Oficial DNA Control judiciar pentrul șeful de la Poliția Eforie, pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 31 august 2020, față de inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, șef al Poliției Eforie, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la  abuz în serviciu.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.
La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse  informații despre controalele efectuate de autorități.
 
 În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane fără calitate specială, dintre care trei se află în stare de arest la domiciliu începând cu data de 28 august 2020, pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală.  
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel trebuie să respecte mai multe obligații între care să nu părăsească teritoriul României și să nu se aproprie și să nu comunice, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanță și să nu își exercite profesia de polițist, implicit prerogativele funcției de șef al Poliției Eforie.
 
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 585

Imagini de la Constanța cu „medicul vedetelor“ Hussein Shamieh, specialist în chirurgie plastică, cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 966

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, plasat sub control judiciar

14 Mar 2024 544

DNA Constanța Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, menținut sub control judiciar (MINUTĂ)

06 Mar 2024 478

Final de anchetă în cazul celor patru judecători din Constanța ce ar fi fost ameninţați cu acte de violenţă!

19 Feb 2024 704

Constanța. Fostul profesor acuzat că și-ar fi atins elevii în zonele intime, menținut sub control judiciar!

18 Feb 2024 894

Decizie de ultimă oră a magistraților de la Judecătoria Constanța în dosarul capturii record de substanțe dopante (MINUTA INSTANȚEI)

11 Feb 2024 1466

DNA intră tare în sectorul energetic! Afaceriști reținuți. Ecobescu Adrian Dorin, șeful Termoelectrica Bucuresti Sud și Chircă Iosif, șeful Electrocentrale Rovinari, sub control judiciar

09 Feb 2024 843

Justiție Constanța Medicul Hussein Shamieh rămâne sub control judiciar! (MINUTĂ)

30 Jan 2024 888

UPDATE Justiție Constanța. Medicul specialist în chirurgie plastică Hussein Shamieh contestă controlul judiciar

30 Jan 2024 1785

Decizia Tribunalului este definitivă Funcţionara ce fusese arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul Ferma Dacilor, plasată sub control judiciar

26 Jan 2024 744

Justiție Constanța Dan Diaconescu, fostul patron OTV, rămâne sub control judiciar!

25 Jan 2024 603

„Contele“ solicită „eutanasierea“! Tribunalul Constanța a înregistrat cererea lui Iosipescu Zambra Nicolae Mircea

16 Jan 2024 949

Fostul polițist care a intrat peste o vecină în casă și a amenințat-o, plasat sub control judiciar

09 Jan 2024 816

Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, trimis în judecată de DNA Constanța, plasat sub control judiciar!

09 Jan 2024 1122