Oficial de la Garda de Coastă Scenariul exercițiului practic de gestionare a unui aflux masiv de migranți la frontiera de sud-est a României (GALERIE FOTO)

Poliția de Frontieră Română a organizat un exercițiu practic în vederea verificării capacităților operaționale a structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul gestionării eficiente și operative a unor situații generate de un aflux masiv de migranți, la frontiera de sud-est a României. 

Exercițiul face parte din cadrul proiectului PDP1-Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație, finanțat în cadrul mecanismului norvegian 2014-2021.
 

„Astăzi, 07 iunie 2023, la Constanța, s-a desfășurat exercițiul practic de conducere și cu forțe în teren VALHALA 23, finanțat prin Programul de Afaceri Interne- Aria de Cooperare ’’Azil și Migrație’’, aferent Mecanismului Norvegian 2014-2021, pentru gestionarea unor situații generate de un aflux masiv de migranți la frontiera de sud-est a României, organizat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Scopul exercițiului a urmărit verificarea capacităților operaționale ale structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și antrenarea acestora pentru gestionarea în sistem integrat a unei situații operative generate de un aflux masiv de migranți, la frontieră“ - au precizta reprezentanții Poliției de Frontieră.

 
Exercițiul s-a desfășurat în 3 etape:

Etapa I a avut loc pe Marea Neagră, la bordul navei MAI 0201 OPV Ștefan cel Mare. Serviciul SCOMAR din cadrul Gărzii de Coastă a detectat o ambarcațiune suspectă la aproximativ 20 mile marine este de localitatea Vama Veche, fapt pentru care două nave ale Gărzii de Coastă au pornit în direcția acesteia în vederea interceptării.

Întrucât ambarcațiunea suspectă nu a răspuns prin mijloacele tehnice de comunicații, aceasta a fost interceptată de către un echipaj de intervenție rapidă pe mare al Poliției de Frontieră, ocazie cu care s-a constatat faptul că este vorba despre un pescador din lemn, neinscripționat, de mici dimensiuni, la bordul căruia se aflau foarte multe persoane.

Acestea au fost transbordate la bordul navei OPV Ștefan cel Mare, trecând prin etape preliminare de control corporal sumar, control sanitar și triere pe categorii.
 
Etapa II:

Nava Poliției de Frontieră împreună cu migranții au acostat în Portul Constanța în vederea debarcării acestora și efectuarea primelor proceduri specifice anterioare transportului acestora în cadrul Centrului Integrat înființat la sediul Gărzii de Coastă.


Etapa III:

În cadrul acestei etape au fost desfășurate activități specifice, precum triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, control de frontieră și realizarea interviului preliminar, amprentarea și fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranților, înregistrarea și procesarea solicitanților de azil, precum și luarea în custodie publică acolo unde situația o impune.
 

„De asemenea, în cadrul exercițiului, au fost simulate situații de stări conflictuale și fugă de sub escortă a migranților, fiind necesare măsuri de restabilire a ordinii publice la nivelul centrului, precum și intervenții medicale ori de stingere a unui incendiu.
 
 La nivelul Centrului Integrat au fost angrenate forțe și mijloace specifice din partea structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române, specialiști din partea Direcției de Sănătate Publică. Totodată, au fost prezenți repreyentanți din partea UNHCR- Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
 
Polițiștii de frontieră au desfășurat în bune condiții activitățile din cadrul centrului integrat, avute în competență, beneficiind de dotări și facilități achiziționate prin intermediul proiectului menționat: containere cu destinație spații de lucru-birouri, autospeciale control documente, autospeciale de transport echipamente, mobilier, echipamente IT&C și de comunicații“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Informații despre proiect

Proiectul PDP1 ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație”, finanțat în cadrul Mecansimului Financiar Norvegian, 2014-2021.
În perioada aprilie 2019 – martie 2024 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este partener în proiectul ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație” finanţat prin Programul Afaceri Interne – Aria de Cooperare „Azil şi migraţie”, aferent Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este lider în cadrul componentei II – “Întărirea capacității de răspuns a autorităților române în cazul unui aflux masiv de migranți”, având ca și subactivitate desfăşurarea a două exerciţii practice în vederea coordonării şi instituirii de mecanisme pentru autorităţile naţionale competente.

Coordonatorul proiectului este Inspectoratul General pentru Imigrări, care implementează proiectul în cauză, în parteneriat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și cu Serviciul Român de Informații și structuri cu atribuții pe linie de migrație și azil din Norvegia.

Citește și: 

ConstanțaExercițiu de amploare pe Marea Neagră! Sunt angrenate mai multe forțe MAI (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Coastă Opt sturioni vii, redați mediului natural. Peste 100 de exemplare eliberate de la începutul anului

22 Sep 2023 329

Știri Constanța Ce au găsit inspectorii vamali la controlul unei nave sub pavilion Tanzania (FOTO)

21 Sep 2023 616

UPDATE Explozie în Marea Neagră, în zona portului Sulina! (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Sep 2023 966

Imagini de la protestul transportatorilor de cereale din Bulgaria! Trafic aglomerat în punctele de trecere a frontierei (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 386

UPDATE Protest al transportatorilor de cereale din Bulgaria! Prin PTF Negru Vodă nu mai intră niciun autovehicul în țara vecină (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Sep 2023 467

Ţigări de contrabandă descoperite de poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă în compartimente speciale din pereţii unei nave sosită din Libia (VIDEO)

13 Sep 2023 469

​Un transport uriaş de încălţăminte susceptibil contrafăcută, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanţa (VIDEO)

13 Sep 2023 437

Captură impresionantă în Portul Constanţa Sud. Bunuri contrafăcute de peste 6,5 milioane de lei, confiscate (GALERIE FOTO)

12 Sep 2023 527

Garda de Coastă Barcă românească, eșuată pe malul ucrainean! Doi tulceni se află pe ambarcațiune

07 Sep 2023 527

Bilanț la final de sezon estival Vară încărcată pentru polițiștii de la Garda de Coastă

07 Sep 2023 422

Pistoale de jucărie susceptibile a fi contrafăcute în valoare de aproximativ 600.000 lei, descoperite de poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă

06 Sep 2023 285

Sute de perechi de încălțăminte sport susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 1 milion de lei depistate în Portul Constanța

05 Sep 2023 486

Două persoane depistate de polițiștii de frontieră în timp ce desfășurau activități de braconaj piscicol pe Dunăre

04 Sep 2023 439

Motor de barcă în valoare de 50.000 lei, căutat de autoritățile din Suedia, găsit de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

04 Sep 2023 525

Județul Constanța Autoturism în valoare de 100.000 lei, căutat de autoritățile din România, descoperit de autoritățile din Vama Veche

04 Sep 2023 460