Eveniment

UPDATE 8 Panică în Auchan din Maritimo Shopping Center! Intervine ISU (galerie foto+video)

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost solicitaţi, în această seară, în magazinul Auchan din Maritimo Shopping Center. 

Conform primelor date, se pare că s-a înregistrat o problemă la o siguranţă dintr-un tablou electric. Două echipaje ale pompierilor se deplasează spre centrul comercial.

UPDATE 8, 2.11.2016, ora 14.12

Cotidianul ZIUA de Constanţa a cerut, prin adrese oficiale, puncte de vedere de la reprezentanţii ISU, Maritimo şi Auchan.

Astfel, prezentăm solicitările făcute, iar în momentul în care vom primi un răspuns vom publica ulterior.

„1.    La ce oră s-a primit apelul prin 112, privind incendiul de la magazinul Auchan din complexul comercial Maritimo Shopping Center?
2.    Cine a solicitat, prin apel la 112, intervenţia pompierilor?
3.    La ce oră au intervenit pompierii ISU Dobrogea şi cu câte autospeciale?
4.    Potrivit martorilor, echipajul ISU Dobrogea ar fi sosit cu întârziere. Care sunt motivele pentru care nu s-a acţionat mai repede?
5.    Ce a constatat ISU Dobrogea la faţa locului?
6.    Ce măsuri au fost dispuse în urma celor constatate?“, sunt întrebările transmise către reprezentanţii ISU.

„1.    Apelul la 112 pentru intervenţia pompierilor a fost făcut de un reprezentant al centrului comercial Maritimo?
2.    De ce nu a sunat alarma de incendiu din cadrul centrului comercial Maritimo?
3.    De ce nu au fost anunţaţi oamenii, prin mijloace audio specifice, din centrul comercial cu privire la incendiu şi de ce nu s-a procedat la evacuarea acestora? Din declaraţiile martorilor, oamenii s-au autoevacuat.
4.    Care este proedura standard în situaţii de urgenţă (ex. incendiu) şi cine este responsabil de punerea acesteia în aplicare?“, am solicitat de la reprezentanţii Maritimo.

„1.    Apelul la 112 pentru intervenţia pompierilor a fost făcut de un reprezentant al magazinului Auchan?
2.    De ce nu a sunat alarma de incendiu din cadrul magazinului Auchan?
3.    De ce nu au fost anunţaţi oamenii, prin mijloace audio specifice, din magazin cu privire la incendiu şi de ce nu s-a procedat la evacuarea acestora? Din declaraţiile martorilor, oamenii s-au autoevacuat.
4.    Care este proedura standard în situaţii de urgenţă (ex. incendiu) şi cine este responsabil de punerea acesteia în aplicare?“, am întrebat reprezentanţii Auchan.
 
UPDATE 7, 2.11.2016, ora 12:45

Punctul de vedere oficial al reprezentanţilor VIVO!, administratorul centrului comercial Maritimo:

„Incidentul cauzat de rețeaua electrică marți seară în cadrul Auchan s-a petrecut în locația deținută de hypermarket. Echipa VIVO! Constanța și-a oferit întregul sprijin pentru ca această situație să fie rezolvată cât mai rapid, resticționând imediat accesul în zona Auchan și închizând magazinele aflate pe culoarul din imediata apropiere.
 
Echipe specializate din rândul autorităților s-au aflat la fața locului și au efectuat o verificare și evaluare amănunțite pentru a se asigura că zona este protejată și securizată. Un raport va fi emis în acest sens la finalul cercetărilor.
 
Unitățile electrice ale centrului comercial, care sunt complet independente de punctul electric al hypermarket-ului, sunt complet funcționale.“


UPDATE 6, ora 21.47
 
„Unde-s pompierii”, se întrebau câteva persoane, insinuând că s-a întârziat la intervenţia din Auchan. În acest context, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.
 
Ni s-a spus că a fost înregistrat un singur apel la 112 de la un cetăţean care nu era speriat. 
 

„Am primit un singur apel de la un cetăţean care nu era panicat. În urma apelului, imediat, colegii mei au sunat şi au vorbit cu cei din conducerea mall-ului. Aceştia ne-au spus că a fost o singură problemă la o siguranţă, un incendiu cu o ardere mocnită. Ne-au spus că au intervenit ei şi că nu sunt probleme. Cu toate acestea, două echipaje s-au deplasat spre Maritimo, pentru a vedea exact despre ce este vorba”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al ISU.


