Eveniment

Nicusor si Mazare le-au dat cu tifla procurorilor

Nicusor_Constantinescu_13.jpgDeşi au spus că vor mai da declaraţii suplimentare, edilul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa s-au făcut că plouă când au fost citaţi

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu i-au lăsat pe procurorii anticorupţie cu ochii-n soare. După declaraţiile date iniţial în dosarul în care sunt acuzaţi de cauzarea unui prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, angajaţii Primăriei Constanţa, în frunte cu edilul urbei, s-au făcut că plouă referitor la declaraţiile suplimentare pe care au spus că le vor mai face.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arată despre fiecare din cei menţionaţi în parte că „deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că mai mult de jumătate din acuzaţii din procesul cunoscut drept „afacerea Mazăre - DNA" au refuzat să studieze materialul de urmărire penală, înainte de a fi trimis pe rolul instanţei. Aspectul este unul deosebit de interesant, dat fiind că neprezentarea materialului poate fi invocată cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi poate întârzia soluţionarea dosarului. Şi aici, cap de listă printre cei care l-au luat pe NU în braţe este edilul Constanţei. Din cei 37 de acuzaţi în dosarul în care primarul Constanţei este judecat pentru un prejudiciu evaluat de DNA la peste 100 de milioane de euro, doar 17 dintre ei au fost interesaţi de materialul de urmărire penală. Din aceştia lipsesc nume răsunătoare, precum Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, dar şi alte nume, mai mult sau mai puţin cunoscute, din Primăria Constanţa şi nu numai. Potrivit consemnărilor procurorilor anticorupţie din rechizitiroiul prin care cele 37 de persoane au fost deferite instanţei, cei 20 de suspecţi au refuzat „în mod nejustificat" să se prezinte la DNA pentru a studia materialul de urmărire penală înainte de a fi trimişi în judecată.

DNA_Bucuresti_sediu_06.jpgConstantinescu, „pe model Mazăre"

Cap de afiş al celor ce l-au luat pe NU în braţe în legătură cu prezentarea materialului de urmărire penală, dar şi primul despre care se menţionează că nu a mai făcut declaraţiile anunţate este Radu Mazăre. La sfârşitul consemnărilor care îl privesc pe primarul Constanţei, procurorii arată că, faţă de acesta, urmărirea penală a început prin rezoluţia din 8 decembrie 2005, când „i s-au adus la cunoştinţă învinuirile, i s-a pus la dispoziţie materialul de urmărire penală administrat până în acel moment, după care a fost audiat în calitate de învinuit". Totuşi, magistraţii spun, în rechizitoriu, că „după extinderea urmăririi penale şi aducerea la cunoştinţă a ordonanţei din 25 iulie 2007, deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul (n.r., Radu Mazăre) nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Mai mult, se arată la fila 173 din rechizitoriul DNA că „învinuitului nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală deoarece, în mod nejustificat, nu s-a prezentat la niciunul din cele trei termene la care a fost citat pentru această procedură". Exemplul său pare să fi fost imitat, aproape până în cele mai mici detalii, de Nicuşor Daniel Constantinescu. Despre el, anchetatorii au avut consemnări aproape identice cu cele despre Mazăre, în ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de materialul acuzator, dar şi faţă de completarea declaraţiilor, pe care a spus că o va face. „Modelul Mazăre" pare să fi fost dus mai departe şi de Constantin Racu, acuzat în calitate de director al Direcţiei Administraţie Publică din Primăria Constanţa şi membru în Comisia de aplicare a Legii 10/2001, cu o diferenţă. Totuşi, potrivit DNA, după ce i s-a adus la cunoştinţă ordonanţa din 25 iulie 2007, Racu „a precizat că nu va mai face niciun fel de declaraţii în cauză" şi le-a comunicat procurorilor că „refuză participarea la proceduri", atunci când a fost citat la două termene. În ceea ce priveşte prezentarea materialului de urmărire penală, acesta a comunicat, conform rechizitoriului, „că nu înţelege să-şi exercite acest drept". Nici Danielei Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa şi membru al Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală şi nici ea nu a dat suplimentul de declaraţii pe care îl anunţase.

Marica şi-a citit dosarul

Primul nume din cei 17 acuzaţi care au studiat învinuirile ce li se aduc, înainte de a fi trimişi în judecată, este cel al lui Ion Marica, director al Direcţiei Tehnic Investiţii din primărie, membru al Comisiei. Deşi nici el nu a mai dat declaraţii după extinderea urmăririi penale (în contextul în care afirmase că o va face), lui Marica i s-a prezentat materialul de urmărire penală la cel de-al cincilea termen la care fusese citat. Procurorii spun că, la primele două termene Marica a lipsit nejustificat, la al treilea, din motive medicale, iar la cel de-al patrulea a solicitat mai mult timp pentru studiu. Pe de altă parte, suspectul a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului. Consilierul juridic Cristian Talpău, membru al Comisiei, a optat pentru „modelul Mazăre" şi a fost deferit instanţei fără să i se fi prezentat materialul şi fără să dea declaraţiile suplimentare, însă consilierul juridic Nora Alina Chircă, membru în Comisie, a procedat exact la fel ca Ion Marica şi a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului, cu toate că a „uitat" să mai dea declaraţiile promise. Dan Miron este unul dintre cei cărora procurorii au reuşit să-i prezinte materialul probator, lucru consemnat în rechizitoriu, la filele 185 - 187. Totodată, el a fost reaudiat după ce s-a extins urmărirea penală. Pe de altă parte, Bogdan Ghiţulescu nu a mai dat declaraţii ulterioare, deşi a spus că o va face, şi nici nu a vrut să vadă materialul de urmărire penală înainte de a fi trimis în judecată.

