Eveniment

Orele „moarte“ ale mascaților Când (NU) pot trece pragul infractorilor

România - „țara celor șapte servicii secrete“, a „băieților cu ochi albaștri“ și, mai ales în ultima vreme, a „DNA-ului“ - cu siguranță nu reprezintă un loc foarte liniștit pentru mulți dintre locuitorii săi, oameni care, vorba aceea, trăiesc cu frica-n sân de bătăile în ușă urmate de un puternic „Deschide! Poliția!“, zis tare și răspicat.
 
Cu toate acestea, puțini sunt, poate, cei care știu că, în ciuda tuturor elementelor enumerate mai sus, sunt și momente (ale zilei) când poți fi sigur că mascații nu-ți vor sparge ușa. Nu de alta, dar nu le permite ... Constituția! ZIUA de Constanța vă prezintă exact textul de lege care le interzice mascaților accesul peste pragul presupușilor infractori (în anumite momente ale zilei).
 
Constituția României, textul fundamental al statului, prevede clar, la Articolul 27 – Inviolabilitatea domiciliului, faptul că „perchezițiile în timpul nopții sunt interzise, în afară de cazul infracțiunilor flagrante“. Așadar, presupușii infractori pot pune capul pe pernă liniștiți o dată cu lăsarea întunericului, mascații nu le pot călca pragul atunci. Desigur, doar dacă nu cumva îi împinge gândul să ia mită noaptea, de exemplu, și să fie prinși în flagrant delict, să zicem. Dar care este intervalul în care indivizii cu pricina pot să stea chiar fără stres? Nu de alta, dar iarna se întunecă mai repede, iar vara mai târziu, aspecte ce îi pot deruta pe presupușii infractori.
 
Detaliile sunt prezentate în Noul Cod de procedură penală, în Capitolul VI „Percheziția și ridicarea de obiecte și înscrisuri“, Secțiunea 1 „Percheziția domiciliară“, articolul 159 „Efectuarea percheziției domiciliare“. Astfel, se arată în textul de lege menționat faptul că „percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6.00 sau după ora 20.00, cu excepția infracțiunii flagrante“. Pe de altă parte, intervalul poate să nu fie luat în seamă dacă e vorba despre percheziții în localuri deschise publicului între aceste ore. Așadar, presupușii infractori pot sta liniștiți între orele 20.00 – 06.00,doar dacă eventualele infracțiuni nu au legătură cu activitățile desfîșurate în cluburi sau localuri cu activitate în acest interval.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la persoane bănuite de furturi din societăți comerciale. Ce s-a constatat

21 Jan 2019 417

Zeci de percheziţii în dosare de infracțiuni economice, în ultima săptămână

20 Jan 2019 272

Suspecți de comiterea mai multor infracțiuni, trimiși în judecată de procurorii DIICOT. Cum acționau membrii grupării infracționale (document)

16 Jan 2019 281

Percheziții ale procurorilor DIICOT la Constanța. Ce au găsit anchetatorii într-un apartament din cartierul Tomis III (video+document)

16 Jan 2019 890

Percheziții la locuințele unor suspecți de trafic de persoane și proxenetism. Victimele erau recrutate prin metoda „loverboy“(document)

16 Jan 2019 824

Flagrant la Dorobanțu județul Constanța. Vizați, suspecții de furt din vagoane cisternă ce transportă motorină. Polițiștii au făcut uz de armă pentru prinderea suspecților (video)

14 Jan 2019 1090

Zeci de percheziții pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată în ultimele două săptămâni

13 Jan 2019 355

Percheziții la Constanța la suspecți de trafic de droguri și substanțe cu efect psihoactiv. Ce au stabilit procurorii DIICOT (galerie foto+ document)

07 Jan 2019 803

Percheziţii la persoane suspectate că deţineau şi vindeau ilegal articole pirotehnice. Ce au confiscat poliţiştii

29 Dec 2018 374

Percheziții la locuințele unor suspecți de contrabandă cu țigări. Ce au găsit polițiștii în casele persoanelor vizate de cercetări

27 Dec 2018 443

Percheziții la Constanța la persoane bănuite de trafic cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Cinci persoane au fost reținute

20 Dec 2018 1028

Percheziții la suspecți de furt calificat din depozitele unor societăţi comerciale precum şi din tiruri aflate în mers

20 Dec 2018 352

Percheziţii în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu ţigări

18 Dec 2018 425

Percheziții la Constanța. A fost destructurată o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciu, peste 2 milioane de euro

14 Dec 2018 470

Percheziții ale polițiștilor de frontieră la Constanța. Vizați, suspecți de contrabandă. Ce au găsit anchetatorii în locuințele suspecților(galerie foto)

14 Dec 2018 454