UPDATE Percheziții de amploare în Constanța și alte nouă județe. Prejudiciul este uriaș. Sunt vizate fabrici clandestine de țigări

  • Percheziții de amploare au loc joi în București și nouă județe, fiind vizat un grup format din cetățeni români și moldoveni.

Procurorii DIICOT Iași și polițiștii fac joi 40 de percheziții în București și în județele Iași, Bacău, Timiș, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați și Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

 
Gruparea a pus în funcțiune fabrici clandestine de țigări, cu un prejudiciu ce depășește 31 milioane euro.

Este vizat un grup infracțional format din cetățeni români și moldoveni care acționează pentru obținerea de bani, în urma punerii în funcțiune a unor fabrici clandestine de producere și ambalare de țigări, precum și vânzarea ulterioară a acestora.

UPDATE:

La data de 17.12.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră efectuează un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iasi, Bacău, Timișoara, Oradea, Iflov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.

La nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), în perioada 2017-2019, au fost declanșate și documentate, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfășurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că, au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, au fost transportate cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, transmite DIICOT.


Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 50 de persoane.
Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acțiunile efectuate pe teritoriul României asistă și poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania.

La documentarea activității au participat și reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție "Vlad Ţepeş" Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.


Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Sursa foto: Arhiva Ziua de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Parlamentului găzduiește reuniunea liderilor Partidului Socialiştilor Europeni

06 Apr 2024 480

Marcel Ciolacu se arată optimist despre intrarea totală în Schengen, după întâlnirea cu Olaf Scholz

06 Apr 2024 462

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 06 aprilie 2024

05 Apr 2024 292

Agricultorii din Germania amenință cu noi manifestații

18 Jan 2024 676

Cancelarul federal german Scholz denunţă ferm planurile extremiştilor de dreapta de repatriere a imigranţilor

11 Jan 2024 771

Ucraina Dezbaterea privind livrarea de rachete Taurus către Kiev, relansată în Germania

06 Jan 2024 580

Cancelarul german Olaf Scholz s-a vindecat de COVID-19

20 Dec 2023 781

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut COVID-19

18 Dec 2023 675

Cancelarul german Olaf Scholz „Războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025“

09 Dec 2023 724

Marcel Ciolacu, întrevedere cu Olaf Scholz- „Am vorbit despre aderarea României la Schengen“ (VIDEO)

11 Nov 2023 940

Președintele AVR participă la „Conferința la nivel înalt privind instrumentele pentru combaterea fraudelor vamale într-un context aflat în schimbare rapidă” (FOTO)

10 Nov 2023 717

Autoritatea Vamală Română Îmbrăcăminte în valoare de 500.000 lei, contrafăcută, depistată la Timișoara (FOTO)

09 Oct 2023 783

Ministrul de Externe german despre sancțiunile împotriva Rusiei „Sancţiunile economice ar trebui să aibă un impact economic, dar ele nu au“

24 Aug 2023 962

Guvernul RomânieiVizită de lucru a prim-ministrului Marcel Ciolacu în Germania

03 Jul 2023 584

Autoritatea Vamală RomânăȘase tone tutun de narghilea confiscate de către inspectorii vamal

20 Apr 2023 628