Patru ani de la decesul care a cutremurat sistemul medical din Constanța!


 
  • La câteva ore după naştere, tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. A fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, însă cadrele medicale nu i-au mai putut salva viaţa.
 
Patru ani de la moartea Teodorei! Pe data de 24 ianuarie 2018, o tânără a murit la scurt timp după ce a adus un copil pe lume, la un spital privat din municipiul Constanța. Imediat, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au deschis un dosar penal privind decesul femeii.
 
Teodora, din județul Ialomița, a venit la Constanța să nască la un spital privat din oraș. Acasă, era așteptată de primul copilaș, un băiețel care avea atunci în jur de trei ani.
 
La câteva ore după naştere, tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. A fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, însă cadrele medicale nu i-au mai putut salva viaţa. Teodora a lăsat în urma sa doi copilaşi ce aveau nevoie de mama lor şi un soţ sfâşiat de durere.
 
Astăzi, 24 ianuarie 2022, se împlinesc patru ani de la această tragedie.
 
S-au scurs patru ani de la această dramă, patru ani în care cei doi micuți au crescut fără mamă și cu un tată sfâșiat de durere, dar puternic pentru fiii săi.
 
Indiferent care va fi cursul anchetei penale ce a luat naștere în urma acestei drame noi, părinții, cetățenii obișnuiți, societatea civilă, instituțiile statului, dar și cele private, suntem datori să nu o uităm, să ne aducem aminte de ea, pentru că istoria care se uită se poate repeta în orice moment.
 
Reamintim că, după incident, reprezentanţii spitalului privat din Constanţa au oferit un punct de vedere referitor la cazul Teodorei.
 

Redăm integral comunicatul venit din partea spitalului:
 
„În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.

 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.
 
Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru  travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate. Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital  va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Editorial
Îţi mulţumim, Teodora! Dumnezeu să te aibă în paza Sa!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tentativă de vot multiplu la Constanţa, la alegerile europarlamentare. Ce procedură trebuie aplicată în acest caz. Care sunt sancţiunile prevăzute de Codul Penal

27 May 2019 2918

Caz şocant. Secretarul unei primării, găsit spânzurat într-o școală

13 Feb 2019 2056