,,Neets SE - Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Șomeri din Regiunea Sud-Est” Mai mulți tineri din Cumpăna vor fi calificați în meseria de lucrător social. Ce spune primarul comunei (GALERIE FOTO+VIDEO)


Primăria comunei Cumpăna în parteneriat cu Fundația Zi Deschisă implementează proiectul ,,NEETS SE - Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Șomeri din Regiunea Sud-Est” finanțat prin Program Operaţional Capital Uman 2014-2020 .

În cadrul acestui proiect 14 tineri din comuna Cumpăna, cu vârsta între 16 -29 ani, absolvenți de minim 8 clase, care nu sunt angajați și nu urmează o formă de învățământ, vor fi calificați în meseria de lucrător social .,transmite Primăria Cumpăna prin intermediul unui comunicat oficial. 

Deschiderea oficială a cursului va avea loc în data de 25.01.2023 ora 12.00 în cadrul Centrului Multifuncțional de asistență socio-medicală Cumpăna.

Potrivit sursei citate, perioada de desfășurare a cursurilor: 25.01.2023-31.05.2023 .
 

“Am deschis în anul 2022 un alt proiect care se intitulează COPII dar el se referă la cooperare, organizare, protectie, informare și includerea copiilor în tot ceea ce înseamnă viața civilizată. Acest proiect cuprinde un număr de 124 de copii în programul de instruire si care are ca disciplină matematica, limba româna, pictura și are finalitate in decembrie 2023. 

Pentru a demonstra că activitatea Primăriei Cumpăna având înființată asociație de dezvoltare comunitară a Comunei Cumpăna, la care președinte este un preot, dar sunt și colegele de la asistență socială.

Am vrut să fac precizarea că avem experiență de colaborarea cu asociația nonguvernamentale și că accesăm în continuare fonduri europene de calificare a persoanelor aflate în nevoi. Pe scurt, ne adresăm persoanelor cu varsta cuprinsă între 16 si 29 ani, pentru a fi membri cursanti pentru 4 luni și jumatate in cadrul proiectului NEETS”, a spus Mariana Gâju.


Intițial au fost 27 de persoane înscrise, iar în final au fost aleși 14 cursanți, înscriși la AJOFM și grup urmărit că își desfășoară activitatea pe tot parcursul lor.

Cei care susțin acest curs primesc suma de 3600 lei după luarea examenului.


“Este de reținut că după terminarea cursului care are drept scop pregătirea cursantului pentru lucrător social putem să le găsim loc de muncă, însă nu putem avea atâtea nevoi la nivelul Cumpăna, dar noi ne interesăm deja și în localitățile limitrofe. Cursul este susținut de lectori de specialitate”, a mai spus primarul din Cumpăna. 

 Marilena Grigore, de la Universitatea Ovidius, este alături la eveniment.

 632 de copii din comuna Cumpăna au fost cuprinși de World Vision în proiectul derulat in ultimii 15 ani, proiect amintit la început.

Un lucrător social trebuie să pună suflet pentru oamenii cu care lucrează pentru a fi eficient - a subliniat primarul.


Mona Jipianu, de la Focșani a luat cuvântul.

Mona Jipianu, de la Focșani

   

“Reprezint fundația Zi Deschisă din Focșani. Preocuparea pentru tineri are continuitate. Tânăr NEETS este un șomer înregistrat, care nu este curprins în nicio forma de învățământ. El nu trebuie să aibă venit. Noi am depus un proiect cu cursuri de calificare pentru a reduce nivelul de șomaj din regiunea SE. Tinerii trebuie să aibă între 16 și 29 de ani. Cursurile din cadrul acestui proiect sunt: agent de securitate - 360 de ore, lucrător social - 80 locuri în țară - 720 de ore (este cel mai lung curs ca durată). La final se primesc diplome și subvenția aferentă cu 5 lei pentru fiecare oră.

Mai sunt cursuri de SSM, contabil, competențe digitale. 

Pentru demararea cursului, fiecare cursant are o mapă cu suport de curs, caiet, creion mecanic, mapă, etc.. 

Cursurile de teorie vor fi susținute la centrul din Cumpăna, iar practica se va face în instituție. Colaborarea principală este cu Primăria Cumpăna.

Totodată se face apel pentru următorul proiect ce vizează șomerii de peste 30 de ani, cu limita superioară a vârstei de 64 de ani. 

“Trebuie să fie șomeri sau persoane inactive. Avem în cadrul proiectului mai multe cursuri, un tabel întreg.”

Practica se va face într-o societate care include un cod CAEN. 

Marilena Grigore a luat cuvântul.

Marilena Grigore


“Veți obține o calificare într-un domeniu în care veți activa. Lucrătorul social este o persoană cu cursuri medii, dar activitatea se aseamănă cu cea a asistentului social care are studii superioare.

Lucrătorul social este o persoană cu studii medii, care lucrează în interesul grupului vulnerabil, fie copil sau adult.”

“Dacă mergem la un centru pentru vârstnici vom învăța să întocmim documente, nu cum se spală bătrânii”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna Finala celei de a IV-a ediții a competiției între mai multe județe - „Cupa Satelor”

25 Apr 2024 213

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 576

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 593

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 535

Șah Anastasia - Maria Gavrilă, de la CS Victoria Cumpăna, vicecampioană națională (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 490

Achiziții Constanța Iată de unde cumpără Primăria Cumpăna echipamente digitale pentru unitățile de învățământ (DOCUMENT)

20 Apr 2024 1488

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 604

Primul transport de mobilier Dotări pentru unitățile de învățământ din Cumpăna, județul Constanța. Un pas important în educație (FOTO)

13 Apr 2024 851

CS Victoria Cumpăna Luptătoarea Ioana Lorelay Jinga a urcat pe podium la Cupa României (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 870

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 556

Comunitatea musulmană a comunei Cumpăna a participat la tradiționala Cină de Iftar – Masa Prieteniei

08 Apr 2024 621

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 684

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 752

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 621

Locuri de muncă Constanța Primăria comunei Cumpăna angajează îngrijitor copii. Detalii

15 Mar 2024 723