Nava-școală Mircea, desemnată Ambasador al României Sustenabile! Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, declarații importante în Portul Constanța

 
  • „Nimeni nu se îndoiește că Bricul Mircea este un real ambasador al Forțelor Navale Române și al poporului român în lume“
 
Nava Școală Mircea și-a completat vocația de diplomație navală cu cea de ambasador al României sustenabile! Titlul i-a fost acordat marți, 31 mai 2022, de Guvernul României, prin intermediul coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.
 
Evenimentul a avut loc în portul Constanța, în prezența ministrului apărării naționale - Vasile Dîncu, a Șeful Statului Major al Apărării – general Daniel Petrescu, a Șefului Statului Major al Forțelor Navale – contraamiral Mihai Panait, a oficialităților din Constanța, precum și a reprezentanților Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu.
 
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély s-a arătat onorat să acorde Navei Școală Mircea titlul de Ambasador al României sustenabile. „Un eveniment unic pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, organizat împreună cu partenerii noștri de la Asociația Mila 23 și Forțele Navale Române. O ceremonie care celebrează Bricul Mircea, sufletul orașului Constanța, un autentic ambasador al României, al competențelor și valorilor sale, dar și un exemplu de sustenabilitate prin utilizarea eficientă a resurselor limitate. Comunitatea acestei nave ilustrează viziunea României Durabile, iar noi, de astăzi,  formăm o echipă pentru a o promova” a mai precizat László Borbély.
 
La rândul ei, Ivona Potzaichin-Rusu, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 a adăugat: „Nava Școală Mircea are de astăzi o sarcină în plus: aceea de a confirma lumii întregi că România este o țară responsabilă, care are grijă de viitorul apelor, al oceanelor și mărilor. Tatăl meu a fost mereu preocupat de natură, de sănătatea apelor și, la fel ca Nava Mircea, a contribuit la formarea de caractere puternice și la promovarea României. Vă doresc succes în această nouă misiune!”
 
Mircea Târhoacă, comandantul navei Mircea a mulțumit în numele echipajului pentru acordarea titlului.
 
Ministrul Vasile Dîncu a declarat: „este o mare onoare pentru mine să fiu la acest eveniment special organizat cu ocazia desemnării navei-școală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile. Nava Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare în 1939. Timp de 83 de ani a făcut dovada excelentelor calități nautice, pentru zeci de generații de ucenici marinari pe care i-a ajutat să devină profesioniști destoinici și au navigat cu succes pe mările și oceanele lumii, înfruntând cu curaj capriciile acestora. Cei care s-au instruit pe Mircea au privit de fiecare dată cu emoție și mândrie steagul scump al patriei noastre. Nimeni nu se îndoiește că Bricul Mircea este un real ambasador al Forțelor Navale Române și al poporului român în lume. Departe de casă, de cei dragi, marinarii au găsit în Bricul Mircea marea familie acționând cu solidaritate și atașament. S-a demonstrat cu prisosință că Mircea este o adevărată casă a curajului, profesiei și excelenței. În cele opt decenii de existență Bricul Mircea a reușit să atingă cele mai îndepărtate colțuri ale lumii“. 
 
Datorită siluetei sale elegante și romantice, „Bricul Mircea” este primit cu entuziasm peste tot unde acostează, reprezentând un autentic ambasador al României, al competențelor și valorilor sale.
 
Începând de astăzi, aceste tururi vor include și informații privind regulile de la bord care permit asigurarea unor călătorii sustenabile.

 
Regulile aplicate de echipaj pot reprezenta modele pentru vizitatori, care astfel vor înțelege mai bine principiile dezvoltării durabile.
 

În cel mai recent marș de instrucție, din care nava s-a întors pe 16 mai, comandantul acesteia, comandor Mircea Târhoacă, a început demersurile pentru a realiza un audit de sustenabilitate a activității la bord. Ca urmare, nava a fost pre-acreditată „Zero Waste At Sea” de către organizația Zero Waste Europe, și activitatea sa urmează a fi monitorizată din punct de vedere al impactului asupra mediului.
 
Pe baza acestui audit, realizat sub îndrumarea Zero Waste România, echipajul va identifica ce măsuri trebuie să ia, astfel încât să se înscrie pe traseul de obținere a certificării “Zero Waste at Sea”. Practic, nava va deveni prima ambarcațiune de o asemenea anvergură care să devină sustenabilă în condiții de navigație.
 
Pavilionul de ambasador al României sustenabile pentru Nava-școală „Mircea” a fost conceput de artistul internațional Mircea Cantor, câștigător al prestigiosului premiu Marcel Duchamp și un colaborator apropiat al Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ministrul Apărării, despre navele rusești ce alimentează nave din Portul Constanța. „Nu este un subiect pe care să îl cunosc eu în acest moment“
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 618

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 579

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 1020

Lumea marinarilor Un om, o navă, un destin. „Mircea”, comandanți, repere morale

20 Mar 2024 995

Licitații Constanța Academia Navală asigură cu aproape 50.000 de euro Bricul Mircea, pentru voiajul din 2024! Asigurările de viață pentru personal, circa 23.000 de euro (DOCUMENT)

18 Mar 2024 879

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” modernizează instalația de propulsie la Nava Școală Sprijin Acțiuni Militare 281, proiect ZK 923 (DOCUMENT)

07 Feb 2024 840

Doliu în marină Contraamiralul de flotilă în retragere, Eugen Ispas, a decedat

20 Jan 2024 2485

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, Pro Optica SA și Navtron SRL, acord pentru aproape 3 milioane de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

21 Dec 2023 1009

In memoriam Aurel Negulescu, ofițer de marină și publicist în reviste dobrogene

26 Nov 2023 683

Licitații Constanța Academia Navală Mircea cel Bătrân, licitație deschisă pe 7 milioane de euro pentru Nava Școală Sprijin Acțiuni Militare 281 (DOCUMENT)

09 Nov 2023 1083

Știri Constanța Procesul de selecție pentru angajarea soldaților și gradaților profesioniști continuă la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Data limită

08 Nov 2023 941

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române deschide a 27-a ediție a Conferinței Naționale "Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație” (FOTO+VIDEO)

13 Oct 2023 1450

Academia Navală achiziționează instalație de comunicații prin satelit pentru Nava Școală Mircea (DOCUMENTE)

02 Oct 2023 919

Știri Constanța Alătură-te echipei noastre! Academia Navală „Mircea cel Bătrân” anunță disponibilitatea posturilor în structurile militare

12 Sep 2023 1345

Moment emoționant la sosirea Navei Școală Mircea în Portul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jul 2023 12131