Eveniment

Nicusor si Mazare le-au dat cu tifla procurorilor

Nicusor_Constantinescu_13.jpgDeşi au spus că vor mai da declaraţii suplimentare, edilul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa s-au făcut că plouă când au fost citaţi

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu i-au lăsat pe procurorii anticorupţie cu ochii-n soare. După declaraţiile date iniţial în dosarul în care sunt acuzaţi de cauzarea unui prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, angajaţii Primăriei Constanţa, în frunte cu edilul urbei, s-au făcut că plouă referitor la declaraţiile suplimentare pe care au spus că le vor mai face.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arată despre fiecare din cei menţionaţi în parte că „deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că mai mult de jumătate din acuzaţii din procesul cunoscut drept „afacerea Mazăre - DNA" au refuzat să studieze materialul de urmărire penală, înainte de a fi trimis pe rolul instanţei. Aspectul este unul deosebit de interesant, dat fiind că neprezentarea materialului poate fi invocată cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi poate întârzia soluţionarea dosarului. Şi aici, cap de listă printre cei care l-au luat pe NU în braţe este edilul Constanţei. Din cei 37 de acuzaţi în dosarul în care primarul Constanţei este judecat pentru un prejudiciu evaluat de DNA la peste 100 de milioane de euro, doar 17 dintre ei au fost interesaţi de materialul de urmărire penală. Din aceştia lipsesc nume răsunătoare, precum Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, dar şi alte nume, mai mult sau mai puţin cunoscute, din Primăria Constanţa şi nu numai. Potrivit consemnărilor procurorilor anticorupţie din rechizitiroiul prin care cele 37 de persoane au fost deferite instanţei, cei 20 de suspecţi au refuzat „în mod nejustificat" să se prezinte la DNA pentru a studia materialul de urmărire penală înainte de a fi trimişi în judecată.

DNA_Bucuresti_sediu_06.jpgConstantinescu, „pe model Mazăre"

Cap de afiş al celor ce l-au luat pe NU în braţe în legătură cu prezentarea materialului de urmărire penală, dar şi primul despre care se menţionează că nu a mai făcut declaraţiile anunţate este Radu Mazăre. La sfârşitul consemnărilor care îl privesc pe primarul Constanţei, procurorii arată că, faţă de acesta, urmărirea penală a început prin rezoluţia din 8 decembrie 2005, când „i s-au adus la cunoştinţă învinuirile, i s-a pus la dispoziţie materialul de urmărire penală administrat până în acel moment, după care a fost audiat în calitate de învinuit". Totuşi, magistraţii spun, în rechizitoriu, că „după extinderea urmăririi penale şi aducerea la cunoştinţă a ordonanţei din 25 iulie 2007, deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul (n.r., Radu Mazăre) nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Mai mult, se arată la fila 173 din rechizitoriul DNA că „învinuitului nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală deoarece, în mod nejustificat, nu s-a prezentat la niciunul din cele trei termene la care a fost citat pentru această procedură". Exemplul său pare să fi fost imitat, aproape până în cele mai mici detalii, de Nicuşor Daniel Constantinescu. Despre el, anchetatorii au avut consemnări aproape identice cu cele despre Mazăre, în ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de materialul acuzator, dar şi faţă de completarea declaraţiilor, pe care a spus că o va face. „Modelul Mazăre" pare să fi fost dus mai departe şi de Constantin Racu, acuzat în calitate de director al Direcţiei Administraţie Publică din Primăria Constanţa şi membru în Comisia de aplicare a Legii 10/2001, cu o diferenţă. Totuşi, potrivit DNA, după ce i s-a adus la cunoştinţă ordonanţa din 25 iulie 2007, Racu „a precizat că nu va mai face niciun fel de declaraţii în cauză" şi le-a comunicat procurorilor că „refuză participarea la proceduri", atunci când a fost citat la două termene. În ceea ce priveşte prezentarea materialului de urmărire penală, acesta a comunicat, conform rechizitoriului, „că nu înţelege să-şi exercite acest drept". Nici Danielei Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa şi membru al Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală şi nici ea nu a dat suplimentul de declaraţii pe care îl anunţase.

Marica şi-a citit dosarul

Primul nume din cei 17 acuzaţi care au studiat învinuirile ce li se aduc, înainte de a fi trimişi în judecată, este cel al lui Ion Marica, director al Direcţiei Tehnic Investiţii din primărie, membru al Comisiei. Deşi nici el nu a mai dat declaraţii după extinderea urmăririi penale (în contextul în care afirmase că o va face), lui Marica i s-a prezentat materialul de urmărire penală la cel de-al cincilea termen la care fusese citat. Procurorii spun că, la primele două termene Marica a lipsit nejustificat, la al treilea, din motive medicale, iar la cel de-al patrulea a solicitat mai mult timp pentru studiu. Pe de altă parte, suspectul a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului. Consilierul juridic Cristian Talpău, membru al Comisiei, a optat pentru „modelul Mazăre" şi a fost deferit instanţei fără să i se fi prezentat materialul şi fără să dea declaraţiile suplimentare, însă consilierul juridic Nora Alina Chircă, membru în Comisie, a procedat exact la fel ca Ion Marica şi a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului, cu toate că a „uitat" să mai dea declaraţiile promise. Dan Miron este unul dintre cei cărora procurorii au reuşit să-i prezinte materialul probator, lucru consemnat în rechizitoriu, la filele 185 - 187. Totodată, el a fost reaudiat după ce s-a extins urmărirea penală. Pe de altă parte, Bogdan Ghiţulescu nu a mai dat declaraţii ulterioare, deşi a spus că o va face, şi nici nu a vrut să vadă materialul de urmărire penală înainte de a fi trimis în judecată.

