Nelu Tătaru Organele de control nu mai pot interveni în cazul unor situații gen celebra horă de pe litoral

  • Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie trebuie să fie un semnal pentru toată lumea, avertizează ministrul sănătății Nelu Tătaru.
  •  
Riscul unei politizări excesive a situației medicale din care încă nu am ieșit este însăși sănătatea populației. Avem de decis o soartă a populației pe următorii zeci de ani în acest moment, a arătat Nelu Tătaru, aseară, la Digi24.
 

„Suntem la trei săptămâni, trei săptămâni jumătate de când a reînceput creșterea numărului de cazuri. A început timid, gândiți-vă că am pornit de la 124, 145 de cazuri în 24 de ore. Am trecut prin 300 în două săptămâni, am avut și 415, 420, chiar 450. Suntem într-un moment în care această situație trebuie totuși gestionată.  Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă acum două luni, două luni jumătate era instinctul de conservare foarte accentuat, era teama și puteam gestiona și cu participarea populației acest lucru. În acest  moment de fake news-uri, de îndemnare la nesocotirea unor reguli, de bagatelizare a tot ce a fost în aceste patru luni de zile, avem și o relaxare totală a unei părți din populație. Eu sper că se vor trezi și vor conștientiza momentul prin care trecem. Dacă nu avem încredere în noi, să ne uităm dincolo de granițele noastre și o să vedem ce este în acest moment la granița bulgaro-turcă, bulgaro-greacă, cum sunt cozile și ce fac autoritățile grecești, ce se întâmplă în Spania, ce se întâmplă în Italia, unde au revenit niște restricții” - a spus ministrul Nelu Tătaru.


„În momentul în care aceste pârghii ne-au fost luate (prin deciziile CCR - n.r.), devine mai grea misiunea noastră. (...) Gândiți-vă că aceste țări au pârghiile. Noi nu le mai avem în acest moment, iar dacă stăm să gândim evoluția din ultimele patru săptămâni, ne dăm seama că și cu acele pârghii controlam foarte greu anumite zone (...) În acest moment, știi cine sunt (pacienții bolnavi de Covid care părăsesc la cerere spitalele - n.r.), știi cum sunt, dar nu poți lua o măsură sau o decizie împotriva acestor pacienți. Eu sper ca spiritul civic să fie acolo și să conștientizeze că chiar dacă în acest moment sunt la domiciliu, cum au solicitat-o, să păstreze acea izolare la domiciliu, să aibă în continuare grijă și de ei, și de cei care sunt lângă ei”, a arătat ministrul sănătății.

Începând de vineri, organele de control nu mai pot interveni, de pildă, în cadrul unor situații de genul celebrei hore de pe litoral, a mai spus Nelu Tătaru. „Acele sintagme de limitare a unor libertăți fundamentale sunt înțelese greșit și de o parte a populației de rând, dar sunt greu gestionabile și de noi”, a recunoscut oficialul.

Cine „a stricat” situația epidemiologică a României?

Întrebat dacă a avut cineva interesul „să strice” situația epidemiologică a României, pericolul fiind, în fapt, activitatea economică a țării, ministrul Nelu Tătaru a spus: „Vreau să cred că nu, dar în tot ce am putut vedea în ultima perioadă, o parte a eșichierului politic s-a grăbit un pic în a sărbători un anumit moment și a crede că am trecut într-o pantă bună. Nu. Repet în continuare: încă n-am ieșit din momentul medical. L-am agravat în această perioadă. Încă n-am început să reparăm acel moment economic, după aceste șase luni. Este și timp pentru politică. Dar în acest moment suntem pe punctul de a gestiona fără pârghii o a doua cocoașă, un al doilea vârf al acestei prime etape a pandemiei. (...) Cred că este momentul ca fiecare dintre noi, dincolo de culoare politică, să ne revenim și să gestionăm acest moment. Știu că avem un an cu două tururi de alegeri. Știu că avem un an în care se decide soarta pe patru ani. Dar cred că avem de decis o soartă a populației pe următorii zeci de ani în acest moment”, a spus ministrul sănătății, luni seara, la Digi24.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Gâgă

07 Jul, 2020 14:43

Chiar nu conteaza ce credem fiecare dintre noi pe persoana fizica...trebuie doar sa facem ceea ce ne spun specialistii in domeniul sanatatii.

Articole asemanatoare

Eveniment inedit la aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române pe plaja din stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Jan 2023 1879

Editorial Să interzicem horele!

04 Jul 2020 3576

Hora din Mamaia găselnița IGP de a schimba conducerea IPJ Constanța

02 Jul 2020 4631

Stand-up comedy, la Constanţa. Fiul lui Horaţiu Mălăele, alături de Bobonete, Văncică şi Raiţ

06 Jan 2020 4869

Info-Sud-Est.ro Primăria condusă de Radu Mazăre a vândut jumătate de hectar de plajă cu 12 euro/mp. Tunurile imobiliare ale nababilor din stațiunea Mamaia

24 Jan 2018 3089

Trei terase din staţiunea Mamaia, suspendate temporar de ANPC! Detalii (galerie foto)

21 Aug 2016 3030

Caruselul COOLtural îi aduce pe Ovidiu Lipan Ţăndărică şi pe Horaţiu Mălăele la Festivalului Verii

09 Aug 2016 3043