Nicusor si Mazare le-au dat cu tifla procurorilor

Nicusor_Constantinescu_13.jpgDeşi au spus că vor mai da declaraţii suplimentare, edilul Constanţei şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa s-au făcut că plouă când au fost citaţi

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu i-au lăsat pe procurorii anticorupţie cu ochii-n soare. După declaraţiile date iniţial în dosarul în care sunt acuzaţi de cauzarea unui prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, angajaţii Primăriei Constanţa, în frunte cu edilul urbei, s-au făcut că plouă referitor la declaraţiile suplimentare pe care au spus că le vor mai face.
În rechizitoriul întocmit de DNA se arată despre fiecare din cei menţionaţi în parte că „deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că mai mult de jumătate din acuzaţii din procesul cunoscut drept „afacerea Mazăre - DNA" au refuzat să studieze materialul de urmărire penală, înainte de a fi trimis pe rolul instanţei. Aspectul este unul deosebit de interesant, dat fiind că neprezentarea materialului poate fi invocată cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi poate întârzia soluţionarea dosarului. Şi aici, cap de listă printre cei care l-au luat pe NU în braţe este edilul Constanţei. Din cei 37 de acuzaţi în dosarul în care primarul Constanţei este judecat pentru un prejudiciu evaluat de DNA la peste 100 de milioane de euro, doar 17 dintre ei au fost interesaţi de materialul de urmărire penală. Din aceştia lipsesc nume răsunătoare, precum Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Ramona Dospinescu, dar şi alte nume, mai mult sau mai puţin cunoscute, din Primăria Constanţa şi nu numai. Potrivit consemnărilor procurorilor anticorupţie din rechizitiroiul prin care cele 37 de persoane au fost deferite instanţei, cei 20 de suspecţi au refuzat „în mod nejustificat" să se prezinte la DNA pentru a studia materialul de urmărire penală înainte de a fi trimişi în judecată.

DNA_Bucuresti_sediu_06.jpgConstantinescu, „pe model Mazăre"

Cap de afiş al celor ce l-au luat pe NU în braţe în legătură cu prezentarea materialului de urmărire penală, dar şi primul despre care se menţionează că nu a mai făcut declaraţiile anunţate este Radu Mazăre. La sfârşitul consemnărilor care îl privesc pe primarul Constanţei, procurorii arată că, faţă de acesta, urmărirea penală a început prin rezoluţia din 8 decembrie 2005, când „i s-au adus la cunoştinţă învinuirile, i s-a pus la dispoziţie materialul de urmărire penală administrat până în acel moment, după care a fost audiat în calitate de învinuit". Totuşi, magistraţii spun, în rechizitoriu, că „după extinderea urmăririi penale şi aducerea la cunoştinţă a ordonanţei din 25 iulie 2007, deşi a precizat că va face declaraţii ulterior, învinuitul (n.r., Radu Mazăre) nu s-a prezentat, în mod nejustificat, la niciunul din cele două termene la care a fost citat pentru audieri". Mai mult, se arată la fila 173 din rechizitoriul DNA că „învinuitului nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală deoarece, în mod nejustificat, nu s-a prezentat la niciunul din cele trei termene la care a fost citat pentru această procedură". Exemplul său pare să fi fost imitat, aproape până în cele mai mici detalii, de Nicuşor Daniel Constantinescu. Despre el, anchetatorii au avut consemnări aproape identice cu cele despre Mazăre, în ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de materialul acuzator, dar şi faţă de completarea declaraţiilor, pe care a spus că o va face. „Modelul Mazăre" pare să fi fost dus mai departe şi de Constantin Racu, acuzat în calitate de director al Direcţiei Administraţie Publică din Primăria Constanţa şi membru în Comisia de aplicare a Legii 10/2001, cu o diferenţă. Totuşi, potrivit DNA, după ce i s-a adus la cunoştinţă ordonanţa din 25 iulie 2007, Racu „a precizat că nu va mai face niciun fel de declaraţii în cauză" şi le-a comunicat procurorilor că „refuză participarea la proceduri", atunci când a fost citat la două termene. În ceea ce priveşte prezentarea materialului de urmărire penală, acesta a comunicat, conform rechizitoriului, „că nu înţelege să-şi exercite acest drept". Nici Danielei Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa şi membru al Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, nu i s-a prezentat materialul de urmărire penală şi nici ea nu a dat suplimentul de declaraţii pe care îl anunţase.