Tudorache, singurul care a recunoscut

Pentru a sintetiza, pe restul listei celor ce l-au luat pe NU în braţe în referire la prezentarea materialului probator se numără Paraschiva Barbu, Basarab Popa, Alexandru Octavian Şerban, Valentin Gheorghe Ionescu, Luminiţa Ruxandra Darie, Elena Ştefănescu, Marius şi Carmen Puşcaşi, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Sanda Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu. Potrivit anchetatorilor, o parte dintre aceştia „nu au manifestat interes" faţă de prezentarea materialului sau au lipsit „în mod nejustificat" atunci când au fost citaţi pentru această procedură. La polul opus, printre cei care şi-au studiat acuzaţiile, înainte de a ajunge în instanţă, se numără Răzvan Mircea Tudorache, Laura Mariana Leşe, Niculae Nejloveanu, Mihai Sergiu Ceacîrceanu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Aurel Jean Andrei (care, însă, a refuzat să semneze procesul verbal), Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Cristi Borcea şi Alin Horaţiu Dima. Totuşi, este foarte interesant numărul mai degrabă mare de acuzaţi care au refuzat, direct sau implicit, prezentarea materialului de urmărire penală, dat fiind că acest aspect poate fi invocat cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi care poate duce la soluţionarea dosarului cu întârziere. Cei care au optat să nu dea declaraţii au fost Basarab Popa, Niculae Nejloveanu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Ionescu, Cristi Borcea şi Luminiţa Darie. Din lista celor care nu s-au prezentat când au fost citaţi pentru declaraţii fac parte Paraschiva Barbu, Alexandru Şerban, Mihai Ceacîrceanu, Bogdan Sandu, Georgică Giurgiucanu, Emil Săvulescu, Elena Ştefănescu şi Marius şi Carmen Puşcaşi. Răzvan Tudorache a fost singurul care a recunoscut faptele când a fost audiat, iar la polul opus se situează Laura Leşe, Aurel Jean Andrei, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminţa Călătoru, Silvia Stanciu şi Alin Horaţiu Dima. Următoarea înfăţişare în proces va avea loc pe 27 mai.

{mos_ri:Nicusor,Mazare}

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Ella

11 May, 2009 14:25

Sfideaza legea,sideaza bunul simt, sfideaza pe toata lumea si totul!Isi face publicitate in loc sa se ocupe de oras si problemele lui; toate in jur cad si decad, numai el si oameni lui prospera si vad un viitor"luminos".Plajele di Constanta se degradeaza iar el construieste "de zor", vinde, defriseaza tot si nu-l intereseaza nimic!Sunt atatea de spus dar din cauza revoltei, nu mai pot! Pana cand mai, pana cand!O sa vina vremea cand o sa platesti pentru toate, mazare nenorocit! Pacat ca va fi prea tarziu pentru oameni si multe rele nu vor mai putea fi reparate!Treziti-va oameni buni si vedeti realitatea,poate scapam odata de cancerul asta de mazare!

RITA

11 May, 2009 11:15

VERIGHETELE PE BRATE SI SOSEAUA DE COASTA SA INCEAPA CU "POARTA ALBA ". DE CE MAI SANT INCA IN FUNCTIE CU ATATEA ABUZURI TOTI DIRECTORII ???? IN FRUNTE CU FASOLE SI ADORMICI ???

Articole asemanatoare

Prima reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis după incidentele din Piaţa Victoriei "Condamn ferm intervenţia jandarmilor!"

10 Aug 2018 1442

Trei judecători de la Înalta Curte analizează azi dosarul „Motorina“. DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro

07 Aug 2018 417

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 1878

Un fost președinte al SUA împlinește 57 de ani. A avut două mandate la Casa Albă

04 Aug 2018 309

Doliu în familia lui Traian Băsescu! A fost răpus de cancer

03 Aug 2018 1035

General din MApN înaintat în grad şi trecut în rezervă. Posturi cheie deţinute. Printre acestea şi în domeniul securităţii naţionale

03 Aug 2018 8376

UPDATE. Fostul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu ar fi ajuns pe patul de spital

27 Jul 2018 2760

Zegrean Trei candidați aveau funcții înalte în DNA. Dacă e să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui demiși

27 Jul 2018 517

Preşedinte interimar nou, la Consiliul de Administraţie al societăţii Navexim SA

25 Jul 2018 272

Deputatul Bogdan Huţucă solicită premierului Dăncilă să includă în programul de înzestrare militară Șantierul Naval Constanța!

