Nicuşor Constantinescu se întoarce, astăzi, în România. Îl aşteaptă două mandate de arestare

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se întoarce, astăzi, în România, potrivit celor declarate chiar de el. „Vin nesilit de nimeni acasă, mâine, joi 6 noiembrie, la București, ora 12.00. Statele Unite au respins cererea de extrădare a mea, eu am renunțat la radioterapie, diminuându-mi șansele cu 15% de a nu reveni cancerul de prostată. Am decis să stopez minciunile DNA care susțin că am fugit din România!“, spune Constainescu.

Nicuşor Constantinescu a plecat din ţară în luna aprilie, oficial, în Statele Unite ale Americii, cu acordul oamenilor legii, pentru a se trata de cancer. Recent, acesta ar fi plecat de pe „tărâmul făgăduinţei“ în Turcia, pentru a continua tratamentul. Ieri, potrivit unor surse, Nicuşor Daniel Constantinescu ar fi fost reţinut în Turcia, în timp ce se îndrepta către o clinică, potrivit celor relatate de B1 TV. Nicuşor Constantinescu a răspuns mesajului pe care i l-am trimis ieri, în care îl întrebam dacă urmează să vină astăzi în ţară. Răspunsul său a fost: „Vin mâine la Bucureşti.“
 
Ieri, autorităţile din Turcia au dezbătut o eventuală decizie de aducere în ţară a şefului suspendat al CJ Constanţa, care s-ar fi aflat în custodia Poliţiei din Istanbul. Potrivit unor surse avocăţeşti, şeful suspendat al CJC va fi prezentat unui judecător din Istanbul, care va analiza mandatul de arestare. La jumătatea lunii trecute, potrivit unor surse, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, din Tribunalul Constanţa, ar fi admis cererea Ministerului Justiţiei de extrădare a lui Nicuşor Daniel Constantinescu din Statele Unite ale Americii. Menţionăm că pe numele lui Nicuşor Constantinescu sunt emise, în România, două mandate de arestare.
 
Potrivit EVZ.ro, Nicuşor Constantinescu ar fi ajuns în Turcia în dimineaţa zilei de 24 octombrie, sosind la aeroportul din Istanbul, unde a fost întâmpinat de fiica sa, cu o cursă aeriană din New York. Pe data de 31 octombrie, presa din România scria că acesta se află la o clinică din Turcia. Contactat printr-un SMS de redactorii ZIUA de Constanţa, Nicuşor Constantinescu a negat că s-ar afla în Turcia. Răspunsul său la întrebare a venit sec: „Nu.“

De unde i se trage prigoana?

Amintim că Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa pentru abuz în serviciu în formă continuată.
 
Citeşte rechizitoriul aici.
 
Separat, Constantinescu a fost deferit justiţiei, într-un alt dosar, de procurorii DNA Bucureşti, pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite.
 

Rechizitoriul poate fi citit aici.
 
Conform procurorilor Anticorupţie, la începutul anului, Nicuşor Constantinescu, cercetat sub control judiciar, a formulat mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviinţarea părăsirii teritoriului României pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale, dată fiind afecţiunea severă de care suferă, cereri admise prin ordonanţele din datele de 3.04.2014, 23.04.2014, 16.05.2014 şi 20.05.2014, prin care i s-a încuviinţat părăsirea teritoriului României până la 5.06.2014.

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa


Nicuşor Constantinescu este judecat şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanta, alături de edilul-şef Radu Mazăre. În cauză, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. Prin aceste fapte, continuă magistraţii, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

 Liderii PSD Constanţa, prinşi în offside

 Contactat telefonic pentru a comenta presupusa reţinere, în Turcia, a preşedintelui suspendat al CJC, vicepreşedintele Cristinel Dragomir a declarat: „Nu ştiu nimic, o să mă interesez. Nu ştiu despre ce e vorba“, a afirmat secretarul executiv al PSD Constanţa. Nici senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga nu ştia nimic despre eveniment. „Nu ştiu, am auzit la radio. Nu am ce să comentez. Nu am vorbit cu Nicuşor Constantinescu de nu ştiu câte luni“, a mărturisit Moga, coordonatorul campaniei PSD Constanţa pentru prezidenţiale. Vicepreşedintele CJC Cristian Darie a declarat că a aflat despre reţinere „din gură în gură“. „Sunt în judeţ, am aflat din gură în gură. Este o acţiune a Justiţiei. Bănuiesc că a fost reţinut oficial, nu l-a răpit vreun comandor. E cursul normal al Justiţiei, n-am ce să comentez“, a declarat acesta.

