Motivand ca respecta vointa oamenilor,Primaria Cogealac a restrictionat accesul camioanelor de la CEZ

cati_hristu_pt_material_autorizatii.jpgTiberiu Maftei, consilierul personal al primarului suspendat din Cogealac: „Noi nu avem nimic cu cei de la CEZ. (...) Oamenii din localitate sunt instigaţi de cele două tabere interesate, conduse de consilierii locali“.

În ciuda faptului că au trecut aproape două săptămâni de la scandalul cu împuşcături, care a făcut înconjurul ţării, locuitorii comunei Cogealac sunt şi acum agitaţi, existând posibilitatea izbucnirii unui nou conflict. Tiberiu Maftei, consilierul personal al lui Cati Hristu, primarul suspendat de la Cogealac, a declarat faptul că oamenii din localitate sunt instigaţi de cele două tabere interesate, conduse de consilierii locali. Mai mult decât atât, Maftei a explicat şi rolul indicatoarelor rutiere montate, care interzic accesul tirurilor pe anumite drumuri din Cogealac, utilizate în special de grupul ceh CEZ.

Pe la jumătatea lunii martie 2009, Primăria comunei Cogealac a înaintat spre avizare o adresă Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, pentru a monta mai multe indicatoare rutiere pe raza localităţii. Prin intermediul acestor semne de circulaţie, Primăria Cogealac dorea interzicerea accesului unui anumit tip de transporturi pe mai multe drumuri din comună. Iniţial, conducerea Poliţiei Rutiere de la malul mării a respins solicitarea Primăriei Cogealac, scoţând în evidenţă lipsa mai multor documente. Mai mult decât atât, şefii din SPR Constanţa susţin că, dacă ar fi avizat prima adresă, angajaţii Primăriei conduse până de curând de Hristu Cati ar fi putut amplasa indicatoare pentru stoparea accesului şi pe drumurile judeţene, care sunt în ograda Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. După ce au refăcut „planul de atac“, angajaţii Primăriei au revenit la SPR, de unde au şi primit aprobarea mult aşteptată. Deşi au existat păreri conform cărora Hristu Cati dorea restricţionarea accesului doar în privinţa autocamioanelor de la CEZ, consilierul personal al edilului spune că Primăria nu a făcut altceva decât să respecte dorinţa locuitorilor din Cogealac şi nicidecum a vreunui grup de persoane. „Aproape de centrul comunei este un pod foarte şubred. Este lăsat, aproape distrus. Nu suportă traficul greu. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia montării indicatoarelor rutiere. O parte dintre drumuri au fost realizate prin fonduri Sapard, în 2006. Străzile sunt săteşti şi nu pot suporta autotrenuri de aproape 22 de tone. Noi avem obligaţia să întreţinem aceste drumuri timp de cinci ani. Deja unul dintre ele este făcut praf. Nu este normal să circuli cu maşinile de mare tonaj prin mijlocul comunei, atât timp când există variante. Firma CEZ are pe unde să treacă. Din comuna Fântânele avea drum separat, respectiv DC 78, la care are acces facil. În 2009, când am trimis prima adresă la Poliţia Rutieră, drumul comunal 78 era distrus, nu se putea circula pe el. Când au văzut (n.r. angajaţii CEZ) că n-au încotro, l-au reparat şi îl folosesc“, ne-a mai declarat Tiberiu Maftei.

Drumurile nu pot suporta greutatea maşinilor CEZ

De precizat că pe strada Dobrogei s-a interzis circulaţia autotrenurilor, permiţând accesul doar celor care desfăşoară activităţi agricole, ţinând cont de faptul că în zonă este amplasat un siloz. Consilierul personal al primarului suspendat îşi continuă pledoaria apărării precizând că, înainte de a monta indicatoarele rutiere, noaptea, camioanele circulau în coloane de câte 20, încărcate cu 40 de tone fiecare. „Drumurile nu pot suporta aşa ceva. Nu că am avea noi ceva cu ei (n.r. cu angajaţii CEZ). Ei au venit la Primărie să facă un contract şi să repare drumul, dar în afara de o hârtie şi o intenţie nu au făcut aşa ceva. Au venit, au măsurat, au spus câte plombe sunt de pus şi atât. Mulţi cetăţeni ni s-au plâns că sunt deranjaţi de zgomotul produs de camioane. Dacă drumurile suportau tonajul respectiv, nu era nicio problemă. (...) În momentul în care circulă un camion la un interval de câte zile este una, dar când vin trei, patru convoaie de maşini, noapte de noapte, şi toată casa ţi se mişcă...“, a mai completat Maftei.

Consiliul local Cogealac = Guvernul României

Potrivit consilierului, acţiunea Primăriei Cogealac de a pune respectivele semne rutiere „nu a fost cu intenţie“ de a sabota activitatea inginerilor de la CEZ. Din declaraţiile lui Tiberiu Maftei mai reiese că oamenii din localitate sunt agitaţi de conducătorii a două tabere. „Prima tabără este formată din aproximativ 100 de persoane, pe când în celălalt grup sunt aproximativ 250. Liderii taberelor sunt două grupuri de consilieri locali. Pe de o parte, consilierii primarului, nu în totalitate, şi consilierii de la PDL şi un consilier de la PNL. Cealaltă tabără este condusă de consilierii PSD şi de o parte din cei ai PNL, în frunte cu fostul edil. Foştii consilieri locali au adoptat nişte hotărâri. Acestea sunt acum în vigoare. Asta nu înţelege lumea. Unii au impresia că cei care sunt acum la conducere îşi fac de cap. Nu este adevărat. Noi suntem legaţi de nişte contracte, aşa cum este şi Guvernul României. Dacă acesta din urmă pleacă de la guvernare, cei care vin în loc nu le pot spune celor de la FMI că nu mai plătim banii împrumutaţi“, a conchis Maftei. Amintim că scandalul monstru izbucnit luna trecută pe raza localităţii Cogealac a pornit de la faptul că CEZ România a demarat construcţia unui parc de eoliene având autorizaţia de la Consiliul Judeţean Constanţa şi nu de la Primăria condusă de Hristu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 510

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1221

Poliția intervine într-un caz de conducere sub influența alcoolului, în județul Constanța

13 Apr 2024 590

Știri Constanța Ce a descoperit Poliția pe malul Lacului Istria? S-a lăsat cu dosare penale

13 Apr 2024 714

Constanța Conducător auto beat, depistat în trafic pe DN 22, în comuna Cogealac. Ce alcoolemie avea bărbatul

11 Apr 2024 542

Șofer drogat depistat în trafic pe DN 22, în satul Tariverde, județul Constanța

10 Apr 2024 469

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1216

În comuna Mihai Viteazu, județul Constanța 133 de kilograme de pește fără documente de proveniență, depistate de polițiști

07 Apr 2024 618

Județul Constanța Șofer beat, urmărit în trafic în localitatea Mihai Viteazu

06 Apr 2024 861

Scene demne de „Final destination“, la Cogealac! Judecătorii din Constanța au dictat 70 de ani de închisoare. Pedepse definitive (VIDEO)

03 Apr 2024 1051

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1815

Județul Constanța Patru persoane rănite într-un accident între Tariverde și Cogealac! Elicopterul SMURD, chemat în ajutor

01 Apr 2024 1086

Pericol în trafic la Istria! Șofer beat și fără permis, tras pe dreapta de polițiști. Ce alcoolemie avea bărbatul

30 Mar 2024 616

Cine va furniza sandwichuri către elevii din Cogealac, județul Constanța?

30 Mar 2024 1289

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 683