17 Jul 2018 584

Sondaj de opinie Ce au răspuns participanţii la sondajul cu privire la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis?

16 Jul 2018 450

News alert. Astăzi, întâlnire de gradul zero, între Klaus Iohannis și Donald Trump!

12 Jul 2018 401

Judecătorul Cătălin Jigău, de la Curtea de Apel Constanţa, numit preşedinte al Judecătoriei Constanţa

07 Jul 2018 524

UPDATE. Conferință de presă Adrian Pitu, Erkal Memet și Petre Grigoraș „Publicul constănțean trebuie să cunoască și punctul nostru de vedere”

04 Jul 2018 4649

O nouă sesizare de neconstituționalitate, trimisă la CCR, de președintele Iohannis. Despre ce lege este vorba

04 Jul 2018 521

Ginerele fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, Vlad Edward Flavius Ţîru, asociat într-o firmă nouă

04 Jul 2018 1733

Alegeri la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Constanţa. O singură candidatură pentru funcţia de preşedinte

03 Jul 2018 1595

Marcel Lică, președinte executiv la SSC Farul. Ce funcție va ocupa Constantin Gache

02 Jul 2018 2968

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, şi-a cooptat socrul în Tetacons SRL

30 Jun 2018 515

”Astana City Festival”, găzduit de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

28 Jun 2018 358

Cât a câştigat anul trecut preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu? (documente)

28 Jun 2018 1034

O nouă numire la vârful SIF Muntenia SA

25 Jun 2018 516

Recep Tayyip Erdogan „Turcia va câştiga o reputaţie mult mai bună pe scena internaţională”

25 Jun 2018 397

Liviu Dragnea, nemulţumit de condamnarea primită. Trei ani şi şase luni de închisoare cu executare

25 Jun 2018 1068

Klaus Iohannis „Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de Președinte al României!“ (video)

23 Jun 2018 981

S-a revocat controlul judiciar luat faţă de Nicuşor Constantinescu. Iată în ce dosar!

23 Jun 2018 933

Cine va judeca ultimul dosar al lui Nicuşor Constantinescu

20 Jun 2018 461

Constantin Gheorghe, preşedinte ACROPO - "De luna viitoare începem să fim full-operational, vom începe cooperarea cu investitori"

19 Jun 2018 661

Decrete noi, semnate de președintele Klaus Iohannis. Ce prevăd acestea

13 Jun 2018 536

Decizia CCR în cazul revocării şefei DNA, publicată (document)

08 Jun 2018 479

Elena Băsescu, mamă a treia oară. A adus pe lume o fetiţă

04 Jun 2018 652

Nepotul lui Francisc Paloşi, fost consul onorific al Ungariei la Constanţa Vis împlinit! Juniorul Ştefan Paloşi, în teren şi la Roland Garros (galerie foto)

04 Jun 2018 880

Traian Băsescu „Organizarea de către PSD a unui miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă este de un ridicol total"

28 May 2018 976

Adunare Generală Extraordinară Se organizează alegeri pentru conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

25 May 2018 949

Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

25 May 2018 1277

Deputatul liberal Bogdan Huțucă a depus un proiect de lege privind scutirea de la plata impozitului pe clădiri a cabinetelor medicale

23 May 2018 1217

Fostul președinte Ion Iliescu, citat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

22 May 2018 762

Dosarul lui Nicolae Stanciu, judecător, fost preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, amânat pentru 31 mai

22 May 2018 796

DNA, prima reacţie oficială Val de nemulţumiri după condamnarea din dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio

22 May 2018 1535

Un nou dosar! DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean

17 May 2018 1393

Doamnele s-au evaporat din cabinetul preşedintelui. Cum şi-a schimbat Horia Ţuţuianu consilierii personali în numai doi ani!

17 May 2018 2548

Președintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, eliberat din funcție. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

16 May 2018 459

Constănţeanul Alexandru Micu este preşedintele interimar al Federației Române de Yachting

14 May 2018 919

Femeia graţiată în 2014 de Traian Băsescu, în arest la domiciliu. Ce au decis judecătorii din Constanţa

11 May 2018 538

Un tânăr a căzut într-o groapă adâncă. A fost surprins când a aflat cine este salvatorul său

08 May 2018 1078

Gabriel Daraban şi-a definitivat strategia de reorganizare a organizaţiei municipale ALDE Constanţa

07 May 2018 1341

Consilierii locali municipali constănţeni şi-au desemnat preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni. Vine de la PSD!

01 May 2018 1050

Scandal. O organizaţie PMP din judeţ vrea să meargă în audienţă la Traian Băsescu. Palaz le transmite - „Nu ne-am cumpărat partid la Eforie!“

30 Apr 2018 2872

Claudia Ionela Bojin, şefa Secţiei Civile din Judecătoria Constanţa, eliberată din funcţie

30 Apr 2018 1250

USR susţine solicitarea preşedintelui Iohannis şi aşteaptă demisia premierului

28 Apr 2018 478