UPDATE 5, ora 21.17

Reamintim că tragedia de la „Colectiv” a scos la iveală numeroase nereguli. Atunci, pentru a afla care sunt cluburile/restaurantele/instituţiile care deţin autorizaţii de securitate la incendiu, ne-am adresat, așa cum era firesc, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”. Ne-am lovit de un zid al tăcerii şi de „principiul confidențialității. Și pentru că la nivel local nu am putut afla nimic, în data de 25 ianuarie 2016, ne-am adresat forurilor superioare, adică Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) si Ministerului Afacerilor Interne. IGSU ne-a comunicat că instituția funcționează după „criteriul ce reclamă obligativitatea punerii la dispoziţia opiniei publice, într-o manieră deschisă, accesul liber şi neîngrădit la informaţii”.  
 
Astfel, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, printre cluburile/restaurantele/mallurile/ unităţile hoteliere ce deţin autorizaţie de securitate la incendiu se numără şi Maritimo Shopping Center.
 
Citeşte şi La solicitarea ZIUA de Constanţa: Lista cluburilor, restaurantelor și mallurilor din Constanța care deţin autorizaţii de securitate la incendiu, publicată de IGSU (documente)​


UPDATE 4, ora 20.52
 
Am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii Maritimo, însă ni s-a transmis că aceştia vor trimite un comunicat de presă.

UPDATE 3, ora 20.06

Conform ISU Dobrogea, persoanele care se aflau în magazin s-au autoevacuat sau au fost ajutate să iasă de către angajaţi.  

UPDATE 2, ora 19.59

Echipajele de pompieri au făcut recunoaștere și au constatat ca a fost un incendiu la un panou electric, incendiu ce a fost lichidat de personalul din Auchan. Pompierii verifică dacă mai există vreun focar, dar și dacă este vreo persoană rămasă în magazin.
 
Fumul s-a mai risipit, însă în continuare mirosul persistă.

UPDATE 1, ora 19.49
 
Conform informaţiilor noastre, a luat foc generatorul de la Auchan. S-a stins lumina în magazin, apoi au sunat sirenele. După ce a revenit lumina, la cinci minute s-a stins din nou, creându-se astfel panică. Fumul înecăcios acoperă holurile ajungând la clienţi. Panicaţi, oamenii au fugit.
 
Se pare că totul a pornit de la generator. Angajaţii au intervenit cu extinctoare. La această oră, mai sunt clienţi în Maritimo pe culoarele din spate. De menţionat că magazinul Auchan este închis, celelalte fiind deschise. Muzica se aude în continuare în magazin, iar vânzătorii aşteaptă un semnal de la şefii lor pentru a pleca spre case.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Bobu

01 Nov, 2016 22:49

La vecina de la 2 la fel I-a luat foc o siguranta va rog sa veniti sa filmati. In palas la blocul fantoma nu cred ca are aviz isu.

Articole asemanatoare

COMUNICAT DE PRESĂ, 28 martie 2019 ZIP ESCORT, SPRIJIN ÎN CAMPANIA DE AJUTORARE A OAMENILOR SĂRACI DIN LOCALITĂȚILE CONSTĂNȚENE CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR PASCALE

29 Mar 2019 367

Elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale Constanța participă la Ziua Mondială a Apei

21 Mar 2019 544

Consiliul Concurenței a sancționat mai multe hipermarketuri din România. Lista companiilor și amenzile primite (document)

31 Jan 2019 616

Anunţ important de la SPIT Constanţa. Se redeschide punctul de lucru din centrul comercial VIVO

04 Jan 2019 590

Constanța Accident rutier la sensul giratoriu de la intersecția șoselei Mangalia cu strada Hatman Arbore

02 Jan 2019 1608

Chioşc Telegraf din Constanţa, distrus de un şofer neatent (galerie foto-video)

31 Dec 2018 2456

UPDATE. Tragedia dimineţii. Accident rutier grav în Constanţa. Pieton mort. Şoferul a fugit (galerie foto+video)

28 Oct 2018 13432

Revista presei locale

23 Oct 2018 517

Începe maratonul cumpărăturilor în centrul comercial Auchan Constanța!

23 Aug 2018 848

Oficial de la IPJ Constanţa. Dinamica accidentului din zona Praktiker. Fetiţă lovită pe trecere. Priviţi poziţia ciudată a maşinii (galerie foto+video)

19 Aug 2018 18438

Locuitorii de la malul mării, invitaţi să semneze pentru unirea Basarabiei cu România

13 Jul 2018 645

Constanța. Persoană decedată în parcarea magazinului Auchan de pe șoseaua Mangaliei!

07 Jul 2018 7182

InfoCons. Câtă sare se află în parizerul de porc?

03 Jul 2018 590

Proiect de reconfigurare a magazinului Auchan de pe şoseaua Mangaliei din Constanţa. Cât va investi Immochan Imobiliare

08 Jun 2018 2592

Va fi reconfigurat magazinul Auchan de pe şoseaua Mangaliei. Ce lucrări vor fi executate!

25 May 2018 1618