Patru ani pentru un fost slujitor al Arhiepiscopiei Tomisului Ioastin Marius Buga, Cătălin Ioan Moraru şi Marius Sebastian Costan, condamnaţi

Ioastin Marius Buga, Cătălin Ioan Moraru şi Marius Sebastian Costan, toţi trimişi în judecată alături de Gabriel Bucică, de 32 de ani, fost slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, au fost condamnaţi de magistraţii Judecătoriei Vaslui. Ei au fost găsiţi vinovaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Buga a primit trei ani de închisoare pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi alţi trei ani pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Magistraţii au constatat că cele două infracţiuni ar fi fost săvârşite în stare de concurs real. După contopirea pedepselor, judecătorii au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care a adăugat un spor de un an de închisoare, urmând ca Buga să execute patru ani de închisoare. Bărbatul a fost arestat preventiv în perioada 31.01.2013 - 28.01.2014. Cătălin Ioan Moraru a luat doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi alţi trei ani de închisoare pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Judecătoria Vaslui a contopit pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care se va adăuga un spor de opt luni, urmând ca Moraru să execute trei ani şi opt luni de închisoare. Cătălin Ioan Moraru a fost arestat în perioada 31.01.2013 - 28.01.2014. Marius Sebastian Costan a luat doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi alţi trei ani pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Costan a fost arestat în perioada 31.01.2013 - 28.01.2014. Judecătorii au dispus confiscarea de la Buga a 3.070 de lei, 20 de lire sterline, 55 de euro şi a cantităţii de 78,36 g de substanţă vegetală. De la Costan, magistraţii au confiscat suma de 35 de lei. Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Ce spunea Poliţia Română

La începutul lunii mai 2013, Gabriel Bucică, fost slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi la alţi trei ani pentru efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Amintim că, la data mediatizării acestui caz, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că „un bărbat din judeţul Constanţa, membru al unui grup infracţional specializat în trafic cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, a fost depistat şi reţinut de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul SCCO Vaslui şi procurorii DIICOT”. „Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Vaslui au documentat activitatea infracţională a mai multor persoane suspectate că făceau parte dintr-un grup infracţional specializat în trafic cu substanţe de tip «etnobotanic». Extinzând cercetările, a fost depistat şi reţinut un alt membru al grupului, un bărbat de 32 de ani, din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa. Din cercetările efectuate în cauză, s-a stabilit că, în 2012, suspectul a livrat mai multe colete cu substanţe de tip «etnobotanic» către liderul grupului, un tânăr în vârstă de 30 de ani, din municipiul Vaslui. Ulterior, alţi membri ai grupării se ocupau de distribuirea, contra cost, în rândul tinerilor din municipiul Vaslui, a acestor substanţe”, conform IGPR.

„Caz deosebit de grav”

Pe data de 8 februarie 2013, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât suspendarea din calitatea de preot a lui Bucică. „În funcţie de derularea anchetei şi de dovedirea implicării sale în aceste ilegalităţi de care este acuzat, Bucică Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii (conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor). Ne exprimăm convingerea că instituţiile statului vor face lumină în acest caz deosebit de grav”, au conchis reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.