Oficial DNA Control judiciar pentrul șeful de la Poliția Eforie, pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 august 2020, față de inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, șef al Poliției Eforie, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la  abuz în serviciu.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.
La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse  informații despre controalele efectuate de autorități.
 
 În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală.  
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească teritoriul României și să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță și să nu își exercite profesia de polițist, implicit prerogativele funcției de șef al Poliției Eforie.
 
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre ar putea fi pus în libertate mâine! Cine va lua decizia finală

13 Jan 2021 2114

Control judiciar revocat în cazul unui angajat al Penitenciarului Poarta Albă

06 Jan 2021 539

DNA Reprezentantul unei firme din Spania trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

23 Dec 2020 584

Medic ginecolog, trimis în judecată pentru luare de mită

09 Dec 2020 1000

Șeful Serviciului juridic din Prefectura Mehedinți și directorul de la Cadastru din Drobeta Turnu Severin, trimiși în judecată

07 Dec 2020 706

Oficial! Perchezitii și la Constanța! Un fals medic, sub control judiciar

07 Dec 2020 938

DIICOT Inculpat reținut pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă

04 Dec 2020 664

Dosarul drogurilor din Piața Chiliei a primit un nou termen

24 Nov 2020 680

Angajat al Penitenciarului Poarta Albă, sub control judiciar. Este acuzat de luare de mită

17 Nov 2020 1386

Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie, menținut sub control judiciar

14 Nov 2020 980

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, menținut sub control judiciar

13 Nov 2020 794

Ziua Z - record în activitatea MAI. 465 de persoane, conduse la audieri şi 98 - reţinute. Bunuri de 15 milioane de lei, sechestrate

12 Nov 2020 708

Dosarul drogurilor din Piața Chiliei a primit un nou termen. Când va avea loc următoarea înfățișare

09 Nov 2020 846

Foști directori ai Autorității Rutiere Române, cercetați de DNA

02 Nov 2020 915

Doi dintre cei trei inculpați din dosarul lui Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, au scăpat de orice interdicție

02 Nov 2020 1594