O barja romaneasca s-a ciocnit de un convoi bulgaresc pe Dunare

In zona localitatii Dervent din judetul Constanta, la kilometrul 361 pe fluviul Dunarea, a avut loc, vineri seara, la ora 21.00, un accident naval. Nava impingator "Cozia" apartinand SC Administratia Exploatare Portuara Giurgiu SA, naviga in amontele fluviului Dunarea, propulsand un convoi de doua barje goale. In dreptul localitatii Dervent, cele doua barje ale convoiului s-au desprins, legaturile acestora care mentineau convoiul rupandu-se. Conform primelor ipoteze emise de politistii Sectiei Transporturi, se pare ca legaturile au cedat in urma unor manevre repetate si bruste, efectuate cu nava impingator. Dupa ruperea legaturilor, echipajul remorcherului a reusit sa ajunga pe o barja si sa actioneze sistemul de ancoraj, imobilizand-o in senalul navigabil in dreptul kilometrului 361. Cea de-a doua barja a fost si ea ancorata in acelasi mod in afara senalului navigabil din dreptul kilometrului 356. In timp ce s-a produs evenimentul ruperii legaturilor celor doua barje, din sens opus pe fluviu naviga in aval impingatorul bulgaresc "Tar Kaloian", acesta venind din portul Silistra si se indrepta spre Harsova. Remorcherul bulgaresc conducea un convoi compus din trei barje goale. In dreptul kilometrului 356, unde se afla ancorata una din barjele rupte din convoiul romanesc, convoiul bulgaresc, nereusind efectuarea unei manevre de evitare, a intrat in coliziune cu barja romaneasca. In urma coliziunii, convoiul bulgaresc a suferit avarii destul de insemnate. Bintele aflate in prova primei barje au fost smulse, iar in bordul tribord al aceleiasi barje s-a produs o gaura cu o lungime de peste un metru. Din fericire, gaura in bordul barjei a fost facuta deasupra liniei de plutire, nefiind in pericol de scufundare. Se pare ca pagubele puteau fi mult mai mari, dar, gratie faptului ca timonierul remorcherului bulgaresc a fost inspirat si a reusit sa schimbe sensul de mers al remorcherului, viteza de impact s-a redus considerabil. Un impact mai puternic ar fi condus la producerea unei gauri de apa in corpurile barjelor care s-au lovit, producandu-se inevitabil scufundarea uneia din barje si astfel blocarea senalului navigabil din portiunea respectiva pentru o buna bucata de timp. Nu au fost inregistrate victime omenesti. In prezent, cercetarile sunt continuate de catre reprezentanti ai Capitaniei Portului Calarasi, in vederea stabilirii certe a cauzelor si imprejurarilor ce au condus la producerea accidentului naval, precum si pentru stabilirea exacta a valorii pagubelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 663

Tribunalul Constanța decide marți libertatea lui Vlad Matei Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai!

15 Apr 2024 513

Accident rutier între localitățile Jurilovca și Babadag, județul Tulcea. O persoană, rănită

15 Apr 2024 387

UPDATE. Județul Constanța Trafic rutier oprit în localitatea Castelu în urma unui accident rutier (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1305

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 2B

15 Apr 2024 252

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 209

ISU IalomițaDetașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Cotorca,

15 Apr 2024 305

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 56 A

15 Apr 2024 215

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în intersecția de la Costinești! Trafic îngreunat în zonă (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1784

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1131

Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se derulează procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, județul Constanța

14 Apr 2024 485

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 676

Accident rutier în Constanța. Două mașini parcate lovite de un șofer băut

13 Apr 2024 897

,,Fericirea noastră nu mai există” Tatăl lui Sebi, băiatul ucis în accidentul de la 2 Mai de către Vlad Pascu, face mărturii cutremurătoare (VIDEO)

13 Apr 2024 1033

UPDATE Accident rutier în sensul Kaufland Palazu spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO)

13 Apr 2024 804