Tudorache, singurul care a recunoscut

Pentru a sintetiza, pe restul listei celor ce l-au luat pe NU în braţe în referire la prezentarea materialului probator se numără Paraschiva Barbu, Basarab Popa, Alexandru Octavian Şerban, Valentin Gheorghe Ionescu, Luminiţa Ruxandra Darie, Elena Ştefănescu, Marius şi Carmen Puşcaşi, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Sanda Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu. Potrivit anchetatorilor, o parte dintre aceştia „nu au manifestat interes" faţă de prezentarea materialului sau au lipsit „în mod nejustificat" atunci când au fost citaţi pentru această procedură. La polul opus, printre cei care şi-au studiat acuzaţiile, înainte de a ajunge în instanţă, se numără Răzvan Mircea Tudorache, Laura Mariana Leşe, Niculae Nejloveanu, Mihai Sergiu Ceacîrceanu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Aurel Jean Andrei (care, însă, a refuzat să semneze procesul verbal), Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Cristi Borcea şi Alin Horaţiu Dima. Totuşi, este foarte interesant numărul mai degrabă mare de acuzaţi care au refuzat, direct sau implicit, prezentarea materialului de urmărire penală, dat fiind că acest aspect poate fi invocat cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi care poate duce la soluţionarea dosarului cu întârziere. Cei care au optat să nu dea declaraţii au fost Basarab Popa, Niculae Nejloveanu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Ionescu, Cristi Borcea şi Luminiţa Darie. Din lista celor care nu s-au prezentat când au fost citaţi pentru declaraţii fac parte Paraschiva Barbu, Alexandru Şerban, Mihai Ceacîrceanu, Bogdan Sandu, Georgică Giurgiucanu, Emil Săvulescu, Elena Ştefănescu şi Marius şi Carmen Puşcaşi. Răzvan Tudorache a fost singurul care a recunoscut faptele când a fost audiat, iar la polul opus se situează Laura Leşe, Aurel Jean Andrei, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminţa Călătoru, Silvia Stanciu şi Alin Horaţiu Dima. Următoarea înfăţişare în proces va avea loc pe 27 mai.

{mos_ri:Nicusor,Mazare}

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Ella

11 May, 2009 14:25

Sfideaza legea,sideaza bunul simt, sfideaza pe toata lumea si totul!Isi face publicitate in loc sa se ocupe de oras si problemele lui; toate in jur cad si decad, numai el si oameni lui prospera si vad un viitor"luminos".Plajele di Constanta se degradeaza iar el construieste "de zor", vinde, defriseaza tot si nu-l intereseaza nimic!Sunt atatea de spus dar din cauza revoltei, nu mai pot! Pana cand mai, pana cand!O sa vina vremea cand o sa platesti pentru toate, mazare nenorocit! Pacat ca va fi prea tarziu pentru oameni si multe rele nu vor mai putea fi reparate!Treziti-va oameni buni si vedeti realitatea,poate scapam odata de cancerul asta de mazare!

RITA

11 May, 2009 11:15

VERIGHETELE PE BRATE SI SOSEAUA DE COASTA SA INCEAPA CU "POARTA ALBA ". DE CE MAI SANT INCA IN FUNCTIE CU ATATEA ABUZURI TOTI DIRECTORII ???? IN FRUNTE CU FASOLE SI ADORMICI ???

Articole asemanatoare

Peste 70 de ani de închisoare în dosarul care a zguduit Consiliul Judeţean Constanţa. Azi, un nou termen

16 Jan 2019 1634

Ultimă oră! Dumitru Dragomir, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

15 Jan 2019 1060

Schimbare, la ANAF, după rocada mare. O nouă numire la vârful agenţiei. Pe cine a adus Dăncilă şi pe ce funcţie

10 Jan 2019 2115

Fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie „Cineva să-şi asume un proiect pentru Constanţa, în care dezvoltarea centrului istoric să nu mai fie abordată în detrimentul monumentelor istorice!“ (galerie foto+documente)

10 Jan 2019 1909

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu nu scapă de închisoare. Ce decizie au luat magistrații

04 Jan 2019 767

Mihaela Triculescu, noul președinte al ANAF

03 Jan 2019 974

Fost preşedinte CNAS, trimis în judecată de procurorii DNA (document)

27 Dec 2018 328

Nicuşor Constantinescu, opt achitări şi opt ani de închisoare. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa

24 Dec 2018 1231

Activitatea „Crucii Roşii“ din România în Primul Război Mondial

22 Dec 2018 630

Este oficial Justiţia din Constanţa are şefi noi! Iată cine sunt!

22 Dec 2018 1623

Începe judecata în ultimul dosar al lui Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC

21 Dec 2018 854

CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis

19 Dec 2018 308

Lia Savonea a fost aleasă preşedintele CSM. A judecat Dosarul Retrocedărilor şi a condamnat definitiv un fost şef al Gărzii Financiare Constanţa

13 Dec 2018 1150

Judecătorul Lia Savonea este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

12 Dec 2018 405

Obligat în primă instanţă să achite CJC 61.591,20 lei Unul dintre dosarele lui Nicuşor Constantinescu, amânat

10 Dec 2018 483