Facem menţiunea că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, dar şi de la avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, Catalin Dancu şi Marius Mocanu, drept pentru care le-am trimis câte un mesaj pe telefon. Niciunul nu a răspuns însă până la închiderea ediţiei. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, răspunsurile acestora vor fi ulterior publicate.

 „Îmi pare rău că s-a ajuns la o asemenea situaţie“

 În ceea ce îi priveşte pe parlamentarii de Constanţa, aceştia au declarat că nu comentează deciziile instanţelor în cazul lui Nicuşor Constantinescu. „Despre Justiţie nu comentez. Justiţia îşi face datoria. Mă abţin să fac comentarii pe această temă“, a afirmat liderul PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.

Nici deputatul PNL Mihai Lupu nu a vrut să comenteze: „Nu comentez, este o decizie a instanţei. Noi, liberalii, nu ne amestecăm în treburile Justiţiei. Dacă Nicuşor Constantinescu e vinovat, va răspunde. Dacă sunt încălcări ale legii, fiecare trebuie să suporte consecinţele“, a explicat parlamentarul constănţean.

Senatorul PC Mircea Banias a mărturisit, pentru ZIUA de Constanţa, că este surprins de faptul că preşedintele suspendat al CJC s-ar fi aflat în Turcia: „M-a surprins, ştiam că e în Statele Unite, nu în Turcia.“ Banias a adăugat: „Îmi pare rău că s-a ajuns la o asemenea situaţie. Simt o compasiune pentru el, pentru suferinţa lui fizică. Sănătatea e cea mai importantă, restul se explică, se rezolvă. Nu-i uşor pentru nimeni să treacă prin aşa ceva.“

 „Aceşti 15 ani nu îi mai poate recupera nimeni“

Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că „era de aşteptat să se ajungă aici“. „Aşteptăm ca, acum, Justiţia să îşi facă treaba până la capăt. Ar fi trebuit ca şi el şi cei din fieful său să îşi facă treaba şi să nu se ajungă aici. Ar fi trebuit să dispară din peisaj, doar că pleacă din peisaj pe uşa din dos“, a declarat acesta. „Aşa cum au venit în urmă cu 15 ani în Constanţa să «terorizeze» acest judeţ, ar trebui să plece acum. Doar că aceşti 15 ani de dispreţ, care au adus judeţul în moarte clinică şi care au adus oamenii în pragul disperării, nu îi mai poate recupera nimeni“, a conchis primarul Valentin Vrabie. Primarul Niculae Horneţ a declarat că are încredere în Justiţie. „Justiţia trebuie să îşi facă datoria. Avem organe ale legii competente şi abilitate care se ocupă de aceste lucruri şi trebui lăsate să îşi facă treaba“, a explicat primarul comunei Cuza Vodă.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 798

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1042

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 1191

Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

29 May 2023 1899

Decizie „bombă“ în instanță! Mai mulți primari și foști primari din județul Constanța vor fi reaudiați la Tribunal

16 Jan 2023 2786

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat într-un dosar DNA! Decizia finală se va lua azi

27 May 2022 2260

Se pensionează un fost procuror Anticorupție din Constanța! A cerut condamnarea lui Nicușor Constantinescu

21 Feb 2022 1921

Nicușor Constantinescu l-a recuzat pe judecătorul Lucian Lică! Ce răspuns a primit fostul șef al CJC

09 Feb 2022 2300

Ce judecător a recuzat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu

17 Dec 2021 2455

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 2670

Oficial! Începe judecata în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu!

21 Oct 2021 3438

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2703

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat! Dosarul, în apel. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2021 2328

Serviciul Român de Informaţii, așteptat să se pronunțe în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

08 Jul 2021 2397

Zi importantă pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

06 Apr 2021 2401