Marica şi-a citit dosarul

Primul nume din cei 17 acuzaţi care au studiat învinuirile ce li se aduc, înainte de a fi trimişi în judecată, este cel al lui Ion Marica, director al Direcţiei Tehnic Investiţii din primărie, membru al Comisiei. Deşi nici el nu a mai dat declaraţii după extinderea urmăririi penale (în contextul în care afirmase că o va face), lui Marica i s-a prezentat materialul de urmărire penală la cel de-al cincilea termen la care fusese citat. Procurorii spun că, la primele două termene Marica a lipsit nejustificat, la al treilea, din motive medicale, iar la cel de-al patrulea a solicitat mai mult timp pentru studiu. Pe de altă parte, suspectul a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului. Consilierul juridic Cristian Talpău, membru al Comisiei, a optat pentru „modelul Mazăre" şi a fost deferit instanţei fără să i se fi prezentat materialul şi fără să dea declaraţiile suplimentare, însă consilierul juridic Nora Alina Chircă, membru în Comisie, a procedat exact la fel ca Ion Marica şi a refuzat să semneze procesul verbal de prezentare a materialului, cu toate că a „uitat" să mai dea declaraţiile promise. Dan Miron este unul dintre cei cărora procurorii au reuşit să-i prezinte materialul probator, lucru consemnat în rechizitoriu, la filele 185 - 187. Totodată, el a fost reaudiat după ce s-a extins urmărirea penală. Pe de altă parte, Bogdan Ghiţulescu nu a mai dat declaraţii ulterioare, deşi a spus că o va face, şi nici nu a vrut să vadă materialul de urmărire penală înainte de a fi trimis în judecată.

Tudorache, singurul care a recunoscut

Pentru a sintetiza, pe restul listei celor ce l-au luat pe NU în braţe în referire la prezentarea materialului probator se numără Paraschiva Barbu, Basarab Popa, Alexandru Octavian Şerban, Valentin Gheorghe Ionescu, Luminiţa Ruxandra Darie, Elena Ştefănescu, Marius şi Carmen Puşcaşi, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Sanda Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu. Potrivit anchetatorilor, o parte dintre aceştia „nu au manifestat interes" faţă de prezentarea materialului sau au lipsit „în mod nejustificat" atunci când au fost citaţi pentru această procedură. La polul opus, printre cei care şi-au studiat acuzaţiile, înainte de a ajunge în instanţă, se numără Răzvan Mircea Tudorache, Laura Mariana Leşe, Niculae Nejloveanu, Mihai Sergiu Ceacîrceanu, Bogdan Gabriel Sandu, Daniel Ene, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Aurel Jean Andrei (care, însă, a refuzat să semneze procesul verbal), Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Cristi Borcea şi Alin Horaţiu Dima. Totuşi, este foarte interesant numărul mai degrabă mare de acuzaţi care au refuzat, direct sau implicit, prezentarea materialului de urmărire penală, dat fiind că acest aspect poate fi invocat cu titlul de excepţie în procesul penal care se desfăşoară la Curtea de Apel Bucureşti şi care poate duce la soluţionarea dosarului cu întârziere. Cei care au optat să nu dea declaraţii au fost Basarab Popa, Niculae Nejloveanu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Valentin Ionescu, Cristi Borcea şi Luminiţa Darie. Din lista celor care nu s-au prezentat când au fost citaţi pentru declaraţii fac parte Paraschiva Barbu, Alexandru Şerban, Mihai Ceacîrceanu, Bogdan Sandu, Georgică Giurgiucanu, Emil Săvulescu, Elena Ştefănescu şi Marius şi Carmen Puşcaşi. Răzvan Tudorache a fost singurul care a recunoscut faptele când a fost audiat, iar la polul opus se situează Laura Leşe, Aurel Jean Andrei, Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminţa Călătoru, Silvia Stanciu şi Alin Horaţiu Dima. Următoarea înfăţişare în proces va avea loc pe 27 mai.

{mos_ri:Nicusor,Mazare}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ella

11 May, 2009 14:25

Sfideaza legea,sideaza bunul simt, sfideaza pe toata lumea si totul!Isi face publicitate in loc sa se ocupe de oras si problemele lui; toate in jur cad si decad, numai el si oameni lui prospera si vad un viitor"luminos".Plajele di Constanta se degradeaza iar el construieste "de zor", vinde, defriseaza tot si nu-l intereseaza nimic!Sunt atatea de spus dar din cauza revoltei, nu mai pot! Pana cand mai, pana cand!O sa vina vremea cand o sa platesti pentru toate, mazare nenorocit! Pacat ca va fi prea tarziu pentru oameni si multe rele nu vor mai putea fi reparate!Treziti-va oameni buni si vedeti realitatea,poate scapam odata de cancerul asta de mazare!

RITA

11 May, 2009 11:15

VERIGHETELE PE BRATE SI SOSEAUA DE COASTA SA INCEAPA CU "POARTA ALBA ". DE CE MAI SANT INCA IN FUNCTIE CU ATATEA ABUZURI TOTI DIRECTORII ???? IN FRUNTE CU FASOLE SI ADORMICI ???

Articole asemanatoare

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 560

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 359

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 387

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 514

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 633

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3287

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13549

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 883

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 855

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1910

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1286

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2718

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6699

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 791

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 1058