supreme de Justiţie, ai Curţii Constituţionale, ai barourilor Constanţa şi Tulcea etc. Ziua de azi va fi dedicată prezentării unor momente relevante din istoria Curţii de Apel Constanţa, precum şi a unor momente definitorii pentru justiţia constănţeană de la reînfiinţarea Curţii de Apel Constanţa şi până în prezent. Evenimentul se va încheia mâine, când se va desfăşura festivitatea de premiere a magistraţilor care au activat în cadrul Curţii de Apel Constanţa prin înmânarea medaliilor aniversare şi a diplomelor de onoare.

Camera de punere sub acuzare


Curtea de Apel Constanţa a luat fiinţă în 1914. Potrivit datelor oficiale, din punct de vedere organizatoric, Curtea era formată dintr-un preşedinte, şapte consilieri, un procuror general, un procuror, un inspector judecătoresc şi personal de grefă. Trei dintre consilieri, desemnaţi prin tragere la sorţi de către preşedintele Curţii, formau Camera de punere sub acuzare, care se întrunea ori de câte ori era necesar.

În anul 1952, Curtea de Apel Constanţa s-a desfiinţat


În anul 1993, în baza legii 92/1992, s-a reînfiinţat Curtea de Apel Constanţa. Din cauza lipsei de spaţiu, la cererea Curţii de Apel, în luna aprilie 1993 (la 80 de ani de la înfiinţarea primei Curţi de Apel la Constanţa), Consiliul Local al Municipiului Constanţa a pus la dispoziţie imobilul situat în strada Mării numărul 1 (în prezent strada Krikor Zambaccian nr. 1), cunoscut ca „Vila Şuţu”.

Având în vedere vechimea imobilului şi faptul că pe rolul instanţelor există un litigiu având ca obiect revendicarea acestuia de către moştenitorii testamentari ai familiei Şuţu, precum şi a creşterii continue atât a numărului de cauze aflate pe rol, cât şi a personalului instanţei, s-a impus solicitarea la Ministerul Justiţiei a unui nou imobil. Ulterior, au fost alocate fonduri în acest scop, astfel că, începând cu 1 septembrie 2005, Curtea de Apel Constanţa funcţionează într-un nou sediu, „Palatul de Justiţie”, situat în strada Traian nr.35C.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2327

PUZ-ul pentru documentația de urbanism în Cartierul Compozitorilor a ajuns pe masa Curții de Apel Constanța!

04 Apr 2024 621

Curtea Supremă de Justiție, în pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Chiru!

01 Apr 2024 584

Regimul de înălțime pentru PUZ Constanța-Cumpăna, dezbătut la Curtea Supremă! Judecătorii de la Curtea de Apel au declinat dosarul (MINUTA)

31 Mar 2024 610

Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)

25 Mar 2024 646

Curtea de Apel Constanța, la bilanț! Dosare peste media pe țară, calificativul „foarte eficient“ la durata medie de soluționare și „satisfăcător“ la termenul de redactare (DOCUMENT)

15 Mar 2024 664

Judecători amenințați la Constanța! „Este ca și cum Irod l-ar acuza pe pruncul Iisus cu privire la propriile lui crime!“ (RECHIZITORIU)

11 Mar 2024 991

Decizie definitivă în procesul deschis de Agenția de Integritate Consiliului Local Pardina (MINUTA)

22 Feb 2024 678

Administratora Liceului Dimitrie Cantemir, din Tulcea, condamnată pentru delapidare! A recunoscut tot în fața procurorilor din Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 1628

Stelian Tocia a fost condamnat definitiv, în București, la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare!

15 Feb 2024 1800

Judecătorul Corina Suzana Artene, de la Tribunalul Constanța, răspuns pozitiv de la CSM pentru pensionare

07 Feb 2024 516

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Este vizat dosarul lui Mihai Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom

04 Feb 2024 930

Curtea de Apel Constanța, verdict în așteptare pentru Gianina Ionela Topolov

29 Jan 2024 849

Sancțiuni CSM, anulate! Curtea Supremă motivează decizia definitivă din procesul fără precedent pentru justiția din Constanța!

26 Jan 2024 1214

UPDATE. Surse - șeful Camerei de Conturi Constanța Judecătorii retrimit la Parchet dosarul lui Ioan Bobe (MINUTĂ)

17 Jan 2024 3667