Nu va crește prețul la apă LIVE. Evoluția proiectelor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare și implementarea altor lucrări RAJA (GALERIE FOTO)

Azi, 08 septembrie 2022,  la sediul central al RAJA S.A. din municipiul Constanța, are loc o conferință de presă organizată de conducerea companiei.  
 

Scopul principal al întâlnirii este prezentarea evoluției proiectelor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare, aflate în derulare sau finalizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, dar și implementarea altor lucrări de investiții cu fonduri proprii, desfășurate la nivelul sistemelor operate pentru creșterea productivității și eficienței companiei RAJA S.A. , transmit reprezenentanții RAJA SA. 

Scopul Proiectelor este de a contribui la îndeplinirca obiectivelor Axei Prioritare 3- Dezvoltării infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor, Obiectiv specific(OS3.2)- Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane precum a gradului de asigurare a alintentării cu apă potabilă populației din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare prin derularca unor investiții specifice în domeniul apei polabilc și a apei uzate pentru 92 de localități din 7 județe - Constanța, lalomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău.
 
Rezultatul urmărit prin promovarea  investițiilor din domeniul apei  și apei uzate vizează realizarea angajamentelor ce derivă din Directivele Europene privind epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC) și calitatca apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE), respectiv:
 
- ape urbane colectate și epurate (din perspectiva încărcării organice biodegradabile) pentru toate aglomerările mai mari  de 2.000 I.e. și
 
-serviciul public de alimentare cu apa potabilă, controlată microbiologic în condiții de siguranță și protecție a sănătății, extins la localități cu poste 50 locuitori.

Prezenți sunt Aurel Presură, director general, Stelian Budeș, director dezvoltare si finanțări externe si Alexandru Borcan, manager proiect.

"Mi-am propus să ridic trei subiecte. Prima oară o să fac un inventar la POIM, o să vorbesc de opririle de apă și energie" , a spus Aurel Presură, director general. 

 "Avem un proiect regional de 3,5 miliarde de lei si inca unul la Onești."


 Aurel Presură, director general

Suntem în grafic chiar daca sunt vremurile critice si complicate

O să vorbim de proiectul regional care are 56 de proiecte. Progresul este de 54,78 la apa suta si 58 la sută la canalizare.  Am făcut recepția în 25 de localități, dintre care 20 de localități in județul Constanța. Eu spun că suntem in grafic chiar dacă sunt vremurile critice si complicate.

 Ne-au ajutat guvernanții cu aceste ajutoare și vom ține un ritm.



Vă vorbesc acum de problema cea mai importantă pentru noi - opririle., a mai completat Aurel Presură, director general.
 



Graficele cu opririle programate le puteți consulta în secțiunea Galerie foto a materialului. 


Presură anunță că mai urmează opriri pentru constănțeni. 

V-am spus încă din mai că trebuie sa facem niște opriri. Conducta de 1000 am reusit să o conectăm la Palas și trebuie să facem lucrări de reconectare a conductelor.  Prima oprire o să o facem după data de 12 septembrie și va dura 24 de ore. Vom anunța la timp cu cinci zile înainte și vom spune și zona afectată.

 Populația nu o sa sufere de această oprire, cel mai probabil. 

A doua lucrare mare la Palas, iar în același timp zona afectată cartierul Palas, CET, zona industrială, cartierul Baba Novac și altele. Va fi după 19 septembrie și va dura 36 de ore. , a mai punctat Presură. 

 


O să dispară disconfortul avariilor!

A treia oprire - sursă de apă Galeșu. Va afecta Palas, zona industrială, Brătianu, Medeea, Km 4, 4-5, Veterani, Abator, Icil, Cumpăna, Agigea, Eforie Nord, Lazu, și altele. Vorbim aici de presiune scăzută. Asta va fi dupa 3 octombrie și va dura 24 de ore.

O altă lucrare este cea de pe Tomis. Deconectăm conducta veche și reconectare conductă nouă. Alimentează rezervoarele. Sunt afectate bulevardul Tomis și multe zone centrale. Anunțăm din timp. Se va efectua după 10 octombrie. 

Sunt cele mai mari lucrări pe care RAJA le-a făcut de când sunt eu aici de 22 de ani. Pierderea în prezent este în jur de 37%. 

O să dispară disconfortul avariilor.

Nu înseamnă că am terminat toate treburile. Avem aproape 300 km de conductă vechi de 50 de ani., a mai anunțat Aurel Presură, director general. 

Opriri la Constanța
Presură vorbește despre locul ocupat de RAJA la nivel național, din punct de vedere al prețului la apă.  

La apă, RAJA este pe locul 10 la prețul la apă, la nivel național. Suntem singurul operator de apă care nu a mărit prețul la apă în urma scumpirilor prețului la energie, gaze. Nu va crește prețul la apă, vom menține politica tarifară. 


Directorul Aurel Presură a dat detaii în cadrul conferinței de presă și despre proiectele pe zona de energie. 

Suntem obligați să facem proiecte pe zona de energie. Am pregătit o strategie pe etape. Costă foarte mult. Avem pe SICAP un proiect de 500 kw. Toate clădirile vor fi acoperite cu panouri solare. A mai fost pe SICAP, dar nu am avut ofertanți. Sperăm să vină acum.  

 Mai avem un proiect de 6 megawați. Se face în 11 locații, am avut un audit energetic de la BERD. Au venit la noi și este un proiect bancabil. Am avut întâlnire cu doamna Carmen Moraru și cred că o să începem pe banii Berdului și vom trece pe POIM și vrem să intrăm în acest proiect să facem aplicația luna viitoare.

 Avem o restricție de care trebuie să ținem cont. Pe data de 31 decembrie 2023 trebuie finalizat.  Suntem în pregătire cu un proiect de 8 Mw în 19 locații cu panouri fotovoltaice. Acolo producem energie pentru consumul propriu pentru a degreva magistrala. În județul Constanța, transportul energiei este ocupat la maximum și datorită eolienelor. 

Un proiect foarte ambițios,  un SF pentru 16 turbine


Avem și un proiect foarte ambițios - este un SF pentru 16 turbine, în zona Biruința, Poarta Albă, Galeșu. Am vorbit la Ministerul energiei. Vom relua SF și o sa încercăm să facem eoliene. , adaugă Presură.   Vom încerca să acoperim 80 la sută din necesarul de energie la RAJA. , mai punctează Presură. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie RAJA în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată?

19 Apr 2024 386

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

19 Apr 2024 327

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 355

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 802

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunea Eforie Nord! Vezi când

16 Apr 2024 595

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Stațiunile Venus, Jupiter și Cap Aurora

16 Apr 2024 330

Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

16 Apr 2024 461

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 377

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord, fără apă la robinete. Iată în ce interval

15 Apr 2024 493

RAJA Constanța Se oprește apa în mai multe zone din municipiu! Vezi unde

15 Apr 2024 547

RAJA Constanța Mai mulți consumatori din Constanța rămân fără apă la robinete, miercuri

15 Apr 2024 1041

Lucrări la rețeaua de apă din Constanța! Se oprește furnizarea apei! Vezi dacă ești afectat

14 Apr 2024 3249

RAJA Constanța Locuitorii din Eforie Nord rămân fără apă la robinete! Iată intervalul

13 Apr 2024 483

RAJA Constanța Se oprește apa în Eforie Nord!

12 Apr 2024 717

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

12 Apr 2024 710